Válaszok a Nagy-kérdésre

SIMON JÓZSEF jelenti LuzernbőlSIMON JÓZSEF jelenti Luzernből
Vágólapra másolva!
2006.02.02. 02:03
Címkék
Miközben a világ 12 élcsapata az Eb aranyért csatázik, a svájciak és a magyarok váratlan kiesésének akadnak utózöngéi. A St. Gallen-i csoportban küzdő csapatok néhány vezetőjétől és játékosától arra próbáltunk választ kérni: miként befolyásolta válogatottunk sorsát Nagy Lászlónak, a vártnál szerényebb teljesítménye.
A dán kapitány, Ulrik Wilbek elmondta, már a középdöntőre koncentrál, így nem könnyű a múlt heti meccsek emlékét felidéznie. „Nagy Lászlót a világ egyik legjobb játékosának tartom, nem hiszem, hogy egyedül az ő teljesítményében keresendő a magyar csapat kiesésének oka – mondta a dán szövetségi kapitány. – Akiknek ez a feladatuk, biztosan elemezték már az egyéni produkciókat és az együttes összteljesítményét is. A legfontosabb, Nagy László a világ legjobb együtteseiben is kezdőjátékos lenne.”„Nem szerencsés egy-egy játékost úgy értékelni, hogy kiragadjuk a csapatból” – reagált a dánok egyik legjobbja, Joachim Boldsen.
A szerbek szövetségi kapitánya, a montenegrói Veszelin Vujovics sosem tagadta, hogy barátja a magyar kézilabdának. „Sok sérülés akadályozta a magyar válogatottat az összjátéka, a taktikája kialakításában – mondta Vujovics. – Elképzelhetőnek tartom, hogy emiatt nem tudott többet mutatni igazi tudásából egy-egy kulcsember.”

Sterbik Árpád, a szerb-montenegrói válogatott magyar kapusa roppant röviden jellemezte Nagy László játékát: „Nagyon jó átlövő, és Barcelonában inkább talál társakat a támadások befejezéséhez.”

Az izlandi edző, Viggó Sigurdsson csak annyit mondott, boldog lenne, ha együttesében tudhatná Nagy Lászlót.
Az olimpiai bajnok horvátok trénere, Lino Cervar az Eb előtti, isztriai tornára visszagondolva dicsérte a magyarokat és Nagy Lászlót. „Lehet, hogy az Európa-bajnokságon nem jött ki a lépés Skaliczki kollégám együttesének, amely azonban remek játékosokra épül – hangoztatta a szakember. – Nagy László vezéregyénisége a csapatnak, mert ha nem is lő sok gólt, akkor is szervezi a támadásokat, helyzetbe hozza társait. A magyarok összes ellenfele azzal kezdi a taktikai megbeszélést, hogy miként lehet Nagyot semlegesíteni.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri az Eb-t?

Írja be az itt látható számot!
A hazai szakemberek közül az 1986-os férfi-vb-n ezüstérmet szerző válogatott kapitányát, Mocsai Lajost kérdeztük. „Nagy László továbbra is a magyar kézilabda óriási értéke – mondta a Vasas edzője. – Tudását a válogatottban úgy lehetne jobban hasznosítani, ha a csapat az együttes mozgásaival megpróbálná helyzetbe hozni. Ezeket az elemeket hiányoltam a mieink támadásaiból, valószínűleg a felkészülés időszaka alatt nem sikerült tökéletesre fejleszteni e játékokat. Barcelonában más stílusban, más habitusú emberek között szerepel. Mindemellett ott a beállós-, az irányító-átlövő-, illetve a balátlövőposzton is klasszisok játszanak, így természetesen könnyebb a jobbátlövő dolga is.”

Amiért nem ment Nagy Lászlónak
1. Az ellenfelek nagyon figyeltek a Barcelona klasszisára, s mivel Pérez Carlos személyében hiányzott a másik világklasszis átlövő a csapatból – Ilyés Ferencnek pedig sérülése után nem ment a játék – az ellenfelek Nagy Lászlóra koncentrálhattak védekezésben.
2. Az Athénban elődöntős magyar válogatottban Nagy László sok segítséget kapott a rutinos, azóta a válogatottságtól visszavonult játékosoktól.
3. A kapitány, amikor látta, hogy a Barcelona játékosa nincs csúcsformában, behozta őt középre, s mivel az irányítóposzton is kiléptek rá, a balátlövőként szereplő mozgékony Buday Dánielnek több hely jutott. Nem véletlenül lett a veszprémi irányító a magyar csapat legeredményesebb játékosa 21 góllal.
4. A játékvezetők sokszor nem büntették meg a Nagy Lászlóval szemben brutálisan védekező ellenfeleket.
5. A magyar válogatott játéktudásban meg sem közelíti a Barcelonát… ---- Sok bírálatot kapott a vártnál gyengébb szereplés miatt a magyar férfiválogatott, s a bukás okai között elôkelô helyen szerepel Nagy László gyengébb teljesítménye. Hiába, Skaliczki László csapatában a Barcelona jobbkezes átlövôje az egyetlen világsztár, tôle (miután májusban kilenc gólt lôtt a BL-döntô visszavágóján a Ciudad Realnak) várták a magyar együttesért szorítók a gólokat.

Hogy Skaliczki László szövetségi kapitány is nagyon bízott elsô számú játékosában, azt jelzi: az Európa-bajnokságon Nagy László töltötte a legtöbb idôt a pályán (a lehetséges 180 percbôl 161 percet játszott), ám mivel nem ment neki igazán a játék, és védekezôk is nagyon figyeltek rá, csak tízszer talált be az ellenfelek kapujába (19 kísérletbôl ez 53 százalékos találati pontosság).

„Bármennyire is szeretném, nem tudom megmondani, miért ment gyengébben a játék az Európa-bajnokságon, mint a klubomban – mondta a Barcelona klasszisa. – Magam is tudom, nem ez volt az elsô alkalom, hogy bennem maradt az igazán jó teljesítmény, holott az igyekezetemmel – akárcsak társaiméval – semmi gond sem volt. Az edzôtáborozásokon és a felkészülési mecscseken példás volt a csapatszellem, ezt valamennyien tudtuk, éreztük és örültünk neki. Erre lehetett építeni a közös munkát. Az Európa-bajnokságon aztán mintha széttört volna a varázs, mert a pályán nem mindig éreztem egységet, összetartást. Amikor akadozott a csapatjátékunk, vagy éppen a helyzeteink maradtak ki, akkor egyéni kísérletekkel próbálkoztunk, ám hasztalan.”

Összehasonlításként érdemes felidézni, hogy mit mondott Nagy László a Nemzeti Sportnak tavaly májusban a barcelonai BL-siker kulisszatitkairól.
„Valóban jól ment a játék, de ez tényleg a csapat diadala volt. Kellettek a sikerhez a jó egyéni teljesítmények, de hozzátette a maga részét az is, aki pályára sem került. Csak így érhettük el ezt a sikert.” ---- I. CSOPORT (AB-ÁG)
Január 26.
Lengyelország–Ukrajna 33–24
Németország–Spanyolország 31–31
Január 28.
Szlovénia–Ukrajna 33–31
Spanyolország–Franciaország 29–26
Január 29.
Szlovénia–Lengyelország 33–29
Franciaország–Németország 27–25
Január 31.
Németország–Ukrajna 36–22
Franciaország–Szlovénia 34–30
Spanyolország–Lengyelország 34–25
Február 1.
Németország–Szlovénia 36–33
Franciaország–Lengyelország 31–21
Spanyolország–Ukrajna 31–29
Február 2.
Lengyelország–Németország 15.15
Ukrajna–Franciaország 17.45
Szlovénia–Spanyolország 20.00

II. CSOPORT (CD-ÁG)
Január 26.
Izland–Szerbia-Montenegró 36–31
Oroszország–Norvégia 24–21
Január 27.
Dánia–Izland 28–28
Horvátország–Norvégia 32–28
Január 29.
Dánia–Szerbia-Montenegró 33–29
Oroszország–Horvátország 30–29
Január 31.
Izland–Oroszország 34–32
Horvátország–Dánia 31–30
Szerbia-Montenegró–Norvégia 26–25
Február 1.
Oroszország–Sz.-Montenegró 29–21
Horvátország–Izland 29–28
Dánia–Norvégia 35–31
Február 2.
Sz.-Montenegró–Horvátország 15.45
Izland–Norvégia 18.00
Dánia–Oroszország 20.15

Helyosztók (Zürich)
Február 4.
Az 5. helyért I/3–II/3 11.45

Elôdöntô
I/1–II/2 14.15
II/1–I/2 17.00
Február 5.
A 3. helyért: az elôdöntô vesztesei 13.30

DÖNTÔ
az elôdöntô gyôztesei 16.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik