Optimista szerb a Lokiban

Lipcsei árpád, Voleszák GáborLipcsei árpád, Voleszák Gábor
Vágólapra másolva!
2006.07.22. 00:26
Címkék
Akárcsak hétfőn, a Szuperkupa-döntő fehérvári felvonásán (0–1), lapunk ezúttal is Igor Bogdanovicsot, a DVSC-TEVA szerb csatárát látta a mezőny legjobbjának a 2–1-es debreceni győzelemmel záruló összecsapáson, noha ezúttal „csupán” kapufáig jutott. A soron következő tétmeccsen, a macedón Rabotnicski elleni szerdai BL-párbajban is kulcsszerephez juthat.
Igor Bogdanovics csütörtökön szinte táncra kelt a labdával
Igor Bogdanovics csütörtökön szinte táncra kelt a labdával
Igor Bogdanovics csütörtökön szinte táncra kelt a labdával
Igor Bogdanovics csütörtökön szinte táncra kelt a labdával
Igor Bogdanovics csütörtökön szinte táncra kelt a labdával
Igor Bogdanovics csütörtökön szinte táncra kelt a labdával
Bámulatos a választék: ha úgy tartja kedve, Bojan Brnovics vagy Ronald Habi számát is bepötyögheti a maroktelefonba a sajtómunkás (esetenként Sandro Tomicot – s hogy a kirekesztés legcsekélyebb látszatát is elkerüljük –, Dragan Vukmirt is bevonhatja az akcióba) – ha Igor Bogdanoviccsal szeretne beszélni. A pénteki próbálkozás legalábbis a sokadik bizonyítékkal szolgált arra nézvést, hogy a debreceni exjugoszláv kolónia szerb és horvát tagjai egyrészt a legteljesebb barátsággal viseltetnek egymás iránt, másfelől szabadidejük tekintélyes hányadát egymás társaságában töltik. A csütörtöki Szuperkupa-visszavágó, illetve a macedón Rabotnicski Kometal Szkopje elleni szerdai Bajnokok Ligája-selejtező kapcsán telefonvégre kapott Igor Bogdanovics mobiljával ezúttal Habi „garázdálkodott” szabadon a tulajdonos „eszméléséig”.

– Csütörtök este nem csúszott ki a kezéből ilyen könynyen az irányítás…
– Csütörtök este majdnem minden stimmelt.

– Most nem stimmel?
– Dehogynem, csak a jelek szerint ugyanúgy kell figyelnem, mint a meccsen. Mindezt a pihenőnapon…

– A „majdnem minden” csak rokonságban áll a tökéletessel. Mindig azt hangsúlyozza: az eredmény a lényeg. Ha nyernek, Igor Bogdanovics nem tamáskodik. Most mégis.
– A csapat összteljesítményével nem volt probléma, s a közönségnek is tetszett a mérkőzés, amely élvezhetőbb volt, mint a hétfői. Mellesleg én azt sem tartottam rossznak, azért sem, mert megnyertük. Ez a két siker alátámasztja: egységesebbek vagyunk, mint tavasszal voltunk.

Továbbra is rossz a helyzetkihasználás

– A nyugalom miatt?
– Pontosan. A szezon második felét eredménykényszerben futballoztuk végig. Győznünk, majd figyelnünk kellett, hogy teljesít az Újpest és a Fehérvár. Kétszeres bajnokként enyhült a teher okozta feszültség, az öltözői atmoszféra barátságosabb, oldottabb, mint három hónappal ezelőtt. Ez pedig visszatükröződik a pályán – reményeim szerint egyre észrevehetőbben.

– Viszont még nem világos, mi az oka az elégedetlenségének?
– A helyzetkihasználásunk változatlanul gyenge, s habár kettő egyre nyertünk, furcsán hangzana, ha azt mondanám: szerencsénk volt. Csütörtök este három kapufát rúgtunk, kettőt egy támadáson, tíz másodpercen belül: az elsőt én, a másodikat Bojan. Szerdán a Rabotnicski ellen nem lehetünk ennyire bőkezűek.

Nehéz lesz megtörni a macedónokat

– Melyek az ön kritériumai a BL-selejtezővel kapcsolatban?
– Nem szabad gólt kapnunk, ez a legfontosabb kitétel, viszont minél többet kell szereznünk. Az óvatosságot nem téveszthetjük szem elől, a Rabotnicski gürcölő csapat, nehéz megtörni. Arra számítok, hogy beáll védekezni. A régi Jugoszlávia területéről érkező csapatok alapesetben három védővel játszanak, ez egyfajta védjegye az ottani labdarúgásnak, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a macedónok ezúttal megtörik a hagyományt, és négy bekkel állnak majd fel.

– Három éve a horvát Varteks, tavaly a Hajduk Split sem variált a bevett hadrenden.
– Mert nem vették komolyan a Debrecent. Úgy tudom, a Rabotnicski edzője csütörtökön ott ült a lelátón, s többek között azt is felmérhette, vannak-e olyan tudású védői, mint a Fehérvárnak. Én úgy hiszem, nincsenek, márpedig a négytagú védősort is sikerült esetenként összezavarnunk. Nincs kizárva, hogy a klasszikus, egy liberót és két emberfogót alkalmazó hátsó hármast kibővíti. Mindamellett remélem, hogy az eredeti felállásra voksol, személy szerint nekem szimpatikusabb is a háromvédős szisztéma, merthogy ebben sokkal több a szabad terület a csatárok előtt, van hely cselezni, üres területre befutni.

– Olyannyira részletekbe menően ismeri a szkopjeiek keretét, hogy összevetheti a fehérvári bekksort a macedónnal?
– Az általános tapasztalatok alapján ítéltem. De nem ez dönti el a párharcot. Ha jól játszunk, ha végrehajtjuk, amit kell, nem lesz gond. Ebben az esetben lényegtelen, mit talál ki, mit tesz a Rabotnicski.

– A két Szuperkupa-mecscsen gyakran kihúzódott a bal szélre, mélyen visszalépett labdáért – láthatóan elemében volt.
– Azt tettem, amit Supka Attila kért tőlem. Kétszeres bajnokcsapat edzője, tudja, mit miért mond. Én pedig részben azért kapom a fizetést, hogy végrehajtsam a feladatot. Hétfőn túlságosan mélyen hátramentem. Noha az edző megdicsért a találkozó után, most fentebb maradhattam, s szerinte ez a rendszer működött hatékonyabban.

Optimisták lehetnek a debreceni drukkerek

– Az imént az általános tapasztalatokra hivatkozott. Szerb futballista mire asszociál a macedón labdarúgás hallatán? Nem becsüli le?
– A régi Jugoszláviában az első osztályban csak a Vardar képviselte azt a tagköztársaságot, ami tükrözte az erőviszonyokat. Be kell vallanom, amióta önálló állam Macedónia, és saját bajnoksága van, nem kísérem figyelemmel, mi történik a futballban arrafelé. Sok szerb játékost ismerek a ligából, mert hallom a barátoktól, hogy oda szerződtek. Amit ezek alapján őszintén mondhatok: a macedón bajnokság nem különleges, a Rabotnicski pedig biztosan nem jobb csapat, mint a tavalyi Hajduk. A saját erőnket reálisan felmérve optimisták lehetünk, de maximális koncentráció kell hozzá, hogy legyűrjük az ellenfelet. ---- Úgy tűnik, mindent elkövet Sebők Zsolt, a fehérváriak kapusa, hogy elfogadják a szurkolók, és ne hiányolják a csapattól Aradra távozó „rózsaszín párducot”, Daniel Tudort. Nyáron együttese első számú kapusává előlépve parádésan védett a Debrecen elleni Szuperkupa-döntő első mérkőzésén, és a visszavágón is a „Vidi” legjobbja tudott lenni. Nem rajta múlt, hogy az FC Fehérvár mindkétszer kikapott.

„Két nehéz mérkőzésen vagyunk túl, hiszen a Debrecen remek csapat – emlékezett vissza Sebők Zsolt. – Az első találkozón korán gólt kaptunk és emberhátrányba is kerültünk, így hiába játszottunk hazai pályán, a vendégek akarata érvényesült. A visszavágón már jobban teljesítettünk, a vezetést is megszereztük, ám a szabadrúgásgól megfogott minket, és hiába hajtottunk azután, nem tudtunk betalálni, sőt a végén ki is kaptunk.”

Sebők Zsolt a kapott gólokról nem tehetett, hiszen a kapufával barátságot kötve minden tőle telhetőt megtett, hogy ne kerüljön a hálóba a labda. Az első félidőben például egy hazai lövést követően is bravúrral hárított, ritkán látható módon, fejjel…
„A mozdulat véletlen, de szerencsés volt – ismerte el a kapus. – Halmosi Péter végezhetett el szabadrúgást, amelyet élesen a kapunk elé tekert. Kiáltottam a védőinknek, hogy az enyém, valaki azonban az utolsó pillanatban belecsúsztatott a labdába, amely így irányt változtatva a fejemre, onnan pedig a mezőnybe pattant vissza.”

Azt mondják, a jó kapusnak szerencséje is van, márpedig Sebőknek a jövő heti UEFA-kupa-visszavágón is szüksége lesz erre, mivel biztosra vehető: a Kajrat Almati mindent megtesz majd azért a messzi Kazahsztánban, hogy ledolgozza egygólos hátrányát. ---- Hiába szerezte meg gyorsan Csertői Aurél legénysége a vezetést Debrecenben, és egyenlítette ki ezzel az összesített állást, végül még az utolsó negyedóra fehérvári emberelőnye ellenére sem jött össze a diadal: megint nyert a Loki. Csertői elsősorban azt nehezményezte a mérkőzés után, hogy hiába találtak be korán, játékosai a folytatásban képtelenek voltak nyugodtan, kombinatívan futballozni. Valóban: a fehérváriakból elsősorban a higgadtság hiányzott, és Dzsudzsák Balázs szabadrúgásgóljára nem tudtak jelentősebb helyzetekkel válaszolni. A tréner elismerte, megérdemelten szerezte meg a Szuperkupát a Debrecen.

A szükséges következtetések levonása után Csertői most már a jövő heti UEFA-kupa-visszavágóra készül. Bizakodik, hiszen szerinte egyenrangú ellenfelei voltak a hazai pályán nagyon erős Debrecennek, sőt lehetőségeket is ki tudtak alakítani. Mindez azért fontos, mert jövő héten, a Kajrat Almati otthonában is hasonlóan szeretnének játszani, csak eredményesebben. Ami figyelmeztető jel lehet, hogy elkerülhető gólt kaptak Kuttorék a lefújás előtt, mi több, a koncentráció nemcsak a védelemben, de támadásban is többször kihagyott. Alig valamivel az első félidő vége előtt például Juszuf Dajics egyes-egyedül törhetett kapura, ám a csatár rossz megoldást választott, és ziccerhelyzetben a kapu mellé lőtt.

A szakvezetőnek mostanában ráadásul nem csak csapata felkészítésével kell foglalkoznia. A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, Kisteleki István eljárást kezdeményezett ellene a Szuperkupa első meccse után tett televíziós nyilatkozata miatt (ebben Bede Ferenc játékvezető tevékenységét kritizálta), és a fegyelmi bizottság be is idézte a trénert július 26-ra. Apró szépséghiba, hogy az említett időpontban Csertői csapata nemzetközi mérkőzése miatt éppen Kazahsztánban tartózkodik majd. Ráadásul az edző elmondása szerint az idézésből az sem derül ki, hogy mely meccsen elkövetett vétségről, pontosan melyik nyilatkozatáról van szó. A fejleményeket nemcsak a tréner, de mi is kíváncsian várjuk... ---- A macedón lapok nagy terjedelemben foglalkoznak a Rabotnicski BL-selejtezőbeli ellenfelével, a DVSC-vel, s a legtöbb orgánum a magyar bajnokot látja a párharc esélyesének. A Makedonszki Szport szaklap cikkében kvázi kivallatta Georgi Hrisztovot (is), aki az elmúlt szezonban néhány hónapig a DVSC játékosa volt.

„Debrecen olyan, mint egy nagy építkezés. A város átalakult az elmúlt évtizedben, repteret, szállodákat építettek a magyarok” – mondta egyebek közt Hrisztov.

A szerző Supka Attiláról elismerően ír, megpendítve: a „vörös hunok” trénere nagy karrier előtt áll. A lap amúgy következetesen kitart a „vörös hunok” elnevezésnél, így Macedóniában feltehetőleg ez lesz a DVSC beceneve. A csapat legjobb játékosaként Sándor Tamást említi a cikkíró, furcsállva a csekély számú válogatottbeli szereplést.

Ami a Rabotnicskit illeti: csütörtökön két évre szóló szerződést írt alá Goran Sztankovszki. A rutinos, Gamagam becenévre hallgató csatár 2004-ig a fővárosi gárdában, majd a belga Antwerpben játszott, az elmúlt idényben pedig Kuvaitban futballozott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik