A Bátorfi-korszak is véget ért

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2006.03.12. 01:00
Címkék
Néhány napja hirdették ki a brémai csapat-vb-re készülő női asztalitenisz-válogatott keretét, amelyben 22 esztendő után nem szerepel Bátorfi Csilla neve. A kilencszeres Európa-bajnoknő megérti a döntést, s bár 37 esztendősen még mindig a sportág elitjéhez tartozik, már a jövőjét építgeti: egyelőre Németországban edzősködik, s ha a feltételek megváltoznak, Magyarországra is visszatérne.
Bátorfi Csilla egyik nagy fegyvere, a tenyeres pörgetés: a mozdulat még húsz év elteltével is ugyanaz
Bátorfi Csilla egyik nagy fegyvere, a tenyeres pörgetés: a mozdulat még húsz év elteltével is ugyanaz
Czagány Balázs
Bátorfi Csilla egyik nagy fegyvere, a tenyeres pörgetés: a mozdulat még húsz év elteltével is ugyanaz
Bátorfi Csilla egyik nagy fegyvere, a tenyeres pörgetés: a mozdulat még húsz év elteltével is ugyanaz
Bátorfi Csilla egyik nagy fegyvere, a tenyeres pörgetés: a mozdulat még húsz év elteltével is ugyanaz
Czagány Balázs
Bátorfi Csilla egyik nagy fegyvere, a tenyeres pörgetés: a mozdulat még húsz év elteltével is ugyanaz
„Világbajnok lesz belőle!” – jelentette ki magától értetődő természetességgel úgy huszonöt évvel ezelőtt Bátorfi István, aki nap mint nap órákat foglalkozott az akkor még alig több mint tízéves kislányával. Csillával a családi ház mellet lévő garázsban felállított pingpongasztalnál naphosszat gyakoroltatta a szervákat, mert mint mondta, ez lehet a nagy fegyvere, ezzel győzheti le a már akkoriban is verhetetlennek tartott kínaiakat.

Nos azt már tudjuk, hogy Bátorfi István tévedett – Csillából nem lett világbajnok –, de csakis ebben: az a fanatizmus, amellyel a sportra nevelte, s az a tehetség, amellyel a gyereket megáldotta a sors, végül is meghozta gyümölcsét, hiszen Bátorfi Csilla minden idők egyik legjobb, legeredményesebb magyar női asztaliteniszezője lett, aki nélkül az elmúlt két évtizedben elképzelhetetlen volt a válogatott. S nem véletlen a múlt idő: a néhány nappal ezelőtt kihirdetett világbajnoki csapatban – 22 esztendő után először – már nem szerepel a 37 esztendős asztaliteniszező neve.

1969 március 3-án született, azaz néhány nappal ezelőtt volt a 37. születésnapja

5 aranyérmet szerzett a korosztályos kontinensbajnokságokon, azaz kivételes tehetsége már korán nyilvánvalóvá vált

22 esztendővel ezelőtt, 1984-ben – 15 évesen! – szerepelt először felnőttvilágversenyen, a moszkvai Eb-n

17 évesen, 1986-ban lett felnőtt egyéni Európa-bajnok Prágában, s ugyanebben az évben az ifi Eb-n is tarolt

7 a világranglistán ilyen előkelő helyet foglalt el pályafutása első csúcspontján, 1986-ban

1 az európai ranglistán elfoglalt helye, ugyancsak 1986-ból, a kontinensbajnoki arany után

9 Európa-bajnoki címmel – 4 páros, 3 csapat, 1 egyes és 1 vegyes páros – büszkélkedhet

14 év telt el az első (1986) és az utolsó (2000) Európa-bajnoki győzelme között

3 különböző partnerrel, Urbán Edittel, Wirth Gabriellával, és Tóth Krisztinával is tudott Eb-t nyerni

4 világbajnoki bronzérmet őriz a vitrinjében, amelyeket 1987 és 1995 között szerzett

17 Európa Top 12 versenyen vett részt 1986 és 2004 között, amivel csúcstartó a most is versenyző európai női játékosok között

3 alkalommal nyerte meg az Európa Top 12-t, a mai is aktív európai női játékosok közül a legtöbbször

5 olimpián lépett asztalhoz – 1988 és 2004 között – ami páratlan a világ női asztaliteniszsportjában

20 érmet szerzett összesen pályafutása során a világ- és Európa-bajnokságokon

29 nagy világversenyen, (olimpia, vb és Eb) lépett asztalhoz megszakítás nélkül

4 klubban játszott pályafutása során (Tolnai VL, BSE, Kikinda, Langweid)

5 alkalommal állhatott a dobogó tetejére az elmúlt tíz esztendő 42 Pro Tour-versenyén

2 Pro Tour-döntőben szerepelt (1996, 1999), ma-gyar asztaliteniszező ennél többre nem volt képes

3 BEK-győzelmet (1997, 2004, 2005) szerzett utóbbi kettőnél edzője is volt csapatának

1997 ebben az évben, csapata történetének első BEK-sikere után utcát neveztek el róla Langweidben

3 ETTU-kupa első hellyel (1995, 1996, 1999) büszkélkedhet, mindany-nyiszor a Langweiddel nyert

20 féle szervából áll a híres Bátorfi-repertoár és ezekből tízet rendszeresen használ

66 a legutóbbi világranglistán ezen a helyen található, ami az európai rangsorban a 20. helyet jelenti számára

11 pontot szerzett pályafutása utolsó vb-meccsén, tavaly május 4-én a hongkongi Tie Ja-na ellen, mégpedig két játszmában, ezután ugyanis bírói inkorrektség miatt kivonult a teremből – ez volt pályafutásának utolsó találkozója nemzeti színekben
„A válogatott edzőjével leültünk, és megbeszéltük az egészet, így nem ért meglepetésként a döntés – mondta a 13 esztendeje Németországban profiskodó klasszis. – Mivel csapat-világbajnokság következik, ahol se velem, se nélkülem nem lehetnek vérmes reményeink, ezért Téglás Péter úgy gondolta, ezen a versenyen tét nélkül építheti a jövő csapatát, a vébét felhasználhatja arra, hogy a fiatalok egy kis nemzetközi rutint szerezzenek. Mivel a helyében magam is így döntöttem volna, ezért természetesen egyetértettem vele.”

Az április 24-én kezdődő brémai csapat-vb-n tehát az együttes már nem számíthat Bátorfi Csilla győzelmeire, s ez nagy felelősséget ró a többiekre. Mert ne feledjük: Bátorfi 1984 óta (!) minden világ- és Európa-bajnokságon asztalhoz állt, s nemcsak „úgy” ott volt, hanem húsz éven keresztül – igazi csapatemberként – gyakorlatilag az ő teljesítményén múlott a válogatott sikere vagy éppen sikertelensége. S hogy legtöbbször sikerre vezette az együttest, annak ára volt: négy évvel ezelőttig a világ- és az Európa-bajnokságokon, alig másfél hét leforgása alatt előbb csapat- majd egyéni küzdelmeket rendeztek, és sokan úgy tartják, az együttes jó szereplése miatt százszázalékon küzdő Bátorfi Csilla az egyéni versenyre rendre elfáradt, ezért van neki például női egyesben „csak” egy Eb-aranya, az is még – tessék megkapaszkodni – 1986-ból.

Igen, jól számolnak: tizenhét esztendősen szerezte.

Valósággal berobbant a nemzetközi élmezőnybe, pedig akkoriban még inkább Urbán Edit volt az első számú magyar női asztalitenisző, aztán volt Wirth Gabriellánk, most van Tóth Krisztinánk. Előbbi kettőre már csak a jobb memóriájúak emlékeznek, utóbbi ugyan még nagyon is aktív, de már ő is harminc felett van. A Bátorfi-korszak viszont mindannyiukat összefogja, hiszen nemcsak csapattársként, párospartnerként is mellettük volt az ez idő alatt állócsillagként jelen lévő Bátorfi, aki a kilenc Eb-aranyából négyet velük szerzett – ez a produkció nemcsak idehaza, hanem a nemzetközi asztalitenisz-életben is egyedülállónak számít.

Persze napestig lehetne még sorolni Bátorfi legjeit, de csodálatos tehetségének talán az egyik legnagyobb elismerése, hogy Németországban is elfogadták: 1992 óta a Langweid játékosa (néhány éve már a játékos-edzője), s a csapat történetének első BEK-győzelme után, 1997-ben utcát neveztek el róla a kisvárosban.
Külhonban gyaníthatóan nem sok magyar sportolóról mondható el ugyanez.

Ami pedig a jövőt illeti, arról is határozott elképzelése van. Egyelőre még mindenképpen játszani szeretne, s a jelek szerint bírja a tempót a fiatalokkal: a kontinens legerősebb bajnokságában, a Bundesligában szereplő együttesek harmadik-negyedik emberei közül még mindig, 37 évesen is övé az egyik legjobb mutató. A sportágtól a későbbiekben sem szeretne elszakadni, hiszen igazából csak az asztaliteniszhez ért. Megvan az edzői diplomája, s hogy ért is a szakmájához, azt mi sem bizonyítja jobban: a keze alatt Bundesliga-bajnok és BEK-győztes lett a Langweid. Mivel idehaza évek óta kevés a hozzáértő, jó szakember, adódik a logikus kérdés: miért nem Magyarországon dolgozik Bátorfi Csilla?

„A közeljövőmet mindenképpen Németországban képzelem el – magyarázza. – Azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer majd Magyarországon dolgozzak, akár a válogatottnál, de ha lesz is ilyen, az még odébb van. Egyelőre ugyanis nem tudnának olyan feltételeket kínálni, hogy ezen érdemes legyen elgondolkoznom, és ezen nem az anyagiakat értem. A sportág hazai viszonyai… Túl sokat kellene harcolni. Egyébként volt idő, amikor azt terveztem, létrehozok egy német-magyar közös pingpongsulit, de rá kellett jönnöm, most ennek sincs realitása. Magyarországon mind kevesebb gyerek pingpongozik, s akik egyáltalán elkezdik, többnyire azok sem olyan lelkesedéssel teszik, mint mi csináltuk annak idején.”

Ma már valószínűleg nehéz lenne egy kislánynyal naphosszat a szervákat gyakoroltatni a garázsban, igaz, mostanában már azt sem hallani senkitől, „meglátják, ebből a kislányból világbajnok lesz!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik