Fura szerep: imádott klubjuk ellen az edzők

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2006.04.29. 02:23
Címkék
Amikor annak idején Lakat Károly, a legendás mesteredző az MTK-hoz szerződött, mindössze ennyit mondott, amikor bemutatkozott a Hungária körúti klub játékosainak: „Rólam mindannyian tudják, hogy az ereimben zöld-fehér vér folyik, ám mostantól azért dolgozom, hogy az MTK a Fradit is legyőzze.” Az anekdota a Ferencváros és a Vasas délutáni találkózója miatt vált időszerűvé, ugyanis most mindkét csapat kispadján olyan szakember ül, aki korábban a mostani ellenfélnél ért el szép sikereket, és mindkettőjükről tudjuk, hogy a szívükben jelentős helyet foglal el a másik klub.
Az ôszi meccsen Tóth András (jobbra) nem kímélte Tôzsér Dánielt
Az ôszi meccsen Tóth András (jobbra) nem kímélte Tôzsér Dánielt
M. Németh Péter
Az ôszi meccsen Tóth András (jobbra) nem kímélte Tôzsér Dánielt
Az ôszi meccsen Tóth András (jobbra) nem kímélte Tôzsér Dánielt
Az ôszi meccsen Tóth András (jobbra) nem kímélte Tôzsér Dánielt
M. Németh Péter
Az ôszi meccsen Tóth András (jobbra) nem kímélte Tôzsér Dánielt
Gellei Imre most a Ferencváros vezetőedzője, de korábban két részletben hat és fél évig a Vasas kispadján ült. Nála több mérkőzésen csak Illovszky Rudolf dirigálta az angyalföldieket, 177 mérkőzéssel Gellei Imre – ha csak egyetlen találkozóval is – még Baróti Lajost is megelőzi a sorban.
– Ha azt mondom, Vasas, mire gondol elsőként?
– A barátaimra – vágta rá a szakember. – Rengeteget barátot szereztem Angyalföldön, akikkel még manapság is tartom a kapcsolatot, Illovszky Rudolf barátságára pedig életem végéig büszke leszek.
– Érdekes egybeesés, hogy a Vasashoz ugyanúgy megmentőnek hívták, mint tavaly novemberben a Ferencvároshoz. Melyik feladat a nehezebb?
– A mi szakmánkban mindig a következő mérkőzés a legnehezebb... Egyébként ennél is több a hasonlóság a két eset között. A Vasas is a tizenkettedik helyen állt, amikor átvettem, ott is nagyon sok saját nevelésű fiatallal dolgoztam. Az viszont különbség, hogy akkor a tizenkettedik hely megőrzése volt a siker, a Fradival viszont már most előbbre léptünk. Ugyanez a Vasassal csak a második évben sikerült, igaz, akkor a hatodik helyen fejeztük be a bajnokságot.
– Most, hogy már valóban nem kell félniük a kieséstől, és feljöttek az ötödik helyre, milyen végeredménnyel lenne elégedett?
– Véleményem szerint nem az a lényeges kérdés, hogy ötödikek, hatodikok vagy hetedikek leszünk-e a bajnokság végén. A Ferencváros legfontosabb célja a szurkolók szeretetének a visszaszerzése, az, hogy visszahozzuk őket a lelátókra. Éppen ezért vonzó futballra kell törekednünk, amelyet élveznek a nézők, és természetesen muszáj mindig maradéktalan lelkesedéssel küzdenünk, mert a Fradiban ez alapkövetelmény. Arról nem is szólva, hogy a játékosok a szerződésük meghosszabbításáért is küzdenek, tehát saját érdekük a közönség tökéletes kiszolgálása.
– Ha már itt tartunk, az ön szerződése is lejár június végén. Szívesen meghosszabbítaná?
– Erről nem időszerű gondolkodni. Hátravan még hat forduló, benne vagyunk a bajnokság sűrűjében, majd később jön el az ideje annak, hogy a jövőről elmélkedjünk. Az a lényeg, hogy a szerződésemet becsülettel kitöltsem, a többit meg majd meglátjuk.
– Szerdán a helyszínen nézte meg a Vasas Honvéd elleni kupaelődöntőjét. Mi a véleménye a szombati ellenfélről?
– Muszáj megemlíteni, hogy a pálya méltatlan volt a mérkőzés rangjához, így jó játék nem alakulhatott ki. A Vasas szervezetten védekezett, kontrázni próbált, és ez be is jött neki. Korábban több jelenlegi játékossal dolgoztam együtt a Vasasban vagy valamelyik válogatottban, és így pontosan tudom, a keretet zömmel jó képességű labdarúgók alkotják, tehát nehéz meccs előtt állunk.
– De nyilván győzni akarnak.
– Természetesen, de én azt szeretném, hogy a játékosaim az eredménykényszer görcse nélkül lépjenek pályára. A már említett vonzó játékra csak így lehetnek képesek, és persze nagyon remélem, hogy a három pontot is megszerezzük.

Üllői út: szabad pálya

Az FTC küldöttgyűlése elfogadta az Üllői út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésében található hat plusz két hektáros terület hasznosítására tervezett pályázat szövegét. A közbeszerzési pályázat kiírása a Központi Vagyoni Igazgatóság hatáskörébe tartozik. Hírlik, a területre nemcsak magyar (korábban a TDZ Kft. és a Balusztrád Kivitelező Rt. is a „komoly” érdeklődők között volt, sőt az OTP egyik cégcsoportja is felvetődött), hanem külföldi vállalatok is szemet vetettek. Folytatás: két héten belül.
Pintér Attila, a Vasas vezetőedzője ifjúsági Európa-bajnokként került 1984-ben a Ferencvároshoz, ahol hét éven át futballozott, és a közönség egyik nagy kedvence lett. Edzőként fél évre tért vissza a klubhoz 2004 tavaszán, bajnoki aranyat nyert a csapattal, és győzött a Magyar Kupa döntőjében is. Ennek ellenére a játékosok és az új főszponzor kérésére el kellett mennie a klubtól.
– Mi jut először eszébe a Fradi szó hallatán?
– Minden – mondta Pintér Attila. – Aki ismer, az pontosan tudja, mit jelent nekem ez a klub. Ott lettem ismert, válogatott futballista, ott éltem le életem talán legjelentősebb részét, edzőként bajnoki címet és kupát is nyertem – mit mondhatnék még?
– Ferencvárosi játékoskorából melyik Vasas elleni meccsre emlékszik vissza a legélénkebben?
– Arra, amelyen Andrusch Józsinak akkora gólt lőttem, hogy szegény Knézy Jenő hosszasan lelkendezett utána.
– Érez még keserűséget amiatt, hogy a Fradiból sikeres edzőként is mennie kellett?
– A Ferencvárosra mint klubra sohasem haragudtam, nem is volt miért. De örülök, mert az élet engem igazolt. Én is azt akartam, amit most Gellei Imre kényszerűségből megtett. Szerettem volna ferencvárosi nevelésű fiatalokra építeni a csapatot, akik tudják, mit jelent fradistának lenni.
– Ezek szerint jó véleménye van a jelenlegi Ferencvárosról?
– Persze. Ám ennél is fontosabb, a közönség szemlátomást értékeli, hogy a játékosok küzdenek a klubért, hogy fegyelmezetten futballoznak, és tehetségesek. Sajnos nekem nem engedték meg, hogy ezt az utat végigjárjam velük.
– Milyen érzésekkel megy az Üllői útra?
– Profi edző vagyok, így most nekem a Vasas jó szereplése a legfontosabb. Ennek megfelelően jó hangulatú és színvonalú mérkőzést várok, amelynek a végén – remélem – mi örülünk majd jobban. ----

Meccsmérleg:
2004–2005 2–0
2001–2002 2–0
2000–2001 2–0
1999–2000 1–2
1998–1999 3–1

Pihenő kulcsjátékosok

A térdsérülése miatt a tavasz jelentős részét eddig kihagyó Takács Ákos lába egyre jobban bírja a terhelést, Gellei Imre, az FTC edzője pedig, a fokozatosság elvét betartva, egyelőre a ligacsapatban ad lehetőséget a labdarúgónak. A Vasas trénerének, Pintér Attilának több klucsjátékosát is nélkülöznie kell korábbi csapata ellen. A Bárányos Zsolt, Gyánó Szabolcs, Rósa Henrik, Tóth András kvartett tagjai a szerdai, Honvéd elleni Magyar Kupa-mérkőzésen szenvedtek kisebb sérülést. Bár meglehet, a meccsre azért felépülnek... ----

Meccsmérleg:
A két csapat Sopronban még nem játszott bajnokit.

Keretszűkítés mindkét csapatnál

Szinte biztos, hogy szombaton újból Kozma Tamás védi a soproniak kapuját, Rabóczki Balázs ugyanis lázzal és torokfájással küszködik. Kiss Zoltán viszont nem játszik, mert a labdarúgó és az FC Sopron közös megegyezéssel szerződést bontott. Hasonló hír Rákospalotáról: Koltai Tamás már nem tagja a REAC keretének. A támadó azért kényszerült távozni, mert közte és Urbán Flórián vezetőedző között nem volt megfelelő az összhang, így a REAC is eggyel kevesebb játékossal készülhet. ----

Meccsmérleg:
1999–2000 0–0
1991–1992 1–2
1990–1991 2–1
1989–1990 2–0
1988–1989 1–0


Horváth Gyulát kifizették

A Csőszerben több, korábban csak csereként bevetett játékos bizonyított, ezért Sisa Tibor edző gondban lehet: változtasson-e a győztes csapaton? Várhatóan visszatér a kezdőbe a formáját lassan visszanyerő csatár, Márkus Tibor. Az MLSZ fellebbviteli bizottságának a döntése értelmében a pécsi klubnak törlesztenie kellett a 1.5 millió forintos tartozását volt játékosával, Horváth Gyulával szemben. A csatár az összeget a hét elején készpénzben átvette. ----

Meccsmérleg:
2004–2005 2–1
1999–2000 2–0
1998–1999 3–0
1997–1998 2–1
1992–1993 1–0


Fájó és meggyógyult hátak

A Vasas elleni kupamérkőzés szünetében cserélte le Aldo Dolcetti Tóth Ivánt, aki hibázott a második kapott gólnál, de nemcsak ezért maradt az öltözőben, hanem derék- és hátfájdalmai miatt is; a szombati összecsapást is ki kell hagynia. A Ferencváros elleni találkozót csak a lelátóról nézhette végig Jeremiás Gergő. A diósgyőri középpályás játékát a derekában becsípődő egyik ideg akadályozta meg, a fájdalom azonban mostanra elmúlt, Jeremiás pályára léphet a Bozsik-stadionban. ----

Meccsmérleg:
2004–2005 2–0
2003–2004 0–1
2003–2004 2–0
2002–2003 2–0
2001–2002 4–0

Feketén dolgoztak az ETO-stadionnál

Megváltozott a ligameccs időpontja, a találkozót egy nappal korábban, szombaton 15 órakor játsszák. A győri stadion építkezésénél súlyos szabálytalanságokat fedezett fel a munkaügyi felügyelet és a győri rendőrkapitányság. Kiderült, hogy a többmilliárdos építkezésben részt vevő 15 munkáltató közül hat feketén vagy hiányos igazolásokkal foglalkoztat dolgozókat. Az is kiderült, hogy 98 munkavállaló közül 39-nek nem voltak rendben a papírjai. ----

Meccsmérleg:
2004–2005 1–2
1987–1988 0–7
1980–1981 1–0
1977–1978 2–2
1976–1977 2–0

Prukner László hosszabbított

Prukner László a nyáron lejáró szerződésének két évre szóló meghosszabbításában állapodott meg a Rákóczival. A labdarúgók közül Máté Péter további négy évre kötelezte el magát a zöld-fehéreknek. Úgy tűnik, a tavaszi idényben már egyszer sem léphet pályára az MTK-ban Goran Jezdimirovics. A középpályás még a felkészülés alatt, a szlovák Spartak Trnava ellen szenvedett vádlisérülést, és bár a héten már megpróbálkozott a mozgással, labdával továbbra sem gyakorolhat. ----

Meccsmérleg:
2004–2005 2–2
2003–2004 2–0
2002–2003 2–2
2001–2002 3–1

Ingyenbuszok a pályához

Csertői Aurélnak (aki az MK-elődöntő szerdai visszavágóján nem ülhet le a padra) változtatnia kell az összeállításán, mivel a kupameccsen kiállított Farkas Balázs három sárga lap miatt bajnokin sem szerepelhet. Ingyenes járatok indulnak a mérkőzésre a Piac tér Csapó utcai megállójából a Sóstói Stadionhoz. A mérkőzésre a vendégszurkolók 200 belépőt kaptak, amelyek 1300 forintba kerülnek, és amelyeket szombaton 10 óráig Debrecenben is megvásárolhatnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik