Jók az esélyeink a lovin, de nem lehet rá fogadni

BORSIK RICHÁRDBORSIK RICHÁRD
Vágólapra másolva!
2006.05.12. 01:19
Címkék
Tíz esztendeje Balogh Gábor nyerte a hagyományos tavaszi budapesti nemzetközi versenyt, azóta nem volt magyar győztese a viadalnak. Talán most megtörik a jég.
Kállai Ákos eredményes lehet, ha a technikai számokban remekel
Kállai Ákos eredményes lehet, ha a technikai számokban remekel
Danis Barna
Kállai Ákos eredményes lehet, ha a technikai számokban remekel
Kállai Ákos eredményes lehet, ha a technikai számokban remekel
Kállai Ákos eredményes lehet, ha a technikai számokban remekel
Danis Barna
Kállai Ákos eredményes lehet, ha a technikai számokban remekel
Kedves loviőrültek! Ne lepődjenek meg, ha a megszokott vasárnapi lóversenyen ezúttal lesz akadályugratás és futás is. Nosza, rajta! A büfénél való fogadószelvény-tépkedés helyett tegyenek majd pár lépést, és belecsöppennek egy bombaerős öttusa Világkupa-viadalba, ahol a tét az lesz, hogy tíz év aranyszünet után születik-e ismét magyar győzelem. Fogadni? Azt sajnos nem lehet.

Péntek reggel 8 órakor a Puskás Ferenc Stadionhoz tartozó öttusalőtéren a mezőny pisztolyt ragad, és megkezdi a T-Mobile öttusa Világkupa-verseny lövészetből, vívásból, úszásból és futásból álló selejtezőjét. A nap végén a legjobb 32 versenyző mondhatja majd el magáról, hogy bekerült a vasárnapi döntőbe. A fináléban aztán kora délutánig a Puskás Ferenc Stadionhoz tartozó komplexumban lőnek-vívnak-úsznak a fiúk, aztán irány a Kincsem park, a lovik, zsokék és bukik fellegvára, ahol ezúttal pentatlonisták is nyeregbe vetik magukat. Tehát előfordulhat az a történelmi esemény, hogy a hatalmas pálya egyik részén csapatostul vágtáznak a versenyzők, kicsit arrébb viszont öttusalovaglás zajlik majd, este hat után pedig a zárószám a futás.

Pécsi Gábor, a Magyar Öttusaszövetség technikai igazgatója látványos és persze „néződús” versenyben bízik:
„Azt találtuk ki, hogy legyen a Kincsem parkban a lovaglás és a futás. Az ötletet egyébként az elmúlt napokban többször is megbántam, az öttusalovak elvégre nem arra szerződtek, hogy pallókon botladozzanak fel egy teherautó sötét gyomrába, hogy átzötykölődjenek a Nemzeti Lovardából a Kincsem Parkba. Persze nekünk megéri az ő kényelmetlenségük, hiszen csodálatos helyszínen tudunk versenyt rendezni, remélhetőleg minél nagyobb közönség előtt. A hely szelleme felvet egy kérdést: lehet-e fogadni Balogh Gáborék sikerére? A törvény sajnos ezt nem engedi meg, egyébként megtettük volna, ugyanúgy, mint a ’89-es vébén, amikor szintén itt volt a lovaglás.”

Pálvölgyi Miklós, a férfi öttusa-válogatott szövetségi kapitánya – ha tehetné – talán fogadna is rá, hogy megszakad a magyar öttusasport tízéves budapesti nyeretlensége. Mivel azonban nem fogadhat, így elemez és reménykedik:

„Van esély arra, hogy megint magyar öttusázó nyerjen. Balogh Gábor – aki számos sikere mellett 1996-ban eddigi utolsó magyarként nyert Budapesten – jól kezdte az idei szezont, két Világkupa-ezüstöt szerzett. Nemrég vírus lappangott benne, szerencsére néhány napos gyengélkedés után kilábalt belőle, így valós eséllyel száll harcba a jó helyezésekért.”

Ami a többieket illeti, a friss apuka, Horváth Viktor egy párizsi verseny és az acapulcói Vk első helyével a tarsolyában áll rajthoz. Ha jó napot fog ki, akár aranyra is válthatja számos egyéb színű, Budapesten szerzett érmét. A szintén rutinos Kállai Ákos elsősorban a technikai számokban erős, ott kell olyan teljesítményt nyújtania, ami a végelszámoláskor jó helyhez segítheti. Fülep Sándor a múlt héten kicsit megfázott, de a jelek szerint átesett rajta. Nála a vívás a kritikus pont, ha ott jól teljesít, az élmezőnyben zárhat. A fiatalok közül az áprilisi junior Eb-n ezüstérmet szerzett Kasza Róbert, és az ugyanott 7. helyen záró Tibolya Péter remélhet a legtöbbet. Nekik a rutinszerzés a cél, de azért jó lenne, ha bekerülnének a vasárnapi fináléba.

T-Mobile férfi öttusa Világkupa, Budapest
Péntek, selejtező:
8.00 – Vívás (Nemzeti Sportcsarnok)
11.00 – Úszás (Nemzeti Sportcsarnok, uszoda)
13.00 – Lövészet (Öttusalőtér)
15.30 – Futás (KSI edzőpálya)
Vasárnap, 32-es döntő:
7.30 – Lövészet (Öttusalőtér)
9.30 – Vívás (Nemzeti Sportcsarnok)
13.15 – Úszás (Nemzeti Sportcsarnok, uszoda)
14.30 – Lovaglás (Lóversenypálya, Kincsem park)
18.15 – Futás (Lóversenypálya, Kincsem park)
19.00 – Eredményhirdetés (Lóversenypálya, Kincsem park)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik