Amatőrök – de kanadaiak!

Amler Zoltán, Szűcs MiklósAmler Zoltán, Szűcs Miklós
Vágólapra másolva!
2006.02.10. 04:07
Címkék
Pannon GSM-torna, immáron másodszor. A tavalyi rangos viadal után – a torinói olimpia ellenére – az idén is sikerült minőségi mezőnyt toborozniuk a szervezőknek: a péntektől vasárnapig tartó eseményen a magyar válogatott ellenfele a Team Canada néven induló amatőrbajnok, a Thunder Bay Bombers, valamint a szlovén és a horvát nemzeti csapat lesz. Ezúttal a mieink mellett a tengerentúliakat mutatjuk be.
Robert Hiller (jobbra) és társai a jégen és azon kívül is kiélvezik a budapesti kirándulás minden egyes percét
Robert Hiller (jobbra) és társai a jégen és azon kívül is kiélvezik a budapesti kirándulás minden egyes percét
Mirkó István
Robert Hiller (jobbra) és társai a jégen és azon kívül is kiélvezik a budapesti kirándulás minden egyes percét
Robert Hiller (jobbra) és társai a jégen és azon kívül is kiélvezik a budapesti kirándulás minden egyes percét
Robert Hiller (jobbra) és társai a jégen és azon kívül is kiélvezik a budapesti kirándulás minden egyes percét
Mirkó István
Robert Hiller (jobbra) és társai a jégen és azon kívül is kiélvezik a budapesti kirándulás minden egyes percét

Kanada, a sötét ló…
Szó mi szó, a jégkorong kapcsán szentségtörés Kanadáról ilyet írni, de higgyék el, ezúttal tényleg nehéz felbecsülni, hogy a hét végi Pannon GSM-tornán szereplő juharleveles együttes milyen játékerőt képvisel. Persze, ha csak abból indulunk ki, hogy a sportág őshazájából érkeztek a magyar fővárosba, akkor az ember legszívesebben látatlanban kijelentené, hogy az esemény első számú favoritjáról van szó. Igen ám, de tudni kell, hogy ez a csapat nem azokból az NHL-es csillagokból összeállított együttes, amely két esztendővel ezelőtt 9–2-re nyert Budapesten, sőt még csak nem is az az Európában légióskodókat felvonultató alakulat, amely 2004-ben 5–4-re, tavaly pedig 7–0-ra verte meg a magyar válogatottat. Ez „csak” az ottani amatőrbajnok…

Hogy miként kerül Budapestre ez az együttes? Egyszerű. Éppen a torna nyitó napján kezdődik Torinóban a téli olimpia, s a „nagy” kanadai együttes természetesen ott lép jégre. A tengerentúliak ugyanakkor mindenképpen szerették volna, ha az elmúlt évek hagyományait követve, az idén is játszik egy csapatuk Magyarországon, ezért Team Kanada néven az ottani amatőrbajnokot, a Thunder Bay Bomberst küldték el hozzánk. Az ilyesmi egyébként egyáltalán nem szokatlan, az adott esztendő legjobb kanadai amatőrcsapata – az Allan-kupa győztese – évről évre fellépési lehetőséget kap valamelyik nagy nemzetközi tornán. Többnyire a Nagano-kupa a kedvezményezett, ám ezúttal Budapestet választották.

A Vern Ray irányította gárda tehát amolyan jutalomúton van, ám gyaníthatóan nem „vajaskenyértúrának” tekinti a budapesti kiruccanást – ez arrafelé nem szokás. Miután valódi amatőrcsapatról van szó, a játékosoknak a munkájuk mellett csak heti három-négy edzésre van lehetőségük, így valószínűleg erőnléti hátrányban lesznek a napi két tréninget letudó, profikból álló szlovén és magyar válogatottal szemben, ám könnyen lehet, hogy a játéktudásukkal ellensúlyozni fogják a hátrányt. Igazán nagy, ismert név ugyan nincs a csapatban, de sokat sejtet, hogy egykoron a keret három játékosát is draftolta valamelyik NHL-es csapat. A kiváló védő és egyben csapatkapitány Jeff Ricciardi játékjogát előbb 1991-ben a Winnipeg foglalta le (8. kör 159. hely), majd nyolc évet profiskodott Európában (Németországban, Olaszországban), több mint 650 profi mérkőzés van a háta mögött. Ugyancsak a hátsó alakzatot erősíti Barry McKinley, akire 1987-ben a Montreal vetett szemet (10. kör 206. hely), s aki az United Hockey League (UHL) – ez körülbelül az NHL alatti harmadik liga – történetének egyik legponterősebb bekkje, háromszor választották meg a sorozat legjobb védőjének. A csatárok közül Jason Firthre kell nagyon figyelni, miként tették azt 1991-ben a Detroit vezetői (10. kör 208. hely) is. A kiváló csatár az UHL történetének legeredményesebb góllövője, háromszor volt a sorozat legértékesebb játékosa, 1992–93-ban pedig az év újonca.

A Pannon GSM-torna programja

Február 10., péntek: Horvátország–Team Canada, 15; Magyarország–Szlovénia, 18.30 (tv: Sport1)
Február 11., szombat: Magyarország–Horvátország, 15; Team Canada–Szlovénia, 18.
Február 12., vasárnap: Magyarország–Team Canada, 11.30 (tv: Tv2). Horvátország–Szlovénia, 14.30
A Thunder Bay Bombers legtöbb játékosa egyébként korábban alacsonyabb osztályban (IHL, ECHL), vagy egyetemi csapatban szerepelt, mostanra viszont mindannyian amatőrök. A tudásuk azonban valószínűleg még nem kopott meg. Ezt erősíti meg Mark Mahon kijelentése. A a japán válogatottat irányító kanadai szakember nemrégiben azt találta róluk mondani, hogy „rendkívül versenyképesek, erősek, de nem profik, gyorsasággal megverhetők”. A japánok amúgy ezt rendre meg is teszik, hiszen a magyarral körülbelül azonos szinten álló válogatottjuk az elmúlt két évben háromszor nyert (2004-ben 4–1-re, 2005-ben pedig 5–1-re és 8–2-re) a Nagano-kupán a Team Kanada ellen. Igaz, akkor nem a Thunder Bay Bombers volt az aktuális amatőrbajnok, így ezek az eredmények legfeljebb tájékozódásra jók.

A mieinkről annyit, hogy Pat Cortina csütörtökön csak délután vezényelt edzést a társaságnak, a délelőtt pihenőt kapó játékosok nagy kedvvel végezték el a feladatokat. „Ez a torna is jó felkészülést jelent az áprilisi világbajnokságra. Azt várom, hogy néhány játékos ismét bizonyítsa, helye van a legjobbak között” – mondta a szövetségi kapitány, akinek munkáját a svájci Lugano másodedzője, Diego Scandella is segíti.
A mérkőzésekre még lehet jegyet vásárolni, bővebben erről és a tornáról a www.icehockey.hu oldalon olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik