Legyőzte a dereka

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.09.04. 00:50
Címkék
Sokat pihent, egy keveset edzett, kapott még egy fájdalomcsillapító injekciót a vasárnapi meccse előtt Andre Agassi, és reménykedett, hogy a dereka a harmadik fordulóban is bírja a gyűrődést. Nem bírta.
Fôhetett Andre Agassi feje, hiszen hiába ment volna minden labda után, a teste nem akart engedelmeskedni
Fôhetett Andre Agassi feje, hiszen hiába ment volna minden labda után, a teste nem akart engedelmeskedni
Fôhetett Andre Agassi feje, hiszen hiába ment volna minden labda után, a teste nem akart engedelmeskedni
Fôhetett Andre Agassi feje, hiszen hiába ment volna minden labda után, a teste nem akart engedelmeskedni
Fôhetett Andre Agassi feje, hiszen hiába ment volna minden labda után, a teste nem akart engedelmeskedni
Fôhetett Andre Agassi feje, hiszen hiába ment volna minden labda után, a teste nem akart engedelmeskedni
A 25 esztendős, az US Open előtt csak hat ATP-meccset játszó Benjamin Becker már az első szettben simán nyerte a saját adogatójátékait, a szemmel láthatóan nehezen mozgó Agassi pedig nem is nagyon igyekezett befutni a labdákat. Andre csak arra figyelt, hogy legalább a saját szerváit hozza, ami egy darabig sikerült is neki. Végig messze az alapvonal mögött játszott, ám ezzel is csak ideig-óráig tudta elkerülni a végzetét. A német végül 6:5-nél vette el a Las Vegas-i szerváját, így hozta az első szettet.

A másodikban Agassi brékkel nyitott, köszönhetően az első szett megnyerésétől kicsit megszédülő Becker hibáinak, de a következő játékban saját szerváját már csak hatalmas küzdelemben, a 22. labdamenet után hozta. A játszma közepére, úgy látszott, tovább erősödtek Agassi fájdalmai, ám ő fogait összeszorítva, sántikálva küzdött tovább. Ellenfele ugyan visszavette az elvesztett adogatójátékot, ám 4:4 után igencsak megszenvedett a saját szervájáért, az amerikai ugyanis nem ért oda minden labdára, ám amikor befutott egyet-egyet, remek elütésekkel és röptékkel mattolta Beckert. A keményen szerváló német végül azonban bréklabdáról is megmentette a gémet. Agassi viszont ekkorra mintha átlendült volna a legnagyobb holtponton, és bár kétszer is a szettben maradásért kellett adogatnia, eljutott a rövidítésig, és meg is nyerte a játszmát.

A következő szettben az amerikai azzal kezdett, hogy – részben Becker jól időzített videobíró-kérésének köszönhetően – elvesztette az első adogatójátékát, és hiába volt rögtön ezután két bréklabdája is, nem tudott egyenlíteni. Sőt simán elbukta a következő szerváját is. Ám ezután úgy nyert két játékot, hogy közben néha már felegyenesedni is alig bírt.

A játszma hátralévő részében Agassinak minden lelki tartalékát mozgósítania kellett, ám hiába ért el befuthatatlannak látszó rövidítést, vagy ütött egy-egy parádés adogatásfogadást, ellenfele most nem ingott meg, és 6:4-re nyerte a felvonást.
Bár már csak egyjátszmányira volt a győzelemtől, Becker játékából kiveszett a lendület, miközben a Las Vegas-i még egyszer, utoljára magára talált. A saját adogatásait hozta ugyan a német, de Agassi kiváló szervái ellen nem tudott mit kitalálni, így – kis túlzással – még pihenőhöz is jutott az amerikai, miközben araszolt a szett megnyerése felé. Andre 5:4-nél már játszmalabdánál járt, és úgy tűnt, fájdalom ide vagy oda, még megfordíthatja a már elveszettnek látszó meccset. Ám ekkor az ő keze remegett meg: kiütött egy ártalmatlan tenyerest, amivel gyakorlatilag be is fejeződött a pályafutása. Becker megrázta magát, brékelt, és néhány jól helyezett ütéssel pontot is tett a meccs végére.

Agassi könnyezve, sántikálva, meghajolva és csókokat dobálva búcsúzott, 23 ezer ember pedig felállva ünnepelte a közben már zokogó legendát, akit végül saját dereka győzött le.

Taróczy Balázs: "Heroikus küzdelem"

„Jól látszott Agassi mozdulatainál, hogy fájdalmai vannak. Az adogatásoknál nem tudott rendesen kiegyenesedni, és tenyeres oldalra is nagyon nehezen mozgott. Heroikus küzdelmet vívott a fájdalma és Becker ellen egyaránt, csodálatos befejezése volt ez a pályafutásának. Szomorú, hogy sérülése is közrejátszott a búcsújában, ugyanakkor döbbenetes, hogy 21 évig az élvonalban tudott teniszezni. Becker minden tiszteletet megérdemel, amiért bírta idegekkel a meccset, csak a második szett rövidítésében és a negyedik vége felé ingott meg egy kicsit. Ha Agassi akkor beüti a szettlabdáját, akár le is győzhette volna a németet. Más kérdés, hogy Andy Roddick ellen már nem lett volna esélye. Talán jobb is így, hogy olyan játékos ellen búcsúzott, akivel ilyen állapotban szoros meccset tudott játszani.

A NAP MÉRKŐZÉSE

BENJAMIN BECKER (NÉMET)–ANDRE AGASSI (AMERIKAI) 7:5, 6:7, 6:4, 7:5
Statisztika
1. adogatások (%-ban)4959
Ászok2721
Kettős hibák46
Ki nem kényszerített hibák7136
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7167
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5954
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)195171
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)153146
Legerősebb adogatás (km/óra)229193
Nyerő ütések (adogatásból is)8229
Sikeres brékpontok5/132/10
Pontok/kísérletek a hálónál14/196/10
Megnyert pontok159148
Mérkőzésidő (perc)183 (43+63+39+38)
---- Mialatt Andre Agassi fájdalmával és Benjamin Beckerrel viaskodott a centeren, a többi pályán is jobbnál jobb meccsek zajlottak – hiába, be kellett hozni az újabb esőszünet miatti elmaradást.

Kezdjük a hölgyekkel, már csak azért is, mert egy korábbi győztes, Lindsay Davenport (10. kiemelt) majdnem befejezte addigi menetelését. Az 1998-as bajnok első két meccsén csak öt játékot veszített, eggyel kevesebbet, mint Katarina Srebotnik (22.) ellen – az első szettben. A másodikat már ő nyerte meg ugyan 6:3-ra, de a harmadikban a szlovén lány két meccslabdát is kiharcolt. Davenport azonban hárította mindkettőt, és végül rövidítésben övé lett a mérkőzés. Ellenfele a 16 között az a svájci Patty Schnyder (7.) lesz, akinek sikerült nullára elbuknia az első játszmát a francia Maria Bartoli (26.) ellen, mielőtt simán továbblépett volna. Kiesett viszont a 17 éves Viktoria Azarenka: a szintén csupán 19 esztendős orosz Anna Csakvetadze (23.) pontot tett a fehérorosz tini menetelésének végére.
A férfiaknál Marat Szafin és David Nalbandian (4.) a második fordulóból elmaradt összecsapása sokáig beszédtéma lenne még, ha nem egy időben rendezték volna Agassi búcsúmecscsével. Így azonban az Armstrong-pálya tízezer nézőjén kívül valószínűleg nem sokan nézték élőben a négyórás csatát, amelyben az orosz előbb megnyerte az első két szettet, majd magához méltó módon összezuhant, így Nalbandian ugyanúgy viszszajöhetett 0–2-ről, mint az első körben a német Michael Berrer ellen. Ezúttal azonban az argentin nem bírta idegekkel a végjátékot: a döntő szettben 6:5-nél még hárított egy meccslabdát, sőt a rövidítésben is visszakapaszkodott 5:1-es hátrányból, ám végül a hálóba löbbölt egy tökéletesen ártalmatlan labdát. A 2000-es bajnok Szafin ellenfele a belga Olivier Rochus (26.) lesz a harmadik fordulóban. ---- Andre Agassi mellett még egy hasonlóan neves búcsúzója lesz az US Opennek, a csehszlovák-amerikai Martina Navratilova. Az ötvenedik életévéhez közelítő klaszszis egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 58 Grand Slam-elsőséget szerzett, 167 egyes és 177 páros-tornagyőzelmével pedig abszolút csúcstartó.

– Nehezen hozta meg a döntését, hogy abbahagyja?
– Nem, egyáltalán nem valami nagy dolog ez.

– Egyszer mégis visszatért, miért?
– Vissza, mert úgy éreztem, még tudok játszani. Szakkommentátor voltam Wimbledonban, figyeltem a meccseket, és úgy éreztem, erre még én is képes lennék, párost még tudnék játszani. Aztán úgy éreztem, tudnék fejlődni. Élveztem a teniszt, úgyhogy folytattam, nyertem néhány Grand Slamet, szóval nem ment rosszul.

– És mit szól a mostani teniszhez?
– Nagyon megváltozott, ami elszomorít. Ezek a modern ütők mindent lehetővé tesznek az alapvonal-játékosok számára, én is olyan labdákat ütök be, amilyeneknél 10 vagy 20 éve esélyem sem lett volna. Férfiaknál, nőknél, egyesben, párosban, mindenütt az alapvonalról teniszezők vannak előnyben, a szerva-röptézőknek nem sok esélyük van. És ebben az ütőgyártók diktálnak, ők alakítják a mai teniszt, a döntéshozók pedig nem szabályozzák eléggé. Túl jók ezek a modern anyagokból készült húrok, az ütők feje pedig lehetne kisebb. ---- „Sokkal jobbnak érzem magam, mint tavaly ilyenkor. Egyévnyi tapasztalat is rengeteget számít” – mondja Marija Sarapova, aki még csak 19 éves…

„Soha nem panaszkodnék emiatt. Andre az elmúlt húsz év legjelentősebb teniszezője” – Lindsay Davenport arról, hogy vele kevesebbet foglalkozik a sajtó, mint Agassival.

„Azt hiszem. Anyukám legalábbis azt mondja” – az orosz Dmitrij Turszunov legalábbis kétértelmű válasza arra, hogy mentálisan elég erős-e a sikerhez.

„Az eredményjelző szerint veszítettem, de van, amit az eredményjelző nem mutat: hogy mi mindent nyertem a tenisszel” – Andre Agassi közvetlenül a Becker elleni vereség után.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik