Fiatalok fogcsikorgató csatája

Pajor-Gyulai LászlóPajor-Gyulai László
Vágólapra másolva!
2006.03.02. 01:04
Címkék
A tavaly remekül szereplő utánpótlás-válogatott az Újpest elleni edzőmecscsel megkezdte a felkészülést a 2006-os esztendőre. Itt bizony gyűlik a nép.
Feczesin Róbert (fehérben) nem kímélte magát, még Erôs Károllyal is összecsapott
Feczesin Róbert (fehérben) nem kímélte magát, még Erôs Károllyal is összecsapott
Feczesin Róbert (fehérben) nem kímélte magát, még Erôs Károllyal is összecsapott
Feczesin Róbert (fehérben) nem kímélte magát, még Erôs Károllyal is összecsapott
Feczesin Róbert (fehérben) nem kímélte magát, még Erôs Károllyal is összecsapott
Feczesin Róbert (fehérben) nem kímélte magát, még Erôs Károllyal is összecsapott

href=kep6 align=right>Alig tíz perce még csak ketten bámultuk dideregve a csodálatos taksonyi pályát, most viszont egymás után gördülnek be az autók, és szempillantás alatt legalább ötvenen várjuk a csapatokat. Mindenkinek kikerekedik a szeme, amikor a pályára pillant: a gonosz, sáros, havas télben meghökkentően üde, zöld, rikító és friss a tökéletesen megtisztított műfüves pálya. Ám nincs idő sokáig ámuldozni, mert begördül az MLSZ busza, amelyből kipattannak a Dunavarsányban mezbe öltözött utánpótlás-válogatott játékosok és velük együtt az újpestiek is: ez így praktikus, hiszen Taksonyban még nincsenek öltözők, így pedig a buszból kiszállva máris lehet melegíteni. Közben a leesett állúak klubjához csatlakozik Valére Billen, az Újpest pályaedzője is, aki alig hisz a szemének, aztán hevesen magyarázza, mennyire jó a magyar futballnak egy ilyen remek műfüves pálya.

Még Tóth Kálmánt is tudták pótolni

Dzsekiben, szemöldökre is ráhúzott sapkában érkezik Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője. Sajátos a helyzete, mert olyan edzőmeccsre készül csapata, amely során három játékosa is az ellenfelet erősíti, de mint kiderül, ez csak egy az okok közül, amiért rábólintott a mérkőzésre.
„Mi legfeljebb az idény elején szoktunk hét közben edzőmeccset játszani, ezért is vállaltuk ezt az összacsapást – mondja. – Hasznos ez nekünk is, hiszen Kovács Zoltánnak és Füzi Ákosnak a sok kihagyás után kellenek a meccsek, és itt remek pályán játszhatunk, ráadásul, mivel az utánpótlás-válogatottal edzőtáborozik, szem előtt marad Tisza Tibor, Sándor György és Vaskó Tamás is.”

Tegyük hozzá: a sort bővíthetné Vermes Krisztián is, de ő most betegség miatt kihagyja a 21 évesek edzőtáborozását. S van még valaki, aki mindkét együttesnél érdekelt: Tóth Kálmán, a gyúró. Arra a felvetésre, hogy nagy meló lehetett kétcsapatnyi futballista izomzatát megdolgozni, nevetve felelte, hogy Újpesten van helyettese, Hénap Kálmán, és amikor ő az utánpótlással foglalkozik, a helyettes nagyszerűen pótolja őt a liláknál.

Amikor a játékvezető elindítja a mérkőzést, ismét megérkezik a szövetség busza, amely a második turnust hozza: ők a cserék, akik majd szünet után állnak be.
A meccs egyébként, őszintén szólva, addig igazán jó. Az első félidő egyes szakaszaiban kimondottan színvonalas a játék, a labdarúgók olykor nagyszerű megmozdulásokkal éltetik a magyar futball jövőjébe vetett hitet. Az egyik fél ugyanis az utánpótlás-válogatott, a másik pedig az Újpest, és az sem éppen öregfiúk-együttes, hiszen ezeknek a játékosoknak a zöme is csak a közelmúltban kezdett el rendszeresen borotválkozni. Igaz, Tóth Balázs kicsit a kapus hibájából is szerez vezetést a liláknak, nem sokkal később viszont az éppen a télen és éppen az Újpestből Sopronba távozó Feczesin Róbert parádés lövéssel egyenlít.

A sikercsapat gerince együtt maradt

A főszereplő persze Róth Antal együttese. Az a gárda, amely a magyar futball utóbbi évtizedének legnagyobb sikerét szállította tavaly azzal, hogy pótselejtezőt játszhatott, és az olaszoktól elszenvedett vereség után is emelt fővel, remek teljesítményt nyújtva búcsúzott. Nos, annak a csapatnak a gerince az idén is megmaradt, hiszen Róth Antal már korábban is meríthetett a még mindig ebbe a korosztályba tartozó nyolcvannégyesekből. Elég megnézni az összeállítást, és láthatjuk, csupa, az élvonalban edződő fiatalról van szó, akik ezen a szinten már nincsenek híján a nemzetközi tapasztalatoknak sem. A szünet után jön a frissítés, az utánpótlás utánpótlása, az Újpest is alaposan átalakul, és emiatt már „beszélgetősebbé” válik a meccs: azaz nem köt le igazán, és nem lopja el a figyelmet a beszélgetésektől.

Végül esik egy-egy gól mindkét oldalon, és ha ez egyáltalán számít valamit, igazságos is a döntetlen. Róth Antal mindenesetre nem elégedetlen.
az edzőtáborozás elérte célját

„Az első bajnoki forduló után vagyunk, az idén először találkoztunk, és mindezt figyelembe véve nincs okom panaszra – magyarázza. – Ha akadtak is döccenők a játékban, öszszességében az edzőtáborozás tökéletesen elérte a célját, és köszönöm az Újpestnek, hogy vállalta a mérkőzést. A várható sérülések, eltiltások, formahanyatlások miatt szükségünk van a keret bővítésére, még akkor is, ha a csapat gerince valóban együtt maradt. A most pályára lépőkhöz csatlakozhat majd három idegenlégiós, Vadócz Krisztián, Magasföldi József és Rudolf Gergely is, akik közül eddig csak az utóbbi nem szerepelt a csapatban.

Véglegessé vált, hogy március 29-én Lengyelországban játszunk, a finnek elleni, augusztusi selejtező előtti időszakban pedig választhatunk ellenfelet Szerbia-Montenegró, Görögország és Franciaország közül, tehát alaposan felkészülhetünk a tétmeccsekre. Szerintem nem igazságos, hogy két mérkőzésen, ráadásul nem is oda-vissza alapon dől el a továbbjutás, de muszáj ehhez alkalmazkodnunk. A két ellenfelet, a finneket és az oroszokat ismerve bravúr lenne a továbbjutás, ám ezek a fiatalok már megmutatták, hogy képesek a bravúrra.”
Amikor az utánpótlás felelőse beszállt a kocsiba, már senki sem volt a környéken. A nép szétszéledt. Érthető: a hideget még bírták, de a meccsnek már negyedórája vége volt.

MAGYARORSZÁG U21–ÚJPEST 2–2 (1–2)
Taksony, 150 néző. V: Erdős
MAGYARORSZÁG U21: 1. félidő: Kovács Z. – Balogh B., Máté P., Vaskó, Pollák – Bank, Tőzsér, Sándor Gy., Bori – Feczesin, Tisza. 2. félidő: Kemenes (Somogyi) – Máté P. (Vaskó), Zsók, Rodenbücher, Horváth G. – Demjén, Lipták, Dzsudzsák, Sándor Gy. (Lattenstein) – Priskin, Jovánczai
ÚJPEST: 1. félidő: Vlaszák – Kőhalmi, Böjte, Vanczák, Füzi Á. – Hullám, Erős K., Tóth B., Tóth N. – Kovács Z., Lucas. 2. félidő: Illyés – Tolnai, Privigyei, Lettrich, Füzi Á. – Korcsmár, Szőke J., Freud – Lucas, Kovács Z., Vituska
G: Feczesin, Priskin, ill. Tóth B., Tóth N.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik