Kisteleki István: viszlát, liga!

S. G.S. G.
Vágólapra másolva!
2006.05.10. 01:25
Címkék
Izgalmas napon vannak túl az első osztályú klubok tulajdonosai, vezetői, akik kedden ligatanácsülést tartottak. A helyzetük nem volt egyszerű, ugyanis, ahogyan azt mondani szokták, a levegőben lógott a Magyar Labdarúgóliga (MLL) megszüntetésének lehetősége.
Ezt nyílt titokként kezelték a bennfentesek, előbb suttogva, később már egyre hangosabban beszéltek arról, hogy Kisteleki István a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke nem bánná, ha megszűnne ez a testület. A ligatanács tagjai meglehetősen csattanós választ adtak...Tizenhat nulla – és ez nem valamelyik járási bajnoki meccs végeredménye, hanem a kedd délutáni szavazás aránya. A ligatanács tagjai egyhangúlag döntöttek amellett, hogy az MLL-re szükség van, azt senki és semmi ne szüntesse meg, így ne is kerüljön fel a közelgő MLSZ-közgyűlés napirendi pontjai közé a liga vezetőségének visszahívása, a testület feloszlatása.
A klubok szeretnék a saját sorsukat a saját kezükben érezni.

A kedd délutáni tanácskozás egyértelművé tette, hogy Kisteleki István a jövőben immár csak MLSZ-elnökként tevékenykedhet a magyar labdarúgásban, sőt nem csupán ő, hanem mindazok, akik több funkciót töltenek be. A ligatanácsülés legfontosabb történéseiről Klement Tibor, a Győr ügyvezetője nyilatkozott lapunknak.

„Ha valakinek eddig kétségei voltak afelől, hogy a magyar klubok nem képesek az összefogásra, annak most ezen a délutánon csattanós választ adtunk – mondta Klement Tibor. – Az élvonalbeli egyesületek tulajdonosai kerek perec kinyilvánították, hogy a liga nem szüntethető meg, sem tollvonással, sem más diktatórikus módszerekkel. A tizenhat nullás szavazás hűen tükrözi a klubvezetők álláspontját. Valamennyien úgy gondoltuk, hogy a ligának igenis van létjogosultsága, működnie kell, méghozzá változatlan tartalommal, és változatlan jogokkal.

Azt is eldöntöttük, hogy egy ember csak egy pozícióban maradhat, gondolok itt például a több beosztásban is tevékenykedő Ferencz Gáborra, no meg Kisteleki Istvánra, aki immár csupán június közepéig maradhat a liga élén, amikor is lejár a megbízatása, onnantól kezdve csak az MLSZ első embere lehet. Döntöttünk arról is, hogy a jövőben háromtagú elnökség vezeti majd a ligát, két NB I-es és egy NB II-es képviselő veheti át Kisteleki István megüresedett helyét. Ezzel azt is kiszeretnénk fejezni, hogy demokratikus irányításra vágyunk.

Azt is megbeszéltük, hogy addig a pontig támogatjuk Kisteleki István elképzeléseit, ameddig ő a klubok és a klutulajdonosok érdekeit is szem előtt tartja. Mondok mindjárt egy példát: ahogy hallottuk, a televíziós közvetítési jogok a tervek szerint egy csomagba kerülnének, így a válogatott, a Magyar Kupa- és a bajnoki találkozókat együtt értékesítenék. E mögé csak akkor tudunk felsorakozni, ha ez valóban olyan ajánlat lesz, amellyel mind a tizenhat első osztályú klub jól jár.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik