Az elnök amondó, nincs válság

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2005.10.06. 03:11
Címkék
Kiesés a Bajnokok Ligája selejtezőjében, bukás az UEFA-kupában és botladozó szereplés a Borsodi Ligában. Ekként fest az ősz a DVSC-AVE Ásványvíz szempontjából. A vártnál gyengébb eredmények miatt - hosszú idő után először - felerősödött az elégedetlenkedők hangja. Szima Gábor, a futball-rt. elnöke szerint igazságtalanok a csapatot érő támadások, és azt mondja, elgondolkodik a folytatáson.
Máté Péternek sincs jókedve, hiszen mostanában botladozik a Loki
Máté Péternek sincs jókedve, hiszen mostanában botladozik a Loki
Máté Péternek sincs jókedve, hiszen mostanában botladozik a Loki
Máté Péternek sincs jókedve, hiszen mostanában botladozik a Loki
Máté Péternek sincs jókedve, hiszen mostanában botladozik a Loki
Máté Péternek sincs jókedve, hiszen mostanában botladozik a Loki
- Klubelnökként egyáltalán nem vagyok elégedetlen a csapat bajnoki teljesítményével - mondta Szima Gábor, a futball-rt. többségi tulajdonosa, elnöke. - A Diósgyőrt leszámítva, az első hét helyezett közül csak a Fehérvárral nem kerültünk még szembe. Az Újpest, az MTK és a Vasas elleni összecsapást szinte vereségként élte meg a közvélemény, de én magam is, pedig döntetlenre végződtek, részben a körülmények számunkra meglehetősen balszerencsés alakulása következtében. Emlékezzünk csak az Újpest elleni meccsek tizenegyes-szituációira. Hat forduló után veretlen a csapat, de mindenfelé azt olvasom, hallom: megint nem nyert a DVSC.
- A félig teli vagy a félig üres pohár esete. Az elmondottak alapján ön szerint az előbbi lenne a helyes megközelítés.
- Két éve hat forduló után hét pontunk volt, tavaly - akárcsak most - tizenkettő. Emlékeztetőül: legutóbb bajnokok lettünk.

- Ami kötelez. A minőséget illetően önök emeltek a mércén, a közönség a legutóbbi idénybeli jó játékot hiányolja.
- Az Újpest elleni mérkőzésünk élvezetes volt, s véleményem szerint az MTK-val is emlékezetes meccset vívtunk. Tény: a Sahtarral lejátszott két ütközet, a DVTK és a Vasas elleni fellépéseink nehezen illeszthetőek be abba a képbe, amelyet mi alakítottunk ki magunkról. Mindenesetre a Sahtarral igencsak tartalékosan kellett felvennünk a harcot. Jó két hónap alatt a Szuperkupa-meccsekkel együtt tizennégy tétmérkőzésen lépett pályára a DVSC neves külhoni riválisok, illetve a magyar bajnokság élcsapatai ellen, és - a sérülések okozta nehézségeken túl - kissé talán el is fáradtunk. Ezzel együtt elfogadhatatlan, amit az ukránok elleni UEFA-kupa-visszavágón tapasztaltam.

A kigúnyolt játékos nem tud harcolni

Szima Gábor az elkeserítő kritikákról

"Harminc év után, a Vasas elleni meccs előtt fordult elő először velem, hogy nem volt kedvem DVSC-mérkőzésre menni, de aztán mégis azt gondoltam, nekem ott a helyem a lelátón. "
- Kemény szavak…
- Folytatom: egy minden szempontból jobb, a mi költségvetésünk negyvenszeresével gazdálkodó gárdával szemben, sérülésektől sújtottan estünk ki, amit a publikum sajátos módon kommentált: előbb szidta, majd kigúnyolta a labdarúgókat, a vezetőket. Négy nappal később viszont elvárja, hogy a megalázott futballista úgy tegye a dolgát, mintha mi sem történt volna! A hét végi Liverpool-Chelsea bajnokin egy négynél a hazai szurkolók elénekelték a csapat himnuszát, és őszintén megtapsolták csapatukat… Aki ezt a pályán átélte, nincs kétségem, később is mindent megtesz majd a sikerért. A drukkerek azzal segítenek, ha a peches időszakban is a csapat mellett állnak. Talán a szurkolói kultúra hiánya is részese annak, hogy a magyar futball ott tart, ahol. Mindazonáltal Debrecenben nem véletlenül változott meg az emberek hangulata.

- Merthogy?
- A sajtó úgy állította be a helyzetet, mintha minden baj forrása három játékos, Igor Bogdanovics, Kerekes Zsombor és Böőr Zoltán eladása lenne. Először is: nincs baj, meggyőződésem, jó döntést hoztunk. Arról senki sem beszél, hogy a Sahtar-meccs előtt micsoda sérüléshullám söpört végig a csapaton. Eladtuk a labdarúgókat, tönkretettük a klubot - ezt kapjuk mindenfelől.

Amikor eladták a triót, jó döntést hoztak

- A triót vitán felül eladták.
- Böőr Zoltán négy éve készül külföldre… Igor Bogdanovics és Kerekes Zsombor harminc felett olyan ajánlatot kapott, amellyel végérvényesen sínre teheti az életét. Gondolja, ha itt tartottuk volna, például, Igor Bogdanovicsot, ugyanolyan elszántan küzdene a Lokiért, mint előtte? Nem az járna a fejében, hogy mekkora összegtől esett el miattunk?

- Másnak is meg kellett már küzdenie ezzel a problémával. A két utóbbi labdarúgóval majd harminc gól és tucatnyi gólpassz intett búcsút" az Oláh Gábor utcának. A kérdés az, feledtetni tudják-e az érkezők a távozókat. Merthogy a közönség az utóbbiak miatt vásárolt rekordszámú bérletet. Akadémikus a felvetés: BL-szereplés esetén is megváltak volna a hármastól?
- Még egyszer mondom: jó döntést hoztunk, biztos vagyok benne, hogy az új játékosokkal is eredményesek leszünk. A Loki változatlanul bajnokesélyes, a Magyar Kupát is megnyerheti, a honi bajnokcsapatoktól eltérően az aranyérem nemhogy megroppantotta volna gazdasági téren, sőt. A szó szoros értelmében profitáltunk az elsőségből. Tudom, hogy ez a csapat, ha mindenki az edzők rendelkezésére áll, rengeteg örömet szerez majd a szurkolóknak. Ami pedig Böőréket illeti: nos, a Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolása esetén képesek lettünk volna Debrecenben tartani őket. Ha pedig a pótlásról beszélünk… Felvetik, miért nem vettünk helyettük hasonló összegért játékost? Sajnos senki sem látja át igazán ezt a témát. Egy kontinentális viszonylatban olyan kicsi egyesület, mint a DVSC, egyszerűen nem engedhet meg magának nemhogy három, de egyetlen, a piacon kétszázötvenezer eurót érő futballistát sem. Ez csupán a kiválasztott ára, a bére nagyjából ugyanennyi, azaz egyetlen futballista félmillió euróba kerülne. Vele borulna fel az első dominó… Anyagi szempontból ez lenne a vég kezdete.

Alaposan át kell gondolnia a folytatást

- Keserű a hangja.
- A folytatást illetően alaposan át kell gondolnom néhány dolgot.
- Rápirít a hangoskodókra?
- Nem. Amikor vállaltam a többségi tulajdonos szerepét a futball-rt.-nél, eldöntöttem, addig irányítom a társaságot, amíg a hátország, azaz a közönség egyetért a döntéseimmel. A Sahtar Doneck elleni mérkőzésen azonban megtört valami. Rengeteg munka veszne el, ha egyszerűen felállnék. De amit mondtam, komolyan gondolom: a hogyan tovább kérdésre választ kell adni. Harminc év után, a Vasas elleni meccs előtt fordult elő először velem, hogy nem volt kedvem DVSC-mérkőzésre menni, de aztán mégis úgy gondoltam, nekem ott a helyem a lelátón.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- A ---- S
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik