Scolari áll az élen

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.04.28. 02:06
Címkék
Ez egyszer alaposan melléfogott az angol sajtó. Amint lapunk is beszámolt róla, pontosan három héttel ezelőtt több orgánum egybehangzóan állította, hogy Sam Allardyce, Alan Curbishley, Steve McClaren és Martin O’Neill közül kerül majd ki a válogatott következő szövetségi kapitánya. Ezzel szemben Brian Barwick, a szövetség első embere elutazott Portugáliába, hogy a korábban szintén esélyesként emlegetett Luiz Felipe Scolarival tárgyaljon.
Scolarinak legkésôbb a világbajnokság után el kell gondolkodnia
Scolarinak legkésôbb a világbajnokság után el kell gondolkodnia
AFP
Scolarinak legkésôbb a világbajnokság után el kell gondolkodnia
Scolarinak legkésôbb a világbajnokság után el kell gondolkodnia
Scolarinak legkésôbb a világbajnokság után el kell gondolkodnia
AFP
Scolarinak legkésôbb a világbajnokság után el kell gondolkodnia
Barwick csütörtökön már haza is érkezett Lisszabonból, a fejleményeket tudakoló újságíróknak annyit mondott a Heathrow repülőtéren, hogy az új kapitány megtalálásának folyamata „rohamléptekben” halad, de még korántsem ért véget. Az FA egyik szóvivője ezenkívül elárulta, hogy a portugál válogatottat 2002 óta irányító Scolarival februárban kezdődtek a hivatalos tárgyalások.

A BBC úgy tudja, az 57 éves brazil abban állapodott meg a portugál szövetséggel, hogy noha nem hosszabbítja meg a nyári vb után lejáró szerződését, a torna előtt nyilvánosan nem kötelezi el magát máshova, nehogy megzavarja a futballistákat. Barwick pedig éppen azt akarja elérni, hogy a portugálok ne ragaszkodjanak ehhez a szóbeli egyezséghez, mivel az angol közvéleménynek személyesen megígérte, hogy még a június 9-én kezdődő vb előtt megnevezi az augusztusban hivatalba lépő új kapitányt.

Most úgy tetszik, ez lehet az egyetlen akadálya Scolari szerződtetésének. Úgy hírlik, a szövetségben magas rangú támogatói vannak, köztük az Arsenal befolyásos alelnöke, David Dein. Az anyagi kérdésekben szintén könnyű lesz a megegyezés, az állítólag felajánlott hárommillió fontos éves fizetés ugyanis Scolarinak jelentős emelés lenne a jelenlegi járandóságához képest, az FA számára viszont még így is bomba üzlet: a hivatalban lévő mester, Sven-Göran Eriksson becslések szerint kétmillióval többet keres ennél. Az FA legfőbb testülete legközelebb május 4-én ül össze, azzal a szándékkal, hogy meghozza a végső döntést.

A Felipao becenéven ismert tréner közelgő kinevezésének híre módfelett megosztja az angol futballtársadalmat. Az edzőket tömörítő szervezet elnöke, Howard Wilkinson máris támadásba lendült, kijelentve, hogy legyen bármilyen kiváló szakember Scolari, ha ő lesz a befutó, az mindenképp rossz üzenetet küld a hazai kollégáknak.

„Szerintem hosszú távon káros hatással lesz az angliai edzők fejlődésére, ha ismét külföldit kérünk fel. Amellett igaz, hogy Scolari mérlege nagyszerű volt a brazil válogatottal, de mondják meg nekem, az utóbbi ötven évben ezen a poszton kik értek el gyenge eredményeket?” – tette fel a kérdést kissé nagyvonalúan Wilkinson.

Ezzel a véleménnyel a szakmabeliek közül sokan egyetértenek, az internetes oldalakon található szavazások tanúsága szerint azonban a drukkereket presztízsszempontok helyett csupán az érdekli, hogy ütőképes legyen a válogatott.
„Fel kellene építeni egy képzési rendszert, hogy legyenek erős angol kandidánsok. Nem csoda, hogy most nincs ilyen, a négy legnagyobb klubnál is külföldi tréner dolgozik” – mutatott rá a szurkolói szövetség elnöke, Mark Perryman. ---- F ---- M
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik