Az eddigi legfontosabb meccs vár az Újpestre

B. B., Z. A.B. B., Z. A.
Vágólapra másolva!
2006.05.20. 02:40
Címkék
Adott esetben sorsdöntő forduló is lehet a Borsodi Liga 2005-2006-os szezonjának huszonnyolcadik köre. Az Újpest megnyerheti a bajnokságot, míg a Vasas és a Pápa kiesése is eldőlhet. Ugyanakkor az lehetséges, hogy egyik lényeges kérdésre sem kapjuk meg a választ két fordulóval a vége előtt. A szombati játéknap rangadóját a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadionban rendezik, ahol a listavezető lila-fehérek a dobogóra hajtó MTK-t látják vendégül. Az Újpestnél a vendégek korábbi szélsője, Füzi Ákos kap lehetőséget, az MTK-nál pedig a kezdők között lesz egyik barátja, Czvitkovics Péter is. A két futballista valószínűleg többször is találkozik majd a mérkőzésen. Kettejük csatája akár a mérkőzés kimenetelét is befolyásolhatja.
Füzi Ákos jól ismeri az MTK-t, nem csoda, hogy a rangadó elôtt adott egy-két hasznos tippet Mészöly Gézának
Füzi Ákos jól ismeri az MTK-t, nem csoda, hogy a rangadó elôtt adott egy-két hasznos tippet Mészöly Gézának
Mirkó István
Füzi Ákos jól ismeri az MTK-t, nem csoda, hogy a rangadó elôtt adott egy-két hasznos tippet Mészöly Gézának
Füzi Ákos jól ismeri az MTK-t, nem csoda, hogy a rangadó elôtt adott egy-két hasznos tippet Mészöly Gézának
Füzi Ákos jól ismeri az MTK-t, nem csoda, hogy a rangadó elôtt adott egy-két hasznos tippet Mészöly Gézának
Mirkó István
Füzi Ákos jól ismeri az MTK-t, nem csoda, hogy a rangadó elôtt adott egy-két hasznos tippet Mészöly Gézának

Füzi Ákos a pályán elfelejti, hogy ki a barátja

Füzi Ákos lőlapja
Gól: 1
Jobbal: 0
Ballal: 0
Fejjel: 1
Gólpassz: 1
Egy futballistának mindig különleges élményt – illetve, olykor a szokásosnál nagyobb terhet... – jelent olyan csapat ellen futballozni, amelyben korábban hosszú éveken át játszott. Füzi Ákos, az Újpest hátvédje szombaton valami hasonlót élhet majd át, hiszen korábbi csapata, az MTK ellen kell majd kifutnia a pályára.

„Örülök neki, hogy nem a Hungária körúton játszunk, hiszen így legalább valamelyest majd ki tudom kapcsolni azt, hogy az MTK ellen kell futballoznom – mondta Füzi Ákos. – A kék-fehéreknél öt évet töltöttem el, és mondhatom, csupa szép emlék maradt meg abból az időszakból: remek társakkal játszhattam, az ott szerzett bajnoki cím pedig életem végéig büszkeséggel tölt majd el. Tudom, sokan felhozzák, hogy a távozásom körül mégis akadt némi pénzügyi vita, ám én ezzel már egyáltalán nem foglalkozom, az ősszel rendeződött ez az ügy, innentől pedig lezártnak tekintem az egészet.”

Ha valaki, akkor tehát Füzi Ákos pontosan tudja, mire képes az MTK, és azzal is tisztában van, hogy a szombati rangadón mire kell odafigyelnie minden újpestinek. A lilák vezetőedzője, Mészöly Géza a hétközi edzések után több alkalommal is kikérte játékosa véleményét.

„Többször is beszélgettünk az MTK-ról, néhány hasznos információt elmondtam Mészöly Gézának – folytatta Füzi Ákos. – Úgy gondolom azonban, hogy szombat délután nekünk a saját játékunkra kell majd koncentrálnunk, hiszen még annak ellenére is nagy esélyünk van a győzelemre, hogy a jó passzban lévő, többségében fiatal játékosokból álló MTK látogat hozzánk. Komoly céljaink vannak a bajnokságban, így a célegyenesben nem engedhetjük meg magunknak, hogy hazai pályán pontot veszítsünk. ”

Az MTK elleni rangadón tovább nehezíti Füzi Ákos helyzetét, hogy a bal oldalon futballozva minden bizonnyal többször egyik legjobb barátjával, Czvitkovics Péterrel kell majd találkoznia.

„Czvitkovics Péter ellen nem lesz könnyű játszani – formált rövid véleményt barátjáról az újpesti játékos. – Örülök, hogy Bozsik Péter meghívta a válogatott keretbe, hiszen tudom, számára mennyire fontos volt az, hogy az utánpótláscsapat után a felnőttek között is bizonyíthasson. Péter remekül érzi a rövid passzos játékot, kis területen egyszerűen verhetetlen, ám remélem, hogy ezeket a képességeit a Megyeri úton nem fitogtatja majd. A szombati mérkőzésen talán többször is szembekerülünk majd egymással, ám akkor nyilvánvalóan félre kell tennünk a jó viszonyt. Egyet igérhetek: a pályán már nem leszünk jóban, a mérkőzés lefújása után azonban újra régi barátként üdvözöljük egymást.” ----
Czvitkovics Péter: ,,Támadnunk kell majd”

Hetek óta nagyszerű formában futballozik Czvitkovics Péter, akinek a teljesítményére nem csak a szurkolók figyeltek fel. Az újdonsült szövetségi kapitány, Bozsik Péter meghívta az MTK középpályását a válogatott első idei öszszetartására, mi több, a labdarúgó tagja az Új-Zéland ellen készülő keretnek is. Persze még mielőtt címeres mezt húzhatna a 23 esztendős futballista, előbb az Újpest elleni rangadón kell helytállnia.

– Az utóbbi öt bajnoki mérkőzéséből négyet megnyert az MTK, vagyis nem lehet azt állítani, hogy a játékosok sikerélmény nélkül várnák az Újpest elleni rangadót...
– Valóban jól teljesít a csapat mostanság, de a rangadókon nem tudtunk pontot szerezni, ezért hátrányban vagyunk a dobogóért zajló versengésben. Gondoljon csak bele, mennyivel más lenne a helyzet, ha tavasszal hazai pályán nem veszítettünk volna a DVSC és a Fehérvár ellen...

– Ezután fel sem kell tenni azt a kérdést, hogy megverik-e az Újpestet...
– Azért az Újpest sem verhetetlen csapat... Két támadó szellemű együttes mérkőzik majd, és biztos vagyok benne, hogy a közönség jól szórakozik majd ezt a párharcot látva.

– Ha a helyszínen nem is, de Debrecenben és Székesfehérvárott biztosan sokan szurkolnak majd az MTK pontszerzéséért.
– Nyilvánvaló, hogy a bajnoki címért versenyben lévő, az Újpesttel rivalizáló csapat szimpatizánsai értünk szorítanak majd, de mi nem értük, hanem saját magunkért küzdünk, az MTK szurkolóit szolgáljuk ki.

– Azt kizártnak tartja, hogy az Újpest már a hét végén bajnoki címet ünnepelhessen?
– Erre nem sok esélyt látok. Úgy vélem, a Debrecen és a Fehérvár is hozza a soros meccsét, valamint mi is arra készülünk, hogy pontot szerezzünk az Újpest otthonában. Egyébként azt gondolom, az utolsó fordulóbeli Újpest–Fehérvár összecsapás dönt majd a bajnoki címről.

– A szombati rivális az eddigi huszonhét fordulóban mindössze három vereséget szenvedett: mit kell tenni azért, hogy a fordulót ismét pont nélkül zárják a lilák?
– Támadnunk kell majd, mert eddig is bátor játékkal értük el az eredményeinket. Abban biztos vagyok, hogy lesznek helyzeteink, és ha azokat jól használjuk ki, ha koncentráltak leszünk, akkor megnyerhetjük a meccset.

– A találkozó során alighanem gyakran találkozik majd Füzi Ákossal, aki korábban éveken át játszott az MTK-ban, sőt csapatkapitánya volt az együttesnek. Tudja, hogy a ballábas védőnek mi a gyengéje?
– Rengeteget fut, a védekezés mellett sokat segíti a támadásokat, és jól zárja le az oldalvonal melletti területet. Egyébként azt gondolom, inkább Bori Gábor találkozik majd vele, de tudom, ha összeakadunk, nem lesz könnyű dolgom. Persze, mint mindenkinek, neki is vannak gyengéi, ő is kifoghat rosszabb napot.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy az MTK dobogón fejezze be a bajnokságot?
– A sorsunk nem a saját kezünkben van, de ettől függetlenül mindent elkövetünk azért, hogy a hátralévő három fordulóban megnyerjük a meccseinket, és aztán meglátjuk, mindez mire lesz elegendő.

– Ha három fordulóval a bajnoki zárás előtt kellene mérleget vonni, akkor mit mondana: az ön szempontjából milyen volt a bajnoki évad?
– Talán ez volt eddig a legjobb bajnoki évem. Rúgtam nyolc gólt, gólpassszokat adtam, és az a szerepkör, amelyet Garami József kitalált, fekszik nekem. A csapat kétségkívül jól szerepel, ráadásul meghívót kaptam a válogatott keretbe, és remélem, hamarosan a bemutatkozásra is lesz lehetőségem.

---- Három exújpesti visszatért
Ideiglenesen három futballistával bővült az újpesti keret. A korábban lila-fehérben futballozó Fehér Csaba (Willem II), Lőw Zsolt (Rostock) és Szalai Ádám (VfB Stuttgart) vasárnapig készül a bajnokesélyes csapattal. A Kispest elleni juniorbajnokin vállsérülést szenvedett az MTK utánpótlás-válogatott védője, Sütő László. Másfél évvel ezelőtt hasonló sérüléssel műtötték a labdarúgót, ezúttal megúszta ficammal, de a bajnokság befejeztével ismételten át kell esnie egy kisebb beavatkozáson.
Meccsmérleg:
2004–20052–0
2003–20045–1
2003–20041–1
2002–20030–1
2002–20031–2
---- Polonkai Attila az új csapatkapitány
A REAC csapatkapitányi karszalagját Tamási Zoltán, illetve Virágh Tibor viselte, de mivel a Honvéd elleni bajnokin egyikük sem léphetett pályára, Polonkai Attila töltötte be a tisztséget. A játékostársak egyhangúlag úgy döntöttek, hogy a bajnokság befejeztéig Polonkai maradjon a csapatkapitány. Három győzelem után Pápán hisznek a magyar igazságban, vagyis a ráadás negyedik sikerben. Igaz, minden más eredmény a csapat kiesését jelentené. Biztatásban nem lesz hiány, különbusszal, sok személyautóval érkeznek a drukkerek a Budai II László Stadionba.

Meccsmérleg: a két csapat még nem találkozott egymással

---- Kupa a Vasasnak
A Magyar Kupa döntőjét ugyan elveszítette a Vasas, ám a mutatott játékkal elégedettek voltak a szurkolók, akik a ZTE elleni mérkőzés előtt kisméretű kupát adnak át a játékosoknak, amellyel jelképes kupagyőztesnek nyilvánítják Molnár Zoltánékat. Az egerszegiek jól kezdtek Simon Antallal (a ZTE 2–0-ra verte meg a Diósgyőrt), és pontot szeretnének szerezni a Fáy utcában is. Több játékos is úgy nyilatkozott az edzőváltással kapcsolatban, hogy pozitívan hatott a csapatszellemre.
Meccsmérleg:
2004–20051–0
2001–20021–2
2000–20016–3
2000–20010–0
1999–20001–0
---- Ngalle, Ndjodo: semmi futball
Az újjáalakult magyar válogatott elleni, keddi felkészülési mérkőzéssel tartotta magát formában a Csőszer FC, amely a két bajnokaspiráns elleni meccseket követően a Sopron ellen ismét megváltozott összeállításban lép pályára. A csapatban lesznek hiányzók: a kameruni Ngalle fogfájás, Ndjodo kisebb húzódás miatt nem játszhat. A Tatabánya korábbi válogatott labdarúgója, Csapó Károly a soproni csapatban is játszott, s alighanem ott lesz a szombat esti mérkőzésen, ahol a soproni szurkolók és játékosok is minden bizonnyal szeretettel köszöntik a futballistát.
Meccsmérleg:
2000–20012-2
2000–20012–1
---- Piero Pini makacs, és nem fizet
A PMFC-nél 12 játékosnak lejár a nyáron a szerződése. Közöttük van például Dienes András, Szabados József, Schindler Szabolcs és Csedomir Pavicsevics. A vezetők a csapat gerincét együtt szeretnék tartani, de néhány gyengébben teljesítő játékostól megválnak akkor is, ha élő szerződésük van. Piero Pini, a Honvéd többségi tulajdonosa a héten kijelentette, nem törleszti elmaradását a játékosoknak. Kiss Zsolt kisebbségi tulajdonos biztosította a futballistákat, hogy a leendő új tulaj viszont fizet majd.
Meccsmérleg:
2004–20053–1
1999–20001–2
1996–19971–1
1995–19962–4
1994–19952–0
---- Dvéri Zsolt pihenőn
Hegedűs Tibor megsérült, az első orvosi diagnózis szerint a játékos a jobb lábán részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Szabó Zsolt, Varga Róbert, Priskin Tamás és Bank István a korosztályos válogatottakkal lépett pályára a héten, emiatt több edzést kihagytak. Dvéri Zsolt a kupadöntőn rúgást kapott a térdére, sérülése miatt nem játszhat. Először lesz kezdő a most már egészséges Horváth Ferenc. Alexander Alumona kiállítás miatt nem szerepelhet, két mérkőzésre tiltották el.
Meccsmérleg:
2004–20050–0
2003–20040–4
2003–20042–2
2002–20030–4
2001–20021–1
---- Jó hangulatban a fradisták
A közelmúlt statisztikái hazai sikert vetítenek előre, az utóbbi öt, Debrecenben rendezett összecsapáson tudniillik mindössze egyetlen pontot szerzett a Ferencváros. Újabb egykori ferencvárosi labdarúgók edzenek az Üllői úton. A pénteki és a szombati gyakorláson ismételten részt vesz Gera Zoltán, a West Bromwich Albion futballistája, illetve Szabics Imre, az 1. FC Köln, valamint Huszti Szabolcs, a Metz játékosa is. Jelenlétük bizonyára jó hatással van a keret tagjaira
Meccsmérleg:
2004–20052–0
2003–20043–2
2003–20045–0
2002–20031–1
2002–20032–0
---- A Bozsik-éra első hivatalos fellépésére, a szerdai, Új-Zéland elleni barátságos mérkőzésre készülő válogatott tagjai vasárnap délután találkoznak, hogy a Vasas-csarnokot érintve Dunavarsányba buszozzanak. Ami az angyalföldi kitérőt illeti: a Fáy utcában ünnepli 18. születésnapját az egyik legnevesebb utánpótlásképző egyesület, a Góliát McDonald’s FC, amely – egyebek mellett – arra lehet büszke, hogy többek között Lőw Zsoltot, Szélesi Zoltánt, Bodor Boldizsárt és Takács Ákost „adta” a magyar futballnak. Lőwék természetesen ott lesznek vasárnap 13 órakor kezdődő rendezvényen, sőt öt körül pályára is lépnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik