Az OTP és a Mol elzárta a csapot

S. G.S. G.
Vágólapra másolva!
2006.03.22. 01:35
Címkék
Megadták a módját, annyi szent. Tucatnyi újságíró, villogó vakuk, tévéstábok és a Puskás Ferenc Stadion kezdőkörében megannyi ismert üzletember és sportvezető. A dátum 2004. október 13-a. Az esemény fontos, rendkívül fontos a magyar futball jövője szempontjából: a stadion kezdőkörében írták alá a megállapodást, amelynek értelmében az OTP-Bank és a Mol Rt. 275-275 millió forinttal támogatja a fiatal futballisták képzését. Az úgynevezett OTP-Mol-Bozsik Labdarúgó-akadémia élére Mezey Györgyöt nevezték ki, mint a Bozsik-program első számú szakmai felelősét.
Köszönet illeti az OTP-t és a Molt, ezért a támogatásért, de hogyan lehet hosszú távon tervezni, jövőt építeni, ha ezt a bizonyos szerződést évről évre meg kell újítani? Ez az egyik kulcskérdés. A másik pedig az átutalt pénz összege. Sok az 550 millió, de összehasonlításként álljon itt egy francia középcsapat, a St.-Etienne példája, amelynél egy évben ennek a dupláját kötelesek áldozni az utánpótlás-nevelésre. Ettől függetlenül valami mégiscsak elindult az OTP és a Mol segítségével és pénzével. De így sem volt könnyű az élet, már ami a Bozsik-akadémia működését illeti, hiszen mondjuk a legkisebbekkel foglalkozó D-licences trénerek havi 15 ezer forintot kaptak – ugyanakkor nem keveset fizettek a licenc megszerzéséért. De mindez már a múlté. Kedden a következő közleményt olvashattuk: ,,Az OTP-Bank Rt. és a Mol Rt. áttekintette a magyar labdarúgás jelenlegi állapotát, és hosszas mérlegelés után úgy döntött, hogy egyelőre nem támogatja az utánpótlás-nevelési programot, illetve nem vállal szerepet a finanszírozásában. A magyar labdarúgó-utánpótlásért eddig tevőleges szerepet vállaló két nagyvállalat ugyanakkor reményét fejezi ki, hogy a sportág helyzetének stabilizálása, illetve fejlesztése érdekében megkezdett munka a jövőben olyan helyzetet teremt, amely lehetővé teszi majd a pénzügyi források esetleges rendelkezésre bocsátásának újragondolását. Az OTP-Bank Rt. és a Mol Rt. döntéséről a mai napon írásban tájékoztatta Kisteleki Istvánt, az MLSZ elnökét.”
Mit lehet ehhez hozzátenni?

Íme, Mezey György véleménye: ,,Köszönet illeti az OTP és a Mol vezetőit, hogy mentőövet dobtak a magyar futballnak. Nem rajtuk múlt a folytatás. A jövőről pedig már tavaly ősszel kellett volna dönteni, de akkor a vezetők energiáját lekötötte a Lothar Matthäus szerződése körüli csatározás. A magyar futballban lezárult egy időszak, a hatalom megőrzéséért folytatott csatározások oda vezettek, hogy értékes folyamatok halnak el.”

,,Megmagyarázhatatlan ez a döntés – mondta Kisteleki István, az MLSZ elnöke. – , ráadásul hihetetlenül rossz az időzítése, elvégre Budapesten tartózkodik az európai labdarúgás teljes vezérkara, csütörtökön mi leszünk az UEFA kongresszusának vendéglátói, amelyen teljes egységet kellene mutatnunk, elsősorban a 2012-es Eb-pályázatunk sikere érdekében. Ehelyett annak a mindenki által dicsért kezdeményezésnek a támogatói hátrálnak ki éppen most a szövetség mögül, amely tavaly elnyerte az UEFA-tól a kontinens legértékesebb utánpótlás-nevelési programja címet. De a labdarúgás utánpótlása ezzel a lépéssel sincs halálra ítélve, ellehetetlenítve. A Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézeten keresztül az állam kétezer-négyben 330, tavaly pedig 280 millió forinttal támogatta a szövetség programjait, s erre a jövőben, hiteles szakemberek közreműködésével, pénzügyileg szigorúan ellenőrzött keretek között még inkább számítunk.” ---- N ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik