Az aranyérem reményében

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.07.09. 20:37
Címkék
Július 14. és 24. között Duisburgban és környékén rendezik meg a 7. világjátékokat, de a "nem olimpiai sportágak olimpiáján" először vesz részt egységes magyar csapat. A németországi viadalon 12 sportágban (ejtőernyőzés, erőemelés, fallabda, íjászat, karate, ritmikus gimnasztika, sárkányhajózás, strandkézilabda, tánc, testépítés, uszonyos úszás és vízideszka) összesen 62 sportoló képviseli majd a magyar színeket. Sorozatunk tizenkettedik részében az uszonyos úszást mutatjuk be.
Juhos már rutinos résztvevô
Juhos már rutinos résztvevô
Juhos már rutinos résztvevô
Juhos már rutinos résztvevô
Juhos már rutinos résztvevô
Juhos már rutinos résztvevô
A magyar csapat legnagyobb reménységei az uszonyos úszók, elvégre a világjátékok történetében ők szerezték a magyar érmeket, Londonban 14 (ebből négy arany), Karlsruhéban hat, Hágában öt (egy arany), Lahtiban öt (ugyancsak egy arany), Akitában pedig egy érmet jegyeztek a békatalpasok, akik között Juhos Gergely számít a legtapasztaltabbnak.

A Kecskeméti Vízmű BK kétszeres világbajnoka kétszer vett részt a világjátékokon, s mindkétszer felállhatott a dobogó második fokára. Bár Juhos fő száma a 800 méter - ebben világcsúcstartó -, Duisburgban 400 méter lesz a leghosszabb táv, ezen próbálja majd megszerezni az áhított aranyérmet.

Hírek a világjátékokról

• Akitában 2001-ben kilenc sportoló képviselte hazánkat, ôket nyolc kísérô segítette, míg Duisburgba 63 versenyzô utazik, 40 kísérôvel – tudtuk meg Elbert Gábor csapatvezetôtôl, az NSSZ fôtitkárától. Négy éve tízmillió forint állami támogatás jutott a résztvevôknek, az idén valamivel több mint 42 millió, az egy fôre esô juttatás azonban egymillióról 700 ezer forintra csökkent.

• Négy éve Oroszország küldöttsége szerepelt a legeredményesebben, 44 éremmel (ebbôl 24 arannyal) tért haza a világjátékokról, Akitából. Az éremtáblázat második helyét az Egyesült Államok (15 arany), a harmadikat pedig Franciaország (12) szerezte meg. A további sorrend: Németország, Ausztrália, Olaszország, Japán, Spanyolország, Hollandia, Nagy-Britannia, míg meglepetésre Kína csak a 15. helyen zárt. A mieink egyetlen ezüstérmet szereztek, ez a 43. helyre volt elegendô.
A csapat tagja lesz még a vb-bronzérmes Vilhelm Szilárd (Dunaújvárosi VCSH), a hétszeres magyar bajnok Gréczy Attila (Kaposvári Adorján KKSE), a junior-vb-érmes Kókai Dániel (Debreceni BK), a kétszeres vb-bronzérmes Debreczeni Hajnalka (Dunaújvárosi VCSH), a négyszeres magyar bajnok Bercsényi Kinga (Amphora BK), a kétszeres vb-bronzérmes Székely Lilla (Mátrai Erőmű BK), a junior-vb-érmes Károlyi Csilla (Eötvös DPSE), a vb-harmadik Lábodi Laura ((Dunaújvárosi VCSH), valamint a junior-vb-ezüstérmes Nagy Ágnes (Debreceni BK) - a magyarok július 21-én és 22-én ugranak a medencébe.

Az első világjátékokat - akkor még más néven, a "nem olimpiai sportágak nyári játékaként" - 1981-ben Santa Clarában rendezték, az uszonyos úszás kezdettől fogva szerepelt a programban. A mieink is résztvevői lehettek volna már az első világjátékoknak, ha az 1981-ben megrendezett viadalt politikai okok miatt nem kellett volna a magyar küldöttségnek bojkottálnia.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik