A durvaság fővárosa

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.03.26. 00:25
Címkék
Szombaton is hű maradt a híréhez a Mersey-parti rangadó: feszült volt, durvaságoktól sem mentes, és – a közelmúltbeli események táplálta várakozásoknak megfelelve – szép gólokkal szolgált. A Liverpool győzelmével a második.
Luis García szabályos, Hyypiä (4) lesgólt szerzett, de a végén mindketten ünnepeltek
Luis García szabályos, Hyypiä (4) lesgólt szerzett, de a végén mindketten ünnepeltek
Luis García szabályos, Hyypiä (4) lesgólt szerzett, de a végén mindketten ünnepeltek
Luis García szabályos, Hyypiä (4) lesgólt szerzett, de a végén mindketten ünnepeltek
Luis García szabályos, Hyypiä (4) lesgólt szerzett, de a végén mindketten ünnepeltek
Luis García szabályos, Hyypiä (4) lesgólt szerzett, de a végén mindketten ünnepeltek

Owen: műtét

Nyugtalanító hírekről számolt be Michael Owen saját világbajnoki szereplésére nézvést. A Newcastle csatára december 31. óta lábadozik a lábtörését követő műtétből, és az eredeti terv szerint április elején kellett volna ismét pályára lépnie, de a napokban újabb beavatkozást végeztek el rajta, ami késleltetheti a teljes felépülését. Márpedig kérdéses, milyen formában csatlakozik majd a válogatott vb-keretéhez, ha előtte egy hónapot sem játszhat a május 7-én véget érő bajnokságban.

„Az orvosok azt mondták, a lábam jól gyógyul, pusztán szorosabbra húzták a csontot rögzítő csavart. Még ebben az idényben vissza akarok térni” – hangoztatta Owen.
Van néhány hírhedt párharc Angliában (elég csak a manchesteri vagy az észak-londoni szembenállásra gondolni), de a statisztikák szerint a Liverpool–Everton meccseken született eddig a legtöbb piros lap. A két csapat ebben az idényben megerősítette első helyét e kétes értékű lista élén, az őszi két kiállítás után most újabb kettő akadt, ezúttal egyenlően elosztva.

Az első Steven Gerrard lelkén szárad, képes volt ugyanis labdaelrúgással, majd önmagában is pirosgyanús becsúszással egy perc alatt két sárga lapot összeszedni – az első félidő első felében. (Majdnem három éve nem küldte le bíró a pályáról, csapatkapitányi kinevezése szemlátomást fegyelmezőleg hatott rá – egészen mostanáig.) Gerrard és James Beattie egyébként a liga engedélyével 08-as számot viselt a hátán, azt népszerűsítendő, hogy 2008-ban Liverpool lesz Európa kulturális fővárosa. Az eseménysorozat szervezői aligha efféle marketingfogásról álmodoztak.

Hanem az emberhátrány a hazaiakat tüzelte fel – Luis García ravasz nyesése épphogy fölé ment –, a játékrész hosszabbításában már vezettek is. Phil Neville először talált a kapuba Everton-mezben, csakhogy a sajátjába csúsztatta John Arne Riise szögletét. A tíz emberrel futballozó „vörösök” hasonlóan jól kezdték a második 45 percet, a jobb oldalon kilépő Luis García gyönyörűen emelt a hálóba a fölöslegesen kifutó Richard Wright fölött.

Az evertonosok előtt Tim Cahill fejes gólja felcsillantotta a reményt, a csereként beálló Andy van der Meyde könyöklés miatti kiállítása azonban kijózanító volt. A hajrában Harry Kewell pazar góllal tett róla, hogy az Everton ebben az évszázadban továbbra se tudjon nyerni az Anfielden.

Távolról sem akadt ennyi izgulnivaló a Chelsea–Manchester City mérkőzésen. Sejthető volt, hogy tíz kulcsembere nélkül a Citynek nemigen lesz sansza a pontszerzésre, de Didier Drogba és Eidur Gudjohnsen szórakozottsága fél órán át megkímélte a góltól Stuart Pearce tanítványait. Akkor aztán szépen összedolgozott a páros, és az elenfántcsontparti remek csel után vezetést szerzett. Három perccel később újra betalált, jóllehet előtte egyértelműen kézzel vette le a labdát. Sylvain Distin, a vendégek kapitánya még a félidő lefújása után is emiatt reklamált, olyan hevesen, hogy a bíró megelégelte, és kiosztotta neki a második sárgáját. A szünet után mégsem változott az eredmény, mert a Chelsea nagyon visszavett a tempóból.

Röviden egyéb szombati eseményekről: a Wigan ötödik hazai bajnokiját sem tudta megnyerni 2006-ban, végül kikapott a West Hamtől; a Sunderlandet a Blackburn is legyűrte, Steven Reid remek szólógóljával; unalmas döntetlent játszott egymással az Aston Villa és az idegenben még mindig nyeretlen Fulham.

31. forduló
Liverpool–Everton 3–1 (P. Neville 45+1. – öngól, Luis García 47., Kewell 84., ill. Cahill 61.)
Chelsea–Manchester City 2–0 (Drogba 30., 33.)
Wigan–West Ham United 1–2 (McCulloch 46., ill. Harewood 52., Reo-Coker 92.)
Sunderland–Blackburn 0–1 (Reid 15.)
Aston Villa–Fulham 0–0
Portsmouth–Arsenal elmaradt

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Premier League-t?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik