Az első randevú jól sikerült

PIETSCH TIBOR, VAJDA GYÖRGYPIETSCH TIBOR, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2006.05.18. 01:24
Címkék
„Többet kaptam, mint amit vártam” – ragadta meg a háromnapos dunavarsányi edzőtáborozás lényegét Bozsik Péter. A szeptemberben induló Európa-bajnoki kvalifikációs sorozatra készülő magyar válogatott szövetségi kapitánya reméli: a jó kezdés után beleerősítenek.
Bozsik Péter már ki is oszotta a szerelést
Bozsik Péter már ki is oszotta a szerelést
M. Németh Péter
Bozsik Péter már ki is oszotta a szerelést
Bozsik Péter már ki is oszotta a szerelést
Bozsik Péter már ki is oszotta a szerelést
M. Németh Péter
Bozsik Péter már ki is oszotta a szerelést

– Összeállt már a Norvégia elleni kezdő tizenegy?
– Még csak alakul a csapat… Kész szerencse, hogy az első selejtezőnkig hátravan több mint három hónap – felelte egy mosoly kíséretében Bozsik Péter.

– A felkészülés első állomásán túl vannak. Izgult, mielőtt útra kelt volna Dunavarsányba?
– Úgy fogalmaznék, hogy némi versenyláz volt bennem az indulás előtt. Kíváncsian vártam, hogyan fogadjuk egymást a játékosokkal. Korábban sokat hallottam arról, hogy néhányan nem szívesen jönnek, csak nyűgnek tekintik a nemzeti együttesben való szereplést. Nos, az elmúlt három napban örömmel és megnyugvással tapasztaltam, hogy ebből egy szó sem igaz: aki velünk volt, arról lerítt, megtiszteltetésnek veszi a válogatottságot. Az előttünk álló időszakban biztosan lesznek gondjaink, ám az hetvenkét óra alatt nyilvánvalóvá vált számomra, hogy motivációs problémákkal nem kell majd foglalkoznunk.

– Már az első kerethirdetést követően kritizálták az öreg „bútordarabok” behívása miatt. Mások rég elfelejtették azokat a futballistákat, akiknek ön újra bizalmat szavazott.
– Kritizálni bárkit lehet, természetesen engem is. Azt viszont leszögezném, hogy legfeljebb elfelejtett játékos létezik, öreg nem. Hogy mást ne mondjak, érdemes lenne kiszámolni a Milan-védelem átlagéletkorát. Erre persze rávághatnák, hogy ott az Arsenal vagy az Ajax, amely csupa-csupa fiatallal veszi fel a harcot, csakhogy ne feledjük, ők már évek óta együtt készülnek. Tudomásul kell venni, a nemzetközi labdarúgás nem a tinédzserek játéka.

– Anglia egy tizenhét éves támadóban bízik a világbajnokság előtt.
– Ne higgye, hogy az a minden bizonnyal tehetséges ifjú megnyeri nekik a tornát. Ám ha ez olyan sokat számít, ezennel megígérem: ha kijutunk a kétezer-nyolcas Eb-re, akkor kiviszünk magunkkal egy tizenhét éves srácot.

– A fiatalember kit tisztelhetne a csapat kapitányában?
– Alighanem azt a labdarúgót, aki jövő szerdán, az Új-Zéland elleni mérkőzésen is viseli majd a karszalagot. Hogy a Megyeri úton ki vezetheti ki az együttest, azt egyelőre ne kérdezze, bár jelöltem akad, arra még alszom egyet, hogy ez ügyben a csapat véleményét is kikérjem-e.

– Öt edzést vezényelt Dunavarsányban, és legalább ennyi megbeszélést tartott.
– Egy percet sem akartunk haszontalanul eltölteni. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy munka helyett szórakozással teljenek az ilyen jellegű összejövetelek. Lám, a vasárnapi bajnokiját követően Vanczák Vilmost is alaposan megdolgoztattuk hétfőn, igaz, klubedzője, Mészöly Géza tudtával. Apropó, klubedzők: igyekeztünk megszervezni, hogy a már itthon lévő légiósok részt vegyenek valamelyik csapat edzésén, s ebben mindenki partner volt. Így például Fehér Csaba és Lőw Zsolt az Újpest, Tóth Balázs a Fehérvár, Kerekes Zsombor a Debrecen foglalkozásait látogathatja a következő napokban.

– Vasárnaptól pedig ismét a válogatottét.
– Épphogy befejeztük az első összetartást, de már várom a másodikat. Néhány helyen változik a keret, aminek az az egyik oka, hogy a Loki bajnoki kötelezettsége miatt Halmosi Péterékre ezúttal nem számíthatok, de jönnek helyettük a fehérváriak, akik ugyebár a kupadöntő miatt hagyták ki az első találkozót. A gerinc persze marad, hiszen nem az a cél, hogy előbb kipróbáljunk harminc játékost, aztán még harmincat.

– Az edzések zárt kapuk mögött zajlottak. A jövőben is ez lesz a módi?
– Visszakérdezek: a Nemzeti Színház társulata közönség előtt próbál? Bizonyára tartunk majd nyilvános tréningeket is, ám jobban szeretném, ha a foglalkozások többségén csak magunk lennénk. Ne gondolja, hogy ez a szurkolók vagy a média ellen irányul, csak azt szeretném, hogy azon ritka alkalmakkor, amikor együtt vagyunk, kizárólag a munkára koncentráljunk.

– Vasárnapig hogyan alakul a programja?
– Csütörtök este, ha minden igaz, hazajutok a családomhoz, és szombatig csak pihenek.

– A barátoknak meg büszkélkedhet: alighanem ön az első kapitány, aki két győzelemmel kezdett.
– Ha a Tatabánya és a Honvéd keddi legyőzésére céloz, ki kell ábrándítanom, hétfőn túlestem a sikeres premieren: az egymás közötti játékban a pirosak felülmúlták a sárgákat, és a pirosakat én állítottam össze. Más kérdés, hogy a sárgákat is… ---- V ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik