Vívó Eb: ezüstérmes a kardozó Pusztai Liza

Vágólapra másolva!
2024.06.20. 20:19
Pusztai Liza legjobb egyéni eredményét érte el világversenyen (Fotó: Magyar Vívószövetség)
Ezüstérmet nyert Pusztai Liza a női kardozók csütörtöki egyéni versenyében a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

 

(Fotó: Magyar Vívószövetség)

A csapatban világbajnok, egyéniben 2017-ben Eb-bronzérmes magyar kardozó a sikeres csoportszakasz után a legjobb 32-ben kezdett a főtáblán. Ott azeri, grúz, olasz és spanyol ellenfélen keresztül jutott el a döntőig, melyben egy újabb spanyollal vívott. Az elején határozott volt, 4:1-re ellépett, de aztán elbizonytalanodott, és Celia Pérez Cuenca sorozatban hét találatot adott. A 4:8-nál következő szünet után volt hat tus is a különbség, a magyar vívó azonban nem adta fel, esélye nyílt az egyenlítésre, végül 15:13-ra kapott ki. 

13:14-es állásnál ritkán látható jelenet játszódott le, az akció után a spanyol hevesen ünnepelte győzelmét, Pusztai úgy vélte, hogy ő volt a támadó fél, a videózás pedig nem járt eredménnyel a tekintetben, hogy volt-e pengeérintkezés. Végül az asszóvezető közölte, hogy nincs döntés, azaz maradt a 13:14 a táblán. A következő támadásnál viszont a spanyol már egyértelmű tust adott.

„Leginkább saját magamat sikerült meglepnem, de már nagyon érett ez az eredmény és nagyon boldog vagyok” – mondta a magyar ezüstérmes az M4 Sport helyszíni stábjának.

Szerinte talán amiatt vívott ilyen koncentráltan, hogy elsősorban az olimpiára koncentrál és az Eb-n, amióta megérkeztek Svájcba, nincs is igazán versenyhangulata és egyáltalán nem is izgult.

„Szerintem ez volt a titka az egész napnak” – tette hozzá.

A döntőt nagyon meg akarta nyerni, de – mint azt megjegyezte – „addigra azért már elfárad az ember”.

„Örülök, hogy a végén sikerült összeszednem magamat és felzárkóznom. Sajnos a befejezés nem sikerült, de majd az olimpián...” – utalt az év fő versenyére.

Úgy vélte, hogy leginkább az önbizalom hiányzott neki, úgyhogy most a legjobbkor jött ez az eredmény.  

Pusztai a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte a svájci Európa-bajnokságon. A csapatban világbajnok társai is főtáblások voltak: Szűcs Luca az első, Márton Anna és Battai Sugár a második fordulóban esett ki. 

VÍVÓ EB, NŐI KARD 
A 64 KÖZÖTT
Márton Anna–Malgorzata Kozaczuk (lengyel) 15:7 
Olga Hramova (bolgár)–Szűcs Luca 15:14
A 32 KÖZÖTT
Pusztai Liza–Palina Kaszpjarovics (azeri) 15:7
Jolien Corteyn (belga)–Battai Sugár 15:14
Manon Apithy-Brunet (francia)–Márton Anna 15:14  
A 16 KÖZÖTT
Pusztai–Lika Jijieisvili (grúz) 15:9
 NEGYEDDÖNTŐ
Pusztai–Michela Battiston (olasz) 15:13
ELŐDÖNTŐ
Pusztai–Araceli Navarro (spanyol) 15–11
Celia Pérez Cuenca (spanyol)–Zuzanna Cieslar (lengyel) 15:14
DÖNTŐ
Pérez Cuenca–Pusztai 15:13

A végeredmény: 1. Celia Pérez Cuenca, 2. Pusztai Liza, 3. Araceli Navarro és Zuzanna Cieslar, ... 17. Battai Sugár, ... 30. Márton Anna, ... 33. Szűcs Luca

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik