A szégyen – megmagyarázva

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2006.08.04. 00:36
Címkék
Csúfosat bukott Szkopjéban a magyar bajnok DVSC-TEVA, s ezzel számára véget is ért a kontinentális futballidény. A súlyos kudarcban megvan a felelőssége a debreceni vezetőedzőnek, Supka Attilának is, aki nem jelent meg a találkozót követő hivatalos sajtótájékoztatón, amiért a DVSC pénzbüntetésre számíthat az UEFA-tól. Idehaza felröppent a hír: a szakember munkájára a továbbiakban nem tartanak igényt a Lokinál.
Nem idegeskedtek? A Loki vezetôedzôje, Supka Attila szerint jókora tévedés volt Ibrahim Sidibét kiállítani
Nem idegeskedtek? A Loki vezetôedzôje, Supka Attila szerint jókora tévedés volt Ibrahim Sidibét kiállítani
Meggyesi Bálint
Nem idegeskedtek? A Loki vezetôedzôje, Supka Attila szerint jókora tévedés volt Ibrahim Sidibét kiállítani
Nem idegeskedtek? A Loki vezetôedzôje, Supka Attila szerint jókora tévedés volt Ibrahim Sidibét kiállítani
Nem idegeskedtek? A Loki vezetôedzôje, Supka Attila szerint jókora tévedés volt Ibrahim Sidibét kiállítani
Meggyesi Bálint
Nem idegeskedtek? A Loki vezetôedzôje, Supka Attila szerint jókora tévedés volt Ibrahim Sidibét kiállítani

Magyar vonatkozásban alighanem példa nélküli volt a szerda esti BL-selejtező utáni kötelező sajtótájékoztató: a DVSC-TEVA trénerének, Supka Attilának fenntartott szék üresen ásított a Gradszki-stadion ideiglenes médiacentrumában. Georgi Jovanovszki, a párharcból összesítésben 5–2-vel továbbjutó Rabotnicski mestere hosszasan elemezte a diadalukat, de hogy mit mondott, az rejtély. A magyar edző a megjelenésre, a macedónok a tolmács biztosítására hánytak fittyet. Megalázó helyzet volt.

– Miért nem jelent meg a sajtótájékoztatón? Ennyire szégyellte a súlyos vereséget?
– A macedónok sem tartották meg az összecsapást megelőzően az elvileg kötelező sajtótájékoztatót – felelte szűkszavúan a csapatával csúnyán leszereplő edző, Supka Attila.

– Magyar sajtósok is álltak a hátsó sorokban.
– Bocsánat! Az ajtóban arra vártam, hogy az illetékesek szóljanak és a helyszínre kísérjenek.

– Nos, akkor nézzük, mi vezetett a csődhöz. Netán az volt a baj, hogy Sándor Tamás „félkészen” vállalta a játékot, s már az ötödik percben a fájós oldalát tapogatta?
– Ennél azért összetettebb a téma, habár egy rövid mondatban összefoglalható: megpróbáltunk eredményre játszani. A mi szánk íze szerint alakult a mérkőzés és az eredmény, hiszen gólt szereztünk, de arra nem gondoltam, hogy negyven másodpercig tart az előny. Az első macedón találat előtt ki kellett volna lépni a középre húzó, lövőhelyzetet kereső emberre. Nyerő pozícióban voltunk, de nem maradt időnk az ebből fakadó előny kihasználására. Amit elképzeltünk, Ibrahim Sidibe találatáig meg is valósítottuk, és azt beszéltük meg, hogy fórban visszaállva lekontrázzuk a Rabotnicskit.

– Az edző tervez… És a kiállítások? Jogosnak tartotta azokat?
– Halmosi Péter első sárga lapját nem, a másodikat igen, Ibrahim Sidibe pedig nem az ellenfelet, a labdát találta el.

– Fentről véleményesnek tűnt az eset.
– Tőlem tíz méterre történt. Létszámhátrányban már esélyünk sem volt a fordításra. Szerintem a szlovén játékvezető belenyúlt a mérkőzésbe, elsősorban mégis magunkat vertük meg, a saját hibáink miatt kaptunk ki. Ha már Ibrahim Sidibe nevét említettük: az ominózus becsúszást megelőzően egyetlen alkalommal sem ítélt szabadrúgást a javára a játékvezető, pedig ütötték, vágták. Mindazonáltal nem akarom felmenteni sem magamat, sem a csapatomat. Amikor kettő egyre vezetett az ellenfél, akkor is nyugalomra intettem a futballistákat, tudván, ha újabb gólt szerzünk, megint nekünk áll a zászló. Az egyéni hibák ellen nincs orvosság. Amatőr labdavesztések után kapituláltunk két alkalommal is, a negyedik macedón gól már nem osztott, nem szorzott.

– Mire vezeti vissza a téves döntéseket?
– A figyelmetlenségre. A mélységből, lendületből érkező embert például meg kell állítani. Mi történhet? Sárga lap és szabadrúgás a felezővonal tájékáról. Sorozatosan követtük el a ballépéseket, aminek ez az egy négyes vereség lett a következménye. Csalódott vagyok, mert elrontott visszapasszok, előzetesen átbeszélt és szimulált szituációk, folytonosan visszatérő hibák okozták a vesztünket.

– Vasárnap, paksi fellépés. Ott ül majd a debreceni kispadon?
– Az a meccs már más történet – talán velem a kispadon…

Emlékeztető
Rabotnicski (macedón)-DVSC-TEVA 4–1 (3–1)
G: Nedzsipi (21.), Pejcsics (34.), Trajcsov (42.), Carlos Neno (56.), ill. Sidibe (20.)
A BL 3. selejtezőkörébe jutott a Rabotnicski 5–2-es összesítéssel ---- A csapatot működtető részvénytársaság elnöke és többségi tulajdonosa, Szima Gábor alapvetően a felkészülésbeli hiányosságokra vezeti vissza a DVSC-TEVA Bajnokok Ligájából való kiesését, ami viszont a magyar edzők nemzetközi viszonylatban tapasztalható felkészületlenségéből fakad.

„Nehezen tudom értékelni a történteket – mondta Szima Gábor, a DVSC-TEVA elnöke egy nappal a magyar bajnok szkopjei veresége után. – A kiesésnek több összetevője van, de ezek közül egy feltétlenül kiemelkedik. Úgy gondolom, egyetlen magyar kupainduló felkészülése sem sikerült jól, a DVSC-é sem. Nem értük el azt a szintet, amelyet egy évvel ezelőtt, amikor minden szempontból ragyogó állapotban vártuk a Hajduk Split és a Manchester elleni találkozókat. Az idén több szabadidő jutott játékosainknak, mint tavaly. Nem tudom megítélni, hogy az időben kevesebb munka bizonyult-e döntőnek.”

A bizonyítvány mindenesetre az elmúlt évek mérlegénél is elszomorítóbb. Macedón és liechtensteini csapatoktól két-két összecsapáson összesen kilenc gólt kapott a magyar arany-, illetve ezüstérmes.

„Nem tisztem megítélni az újpestiek teljesítményét, mindamellett az egyértelmű: önmagához képest mindkét együttes gyengén teljesített. Újból bebizonyosodott, hogy legyen az ellenfél macedón vagy liechtensteini, magyar csapat kizárólag topformában maradhat versenyben a nemzetközi porondon. Egy éve, a Hajdukkal vívott találkozókon eltűnt a két klub közti különbség, mert ideálisan alakult a felkészülésünk.”

A tavalyi (rész)sikerben a rivális feltérképezése fontos szerepet játszott. A horvát bajnok nem, a Rabotnicski ellenben szolgált néhány meglepetéssel, ami sorsdöntőnek bizonyult.

„Mást kaptunk, mint amit a kazettákon vagy élőben láttunk tőlük. Nem akarom a szakvezető fejét venni, és nem áll szándékomban magamra vonni mások haragját, de tény: sajnos a magyar edzők felkészültségével is probléma van. Nagyon hiányzott a stábból Jámbor László. Részben az ő munkájának köszönhetően volt abszolút fitt a csapat tavaly, a Hajduk és a Manchester elleni találkozók időszakában. Tizenöt hónapon át a kondíciót illetően nem akadt jelentős hullámvölgyünk. Nem voltunk sem túl-, sem aluledzettek.”

Az elnök azonban ennek ellenére sem gondolja, hogy a korábbi erőnléti edző ismételt alkalmazása lenne a megoldás, már csak azért sem, mert jelenlegi munkája Monacóhoz köti őt. A kérdés azonban kérdés marad: kié a felelősség?

„Ha tisztában vagyunk egy futballista képességeivel, azt is tudnunk kell, hogy csakis topállapotban képes kihozni magából a maximumot. Lehetnek vele szemben elvárásaink, de első a felkészítés. Csak ezt követően követelhetünk” – amivel a többségi tulajdonos nagyjából rehabilitálta is a labdarúgókat, így maradt a szakmai stáb…

„Edzőváltásról szó sincs, sőt vallom, a Supka Attila, Herczeg András, Mező József hármas a legjobb szakmai csapat manapság Magyarországon. De ez is kevés…” ---- Halmosi Péter:
„A kiállítás előtti szituációban ösztönszerűen cselekedtem, elvesztettem a labdát, és éreztem, valahogyan vissza kell szereznem, sajnos hibáztam, ezért nem is vártam már meg, hogy a játékvezető felmutassa a piros lapot, elindultam az öltöző felé. Bánt a kiesés, sajnálom a szurkolókat, de ilyen van, ez előfordulhat, ezzel együtt nem szabad minket leírni, mint ahogy mi sem szomorkodhatunk túl sokáig, mert akkor a bajnokság – amelyet idén is meg kell nyernünk – is rámehet a BL-kiesésre.”

Csernyánszki Norbert
„Jól kezdtük a mérkőzést, ám a gyors egyenlítő gól sokkolta az együttest, és hiába készültünk a macedón kontrákra, átrohantak rajtunk. Nem szeretek utólag okoskodni, lehet, hogy hasznosabb lett volna, ha a felkészülés során erősebb ellenfelekkel játszunk, amiért irigyeltem is az MTK-t, de persze akkor is kieshettünk volna. Nagyor fáj, hogy úton-útfélen szapulják a magyar futballt, és az Újpest, valamint mi is rátettünk erre egy lapáttal.”

Éger László
„Egyszerűen érthetetlen az eredmény. Amíg nulla nullára álltunk, addig minden rendben volt, azt is mondhatnám, hogy lefutballoztuk a macedónokat, a gyors egyenlítés viszont nagyobb sokként ért minket, mint az ellenfelet a vezető gólunk. De ekkor még lett volna esélyünk… Sajnálom a szurkolóinkat is, akik sokat utaztak miattunk, és nagyot csalódtak.”

Kiss Zoltán
„Az első félidő közepéig minden rendben volt, sőt még döntetlennél sem kellett volna túlzottan aggódnunk. Főként abban látom a gondokat, hogy mindenáron gólt akartunk szerezni, ezért feljebb toltuk a védekezésünket. Ez volt egy egynél, illetve egy kettőnél, többször is eladtuk azonban a labdát, így viszont egyből le tudtak minket kontrázni, noha tudtuk, hogy ez az erősségük.”

Dombi Tibor
„Nem tudtuk azt a játékot hozni, amelyet tavaly, sőt még azt sem, amit tavasszal, pedig az talán elég lehetett volna a továbbjutáshoz, Sajnos már a Szuperkupa-meccseken, valamint az odavágón sem voltunk meggyőzőek, ez pedig az idegenbeli mérkőzésre sem változott, úgy láttam, nincs a topon a csapat. Túl egyszerű lenne viszont erre azt mondani, hogy szakmai hiba történt, hiszen az edzők is, mi is reméltük, eredményes lesz az a munka, amit elvégzünk...” ---- A második BL-selejtezőkörben nem születtek egetverő meglepetések, szinte minden párharcból a papíron erősebb gárda lépett tovább. A harmadik s egyben utolsó kvalifikáló fordulóban a csoportküzdelmekben való részvétel a tét, s a párosítások alapján nagy csatákra van kilátás.

Nem lesz könnyű dolga a legutóbbi fina-lista Arsenalnak, ugyanis az angolok a horvát Dinamóval csapnak össze, míg az olasz bundabotrányt megmosolyogtatóan enyhe büntetéssel megúszó Milan a szerb Crvena zvezda ellen számíthat kiélezett küzdelemre. Feltűnő, hogy a kelet-európai klubok – sajnálatos módon a magyaroktól eltekintve – a BL-ben is egyre markánsabb szerepet játszanak. A 2006–2007-es sorozatban a sorsolás alapján három kelet-európai együttes biztosan bekerül majd a jól jövedelmező csoportkörbe, de szerencsés esetben akár tíz klub is eljuthat a régióból ebbe a szakaszba.

Egy magyar labdarúgó is érdekelt a legjobb 32-be kerülésért zajló harcokban, mégpedig Bodnár László. A válogatott védő csapata, a Red Bull Salzburg, amelyet a német Lothar Matthäus és az olasz Giovanni Trapattoni dirigál, a svájci FC Zürich ellen 3–2-es összesítéssel jutott tovább, a 26 éves hátvéd végigjátszotta a 2–0-ra megnyert visszavágót.

A párosítás:
Dinamo Zagreb (horvát)–Arsenal (angol), Austria Wien (osztrák)–Benfica (portugál), Hamburg (német)–Osasuna (spanyol), AC Milan (olasz)–Crvena zvezda (szerb), Salzburg (osztrák)–Valencia (spanyol), Lille (francia)–Rabotnicski (macedón), FC Köbenhavn (dán)–Ajax (holland), CSZKA Moszkva (orosz)–Ruzomberok (szlovák), Sahtar Doneck (ukrán) –Legia Warszawa (lengyel), Liverpool (angol)–Maccabi Haifa (izraeli), Dinamo Kijev (ukrán)–Fenerbahce (török), Galatasaray (török)–Mladá Boleslav (cseh), Levszki Szófia (bolgár)–Chievo (olasz), Standard Liege (belga)–Steaua Bucuresti (román), Liberec (cseh)–Szpartak Moszkva (orosz), Hearts (skót)–AEK Athén (görög).

Az első mérkőzéseket augusztus 8-án és 9-én, a visszavágókat 22-én és 23-án rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik