A miniszter nem akar az MLSZ új elnöke lenni

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.02.11. 03:19
Címkék
Az elmúlt években megszokhattuk már, hogy a politikai élet egyes tagjai szívesen osztják meg velünk a véleményüket a magyar labdarúgás aktuális kérdéseiről, de Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter eddig kimaradt a sorból. A hangsúly az „eddig” szón van, mert most – miután a lehetséges MLSZ-elnök-jelöltek között szóba került a neve – megszólalt.
Kóka Jánost foglalkoztatja a magyar futball, ám nem kér szerepet benne
Kóka Jánost foglalkoztatja a magyar futball, ám nem kér szerepet benne
Kóka Jánost foglalkoztatja a magyar futball, ám nem kér szerepet benne
Kóka Jánost foglalkoztatja a magyar futball, ám nem kér szerepet benne
Kóka Jánost foglalkoztatja a magyar futball, ám nem kér szerepet benne
Kóka Jánost foglalkoztatja a magyar futball, ám nem kér szerepet benne
A GKM első embere kijelentette: Kisteleki Istvánt alkalmasnak tartja a Magyar Labdarúgó-szövetség irányítására, a szükséges reformok végrehajtására. Kóka János nagy örömmel és lelkesedéssel támogatná a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére benyújtott magyar-horvát pályázatot, amelyet hivatalos felkérés esetén az egyik, jelenleg éppen ellenzéki politikus társaságában, társvédnökként segítene sikerre vinni. A 34 éves gazdasági szakember úgy véli, az olasz kandidálás mostani előnye ledolgozható, igaz, ehhez széles körű összefogás és kemény munka szükséges.

– Az ön neve a napokban lehetséges MLSZ-elnökként került szóba, no meg az Európabajnokság pályázatának esetleges vezetőjeként. Mit válaszol a felvetésre?
– Az amatőrök és a profik szerdán Kisteleki Istvánt nevezték meg elnökjelöltjüknek. Ismerem őt, alkalmasnak tartom arra, hogy a labdarúgó-szövetségben végrehajtsa azokat a reformokat, amelyekre szükség van. Rendet kell teremteni, mert a labdarúgás nemzeti ügy, s a több millió lelkes szurkoló most nem kapja meg azt, amire vágyik.

A rendteremtés most másnak a feladata

– Nem tart attól, hogy a szerepvállalása vihart kavar az amúgy sem nyugodt mindennapjait élő sportágban?
– Ezért sem lennék elnök, ugyanis a politika újabb károkat okozna a fociban; nem lenne szerencsés, ha vállalkoznék erre a feladatra. A rendteremtés tehát ezúttal nem rám vár. Amúgy is kampányidőszakban vagyunk, minden percem be van osztva, nem lenne időm az elnöki teendők ellátására.

– A felkérésekről szóló hír milyen visszhangra talált a környezetében?
– Nagyon sok biztatást kaptam, még olyanoktól is, akikkel korábban nem is találkoztam, s annak is örülök, hogy a sportág képviselői szívesen látnának a szövetség élén. A barátaim óvnak, azt mondják, a kusza állapotok miatt a jelenlegi helyzetemben emberfeletti feladatot jelentene a rendteremtés az MLSZ-ben.

– A 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogának megszerzésében milyen feladatot vállalna, miben tudna segíteni?
– A sport révén óriási előnyökhöz jutna az ország. Nagy lehetőség nyílna a térségfejlesztésre, új stadionok épülnének, fejlesztjük a gyorsvasút- és a közúthálózatot, ami mind meghatározó része a 2007 és 2012 közötti gazdasági terveknek. Ha lesz elnöke és elnöksége az MLSZ-nek, és ha megérkezik a hivatalos felkérés, az ellenzéki Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével lennék társvédnök, ami a nemzeti konszenzust is szimbolizálná.

– Mennyi esélyünk van az Európa-bajnokságra?
– Olaszország jelenleg előnyben van, de a hátrányunk behozható. A gazdaság és a diplomácia terén is igyekezni kell, amihez én minden segítségemet felajánlom.

Az olcsó szállásokkal verhetjük az olaszokat

– A térségből közösen Lengyelország és Ukrajna is versenyben van még. Jelenthet-e ez bármilyen hátrányt a magyar-horvát pályázatnak?
– . A lengyelek és az ukránok jelentős hátrányban vannak, szerintem ők nem kerülhetnek elénk. Azt ne gondolja senki, hogy nincs esélyünk az olaszok ellen. Nem azt kell hangoztatni, hogy mi még nem rendeztünk ilyen eseményt, s hogy ez milyen sokat jelentene nekünk. Más típusú megközelítésre van szükség, azt kell hangsúlyozni, hogy a legversenyképesebb feltételekkel tudjuk kiszolgálni az UEFA igényeit. Szállások terén, például, már mi lehetünk előnyben, hiszen sokkal olcsóbbak vagyunk.

Elkeserítő volt néhány ember hanyagsága

– Sok politikustól hallottuk már, hogy szeret focizni, némelyek feladatot is vállaltak már. Ön milyen kapcsolatban állt eddig a sportággal?
– Gyerekként is passzív híve voltam a labdarúgásnak, az utóbbi másfél évben pedig, miniszterségem ideje alatt – időhiány miatt – laikus érdeklődőként figyeltem az eseményeket. Egyre inkább elkeseredtem az állapotokon, azt láttam, hogy száz-kétszáz ember nagyvonalúan, de rosszul költötte el a sportág pénzét. Elérkezett az idő, hogy elbúcsúztassuk végre azokat, akik a kialakult helyzetért felelősek. El kell érni, hogy a gazdasági és üzleti elit beszálljon a sportágba, profitalapon kell működtetni a csapatokat, ám ehhez kemény munkára és összefogásra van szükség. ---- V ---- H
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik