Az első lépést most kell megtenni a csoda felé

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2006.09.02. 01:34
Címkék
Felvirradt az első igazi megméretés napja. Persze Új-Zéland, Anglia és Ausztria sem számított lebecsülendő ellenfélnek, ám Bozsik Péter szövetségi kapitány ma debütál tétmérkőzésen, és ez a Norvégia elleni Európa-bajnoki selejtező más kategória, mint a barátságos találkozók sorozata.
Az elégedett és nyugodt kapitány szobrát megmintáz-hatnák Bozsik Péterrôl
Az elégedett és nyugodt kapitány szobrát megmintáz-hatnák Bozsik Péterrôl
Az elégedett és nyugodt kapitány szobrát megmintáz-hatnák Bozsik Péterrôl
Az elégedett és nyugodt kapitány szobrát megmintáz-hatnák Bozsik Péterrôl
Az elégedett és nyugodt kapitány szobrát megmintáz-hatnák Bozsik Péterrôl
Az elégedett és nyugodt kapitány szobrát megmintáz-hatnák Bozsik Péterrôl
– Ha már itt vagyunk: jobban szerette volna, ha marad az eredeti helyszín, vagy örül, hogy a Szusza Ferenc Stadionban lesz a meccs?
– Ezen nem gondolkodtam, végül is teljesen mindegy – mondta Bozsik Péter. – A Puskás Ferenc Stadionban több néző fér el, és – az érdeklődést látva – valószínűleg többen el is jönnének, mint amennyien Újpesten beférnek. Az is igaz viszont, hogy a játékosok a Megyeri utat jobban szeretik, ott telt ház lesz, amely remek hangulatot garantál, szóval mindkét helyszín mellett szólnak érvek. Ám ezzel nem kell foglalkoznunk, ott kell legyőznünk a norvégokat, ahol pályára engednek minket.

– Az sem számít, hogy Újpesten még sosem vesztett meccset a válogatott?
– A kabala nagyon fontos, aki hisz benne, erőt és önbizalmat meríthet belőle, de természetesen nem a stadion hatásában, hanem a saját tudásunkban és felkészültségünkben látjuk a siker zálogát.

– Nem látszik idegesebbnek, mint a korábbi mérkőzések előtt.
– Most még nem is vagyok ideges. Az edzéseken nagyjából elvégeztük, amit terveztem, így nincs is okom arra, hogy nyugtalan legyek. A meccs persze más, az agyam felfogja, milyen sokat vár tőlünk a közvélemény, de az idegeim egyelőre nem reagáltak erre.

– Netán túlzottnak tartja a várakozást?
– Megértem, de nem szabad erre a meccsre ráakasztani a sorsdöntő jelzőt, hiszen ez azt jelentené, hogy kudarc esetén már itt lenne a világvége. Ne hagyjuk el a józan eszünket, nemrég még arról beszélt mindenki, hogy a harmadik hely is bravúrnak számítana, most kár lenne átlendülni a ló túlsó oldalára, és „most vagy soha” felkiáltással beszélni a norvégok elleni meccsről. Ez csak az első mérkőzés, de természetesen mindannyian nagyon szeretnénk csodát tenni, és kifogástalanul rajtolni.

– Csoda lenne, ha legyőznénk Norvégiát? …
– Nem, félreértett. A csodát említve a továbbjutásra gondoltam. A felkészülési mérkőzéseken nyújtott teljesítményből kiindulva a norvégok legyőzésére igenis van esélyünk, ötvenöt százalékban fogadnék magunkra, beleszámolva a hazai pályát és a közönség hatását is.

– Mennyire sikerült felkészülni az ellenfélből?
– Alaposan ismerjük őket. Sematikus, kiismerhető futballt játszanak a norvégok, de azt nagyon jól. Magasak, erősek, emiatt a levegőben fölényben lesznek, és a szögletek, a szabadrúgások, valamint a kapu közeli bedobások várhatóan sok veszélyt rejtenek majd magukban. Az ilyen karakterű csapatok képesek a semmiből is gólt szerezni, hiába játszik az ellenfelük kombinatívabban és látványosabban.

– Az előző kérdésben a felkészülésen azt értettem, hogy nem játszottak – ahogyan fogalmazott – ilyen karakterű csapat ellen.
– Ez igaz. Örültem volna egy Wales vagy Skócia elleni találkozónak, de ezekre nem volt remény. Az osztrákok támadójátéka kétségkívül nem hasonlít a norvégokéra, de a védekezésükben, a labdaszerzési kísérleteikben sok a hasonlóság. A Fehérvár vállalta, hogy „norvégul” futballozva segít nekünk, ezúton is köszönöm, hogy ezt megtette, és ez nagyban szolgálta a felkészülésünket.

– Feltételezem, nem fakadt sírva, amikor megtudta, hogy a Liverpool játékosa, John Arne Riise nem jöhetett Budapestre…
– Nem bizony, hiszen megkockáztatom, a világ egyik legjobb balhátvédje nem játszhat ellenünk. A védekezésen túl roppant hatékonyan támad, veszélyesen lő, képes az ötösig bedobni a labdát, szóval nekem biztosan nem hiányzik majd.

– Szabics Imre viszont annál inkább hiányozhat. Különösen azért, mert most csak a tétmeccseket régóta nem játszó Sowunmi Thomas és Torghelle Sándor maradt erre a posztra.
– Sowunmi Thomas csak az utóbbi heteket hagyta ki, és én azt mondom, ők ketten Torghelle Sándorral remek támadók, és biztos vagyok benne, megoldják a feladatukat.

– Annak ellenére, hogy az utánpótlás-válogatott is fontos meccset játszik, nem lett volna kézenfekvő onnan áthívni egy csatárt?
– Megtehettem volna, de annak a keretnek a játékosai nem velünk készültek, nem ismerik a játékunkat, és nem is lett volna idejük a beilleszkedésre, amely pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hasznára lehessenek a csapatnak.

– Az összeállítást mikor hozza nyilvánosságra?
– A mérkőzés előtt. Nagy változásokra nem kell számítani, Szabics Imre sérülése miatt a csatárposzton biztosan lesz változás, és egy helyen még a középpályán is gondolkodom.

– A francia futball hajdani legendás játékosa, Just Fontaine a minap azt nyilatkozta lapunknak, hogy az általa megnevezett minden idők legjobb csapatában szerepel az ön édesapja, Bozsik József is. Miután megtudta, hogy a magyar szövetségi kapitány az egyik példaképének a fia, ismeretlenül is nagy szeretettel kívánt sok sikert önnek és a válogatottnak.

– Köszönöm neki, remek érzés ezt hallani. Remélem, hatnak majd a jókívánságai.

A kapitány óvatos jóslata: 55% esélyünk van a győzelemre Bozsik Péter kapitány szerint.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik