Gólpassz a teljes csatársornak

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.08.13. 01:00
Címkék
Szombaton hat találkozóval folytatódott a német Bundesliga 44. idényének pontvadászata. Kínos hazai betlivel végződött a Stuttgart–Nürnberg találkozó, Mönchengladbachban pedig a cottbusi színekben kezdőként pályára lépő Szélesi Zoltán maradt sikerélmény nélkül.
Robert Vitteket dédelgetik a társak, a támadó szerezte a Nürnberg elsô gólját
Robert Vitteket dédelgetik a társak, a támadó szerezte a Nürnberg elsô gólját
Robert Vitteket dédelgetik a társak, a támadó szerezte a Nürnberg elsô gólját
Robert Vitteket dédelgetik a társak, a támadó szerezte a Nürnberg elsô gólját
Robert Vitteket dédelgetik a társak, a támadó szerezte a Nürnberg elsô gólját
Robert Vitteket dédelgetik a társak, a támadó szerezte a Nürnberg elsô gólját

Hiába figyeltük a Bundesliga szombat délután fél négykor kezdődő hat találkozóját, harminc percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az egyik meccsen találat essen. A gólcsendet a Schalke játékosa, Halil Altintop törte meg a Frankfurt ellen, és szinte varázsütésre a többi mérkőzés szereplői is követték a török válogatott példáját.

Így tett a Nürnberg támadója, Robert Vittek is, aki fejesével előnyhöz juttatta csapatát a Stuttgart otthonában a meccs 36. percében. Az előző bajnokságot nagy reményekkel kezdték a hazaiak, végül csupán a kilencedik helyen zártak – közvetlenül aktuális ellenfelük mögött. Idén is lelkesen vetették magukat a bajnoki küzdelmekbe a stuttgartiak, és a Nürnberg ellen két új szerzeményük, a mexikói válogatott Ricardo Osorio és Pavel Pardo is a kezdőcsapatban kapott helyet.
A vendégek nagy fogása a cseh válogatott Tomás Galásek, aki a védelem előtt játszott, amolyan szűrőként. Mégsem ő, illetve a fentebb említett labdarúgók, hanem a nürnbergi Ivica Banovic villogott: Vittek után Markus Schrothnak és végül Ivan Saenkónak is gólpasszt adott a horvát játékos, így csapata támadótriójának mindegyik tagját kiszolgálta. A stuttgartiak joggal bánkódhattak nemcsak az eredmény, de mutatott teljesítményük miatt is – a semleges nézők pedig azért, mert kiélezettebb csatát vártak a két déli gárdától. Igaz, arról, hogy mindez nem így történt, a nürnbergiek tehetnek a legkevésbé.

Nem lehetett túlzottan vidám Szélesi Zoltán sem. A feljutó és sokak által biztos kiesőként emlegetett Energie Cottbus magyar légiósa kezdőként lépett pályára a Mönchengladbach elleni mérkőzésen, csapata azonban 2–0-s vereséget szenvedett. A magyar védő mind a kilencven percet a játéktéren töltötte a negyvennyolcezer ember előtt lejátszott találkozón.

„Az első félidő egy tízperces periódusát leszámítva végig partiban voltunk – mondta Szélesi Zoltán. – Három tiszta ziccerünk is volt, ám mindegyik kimaradt. A fordulás után egy szögletet követően gólt kaptunk, majd Lawrence Aidoót kiállította a játékvezető, végül pedig büntetőből kaptunk egy újabb gólt. Mindez összesen kilenc perc alatt történt.”

Vasárnapra két mérkőzés maradt az első fordulóból: a Wolfsburg–Hertha találkozón Dárdai Pál ott lehet a berliniek kezdőcsapatában, míg a Werder hannoveri vendégszereplésekor Huszti Szabolcs jelenthet veszélyt a bajnoki aranyért harcba szálló brémaiakra.

Német idegenlégiósainkhoz kapcsolódó hír, hogy Lőw Zsolt, a harmadik osztályban szereplő TSG Hoffenheim védője végig pályán volt a Bayern München amatőrcsapata ellen 1–0-ra elvesztett mérkőzésen.

Extra hírek
  • Csak 1–1-es döntetlenre végzett hazai pályán az esélyesebb Hamburg a Bielefeld ellen. A HSV játékosainak lábában még benne volt a szerdai, gól nélküli döntetlennel végződő Osasuna elleni BL-selejtező – csak az újonnan igazolt Boubacar Sanogónak köszönhetik, hogy nem szenvedtek vereséget.
  • Nem tudta legyőzni hazai pályán a Schalke a Frankfurtot, pedig a többet támadó hazaiaknál Halil Altintop megszerezte a vezetést, ezután azonban Lincoln révén tizenegyest hibáztak, ami pedig megbosszulta magát – a görög Joannisz Amanatidisz fejes góllal büntetett.
  • Nem sok babér termett a Bundesligába feljutó együtteseknek, igaz, mindhárom csapat idegenben játszott. A Bochum Mainzban maradt alul, az Alemannia Aachen Leverkusenben kapott egy hármast, és az Energie Cottbus is vereséggel kezdett – utóbbi két újonc csapat tíz emberrel fejezte be a mérkőzést.
Bundesliga, 1. forduló

Schalke–Frankfurt 1–1 (1–0) G.: Halil Altintop 31., ill. Amanatidisz 72.
Leverkusen–Aachen 3–0 (2–0)G.: Ramelow 32., Castro 45., Rolfes 60.
Stuttgart–Nürnberg 0–3 (0–2)G.: Vittek 36., Schroth 45., Saenko 78.
Hamburg–Bielefeld 1–1 (0–1)G.: Sanogo 67., ill. Eigler 32.
M’gladbach–Cottbus 2–0 (0–0)G.: Svensson 51., Neuville (11-esből) 61.
(Szélesi Zoltán kezdőként lépett pályára, és végig játszott.)

Mainz–Bochum 2–1 (1–0)G.: Damm 29., Azaouagh (11-esből) 71., ill. Zdebel 86.
(Szabics Imre a kispadon kapott helyet, a 80. percben állt be a gólszerző Tobias Damm helyére.) ---- M ----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik