Az oroszlánok ugrani készülnek

AMLER ZOLTÁN, SEBASTIAN TAMÁSAMLER ZOLTÁN, SEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2006.01.11. 01:51
Címkék
A tavalyi Kontentális Kupa négyes döntője egyszerűen fantasztikus volt! Ezt nem az elfogultság mondatja velünk, bizonyság rá, hogy a nemzetközi szövetség vezetői úgy döntöttek, 2006-ban is Székesfehérvár adhat otthon a legjobb négy csapat hokishow-jának. Az Alba Volán-FeVita ellenfele ezúttal az orosz Lada Togliatti, a svájci ZSC Lions, valamint a lett HK Riga 2000 lesz. Most a svájci és a lett csapatot mutatjuk be olvasóinknak.
A zürichi "oroszlánok" 1930 óta íródó történetében az igazi sikerkorszak akkor következett be, amikor a klub 1997-ben fuzionált a Grasshoppersszel. A csapat 2000 óta mindig a legjobb négy között végzett a svájci bajnokságban: 2000-ben és 2001-ben első helyet ünnepelhetett, kétszer csak a döntőben maradt alul a Davosszal szemben, kétszer pedig az eldöntőben vérzett el.A svájci Nationalligában szereplő gárdát átlagosan 8500 néző buzdítja a Hallenstadionban. A csarnok nevéhez fűződik egy szeletke svájci hokitörténelem: 1950 novemberében a Zürich és az Arosa játszotta az ország első fedett pályás meccsét, az 5–5-ös döntetlent 8000 szurkoló izgulta végig. Még nagyobb volt az igalom 1936-ban, amikor a gárda történetének első bajnoki aranyát könyvelhette el, ám akkor volt csak nagy ováció, amikor 2000 tavaszán Adrien Plavsic 12 500 néző szeme láttára 59 perc 50 másodpercnyi játék után bevette a nagy favorit, a Lugano kapuját, s ezzel az "oroszlánok" 4–3-ra megnyerték a bajnoki címet eldöntő meccset. Nemzetközi szinten sem maradtak adósak a sikerekkel: egymás után kétszer, 2001-ben és 2002-ben szerezték meg a Kontinentális Kupát. Dicső múlt ide vagy oda, a zürichi gárda az utóbbi időben gyengén muzsikál: az idei bajnokságban a tabella tizedik helyén szerénykedik (14 győzelem, 18 vereség), s a korábbi edzőt, Henryk Gruthot is menesztették, helyébe a finn Juhani Tamminen ült. A tény némi reménysugarat jelenthet a Volán-híveknek, ám botorság lenne elfejteni, hogy a botladozások ellenére remek együttesről van szó.
A kapuban feltehetően a 37. életévét taposó finn Ari Sulander áll majd, ő hét évvel ezelőtt magasba emelhette a Svájc legjobb kapusának járó Jacques Plante-trófeát, s jelenleg is tekintélyt parancsoló, 90 százalék feletti védési mutatóval büszkélkedhet, s korántsem mellesleg az 1998-as és az 1999-es, mindkétszer ezüstérmes finn vb-válogatottnak is tagja volt.
A mezőnyjátékosok közül Mathias Seger rutinos válogatott, már a Salt Lake City-i olimpián is képviselte hazája színeit, Torinóban pedig rajta kívül Severin Blinderbacher szerepelhet.

Remek idegenlégiósokban sincs hiány: négy kanadai, egy amerikai, egy finn és egy svéd játékos erősíti az amúgy sem gyenge svájci sorokat. Jan Alston számára a jégcsarnok hangulata ismerős lesz: a kanadai válogatottal ugyanis két éve járt már Magyarországon: az
5–4-es kanadai győzelemmel véget érő fehérvári meccsen két gólig, egy gólpasszig jutott.
S még egy jó hír a fehérvári szurkolók számára: a legfrissebb nevezési névsorból számos zürichi klasszis hiányzik. Nem lép jégre a négyes döntőben a norvég Anders Myrvold (a 2002-es divíziós–1-es vb-n már megismerhette a fehérvári katlan hangulatát, a magyar válogatott 3–1-re megverte Norvégiát), a cseh jobbszélső, Vladimir Vujtek, aki hat együttesnél fordult meg az NHL-ben, aztán igazi világvándorként belekóstolt a finn és az orosz légióséletbe is. A legnagyobb sztár, a szlovák center, Robert Petrovicky is a hiányzik majd. Ő karrierje során öt NHL-gárdában légióskodott, s a szlovák válogatott tagjaként jégre lépett a legutóbbi három olimpián, akárcsak az 1996-os, a 2001-es és a 2002-es A-csoportos vb-n – utóbbin a szlovák nemzeti csapat történetesen világbajnok lett. Vagyis magyar szempontból cseppet rossz hír, hogy hiányzik majd a hét végén a zürichiek soraiból. ---- Z ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik