Bodrogi a harmadik helyen áll a Touron

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.07.03. 20:42
Címkék
Bodrogi László folytatja remek szereplését: a vártnál jobb rajt után (a magyar kerekes ötödik lett az első szakaszon) a második etapon főszerepet vállalt, három társával egyetemben csaknem 140 kilométeres szökés részese volt. Közben szorgosan gyűjtötte az időjóváírást, így az összetettben a harmadik helyre lépett előre. A szakaszt a belga Boonen nyerte meg, a sárga trikót továbbra is az amerikai Zabriskie viselheti.
Néhány órán keresztül Bodrogi László (elöl) vezette a Tour mezônyét – ahogy a sportágban mondják: a magyar kerekesé volt a „virtuális sárga trikó” (Fotó: Afp)
Néhány órán keresztül Bodrogi László (elöl) vezette a Tour mezônyét – ahogy a sportágban mondják: a magyar kerekesé volt a „virtuális sárga trikó” (Fotó: Afp)
Néhány órán keresztül Bodrogi László (elöl) vezette a Tour mezônyét – ahogy a sportágban mondják: a magyar kerekesé volt a „virtuális sárga trikó” (Fotó: Afp)
Néhány órán keresztül Bodrogi László (elöl) vezette a Tour mezônyét – ahogy a sportágban mondják: a magyar kerekesé volt a „virtuális sárga trikó” (Fotó: Afp)
Néhány órán keresztül Bodrogi László (elöl) vezette a Tour mezônyét – ahogy a sportágban mondják: a magyar kerekesé volt a „virtuális sárga trikó” (Fotó: Afp)
Néhány órán keresztül Bodrogi László (elöl) vezette a Tour mezônyét – ahogy a sportágban mondják: a magyar kerekesé volt a „virtuális sárga trikó” (Fotó: Afp)

"Már megmondtam, hogy az idei Touron jól akarom érezni magam. Amikor megpillantottam Jant magam előtt, belém nyilallt, hogy senki másnak sincs olyan nagy lehetősége, mint nekem, hiszen közvetlenül előttem tekert a legnagyobb riválisom. Nagyon jó érzés, amikor az ember megelőzhet valakit…" - értékelte mosolyogva a szombaton történteket Armstrong, az amerikai kerekes a Tour első szakaszán emlékezetes produkciót nyújtott, megelőzte az egy perccel előtte indított Ullrichot.

92. TOUR DE FRANCE

2. szakasz, Challans–Les Essarts (181.5 km): 1. Tom Boonen (belga, Quick Step) 3:51:31, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) azonos idôvel, 3. McEwen (ausztrál, Davitamon-Lotto) a. i., 4. O’Grady (ausztrál, Cofidis) a. i., 5. Pagliarini (brazil, Liquigas-Bianchi) a. i., 6. Flecha (spanyol, Fassa Bortolo) a. i., …19. Ullrich (német, T-Mobile) a. i., …63. Armstrong (amerikai, Discovery Channel) 5 mp h., …71. Zabriskie (amerikai, CSC) a. i., …107. Bodrogi László (magyar, Crédit Agricole) a. i.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) David Zabriskie 4:12:27, 2. Armstrong 2 mp h., 3. Bodrogi László 47 mp h., 4. Vinokurov (kazah, T-Mobile) 53 mp h., 5. Hincapie (amerikai, Discovery Channel) 57 mp h., 6. Landis (amerikai, Phonak) 1:02 p h., 7. Cancellara (svájci, Fassa Bortolo) a. i., 8. Ullrich 1:03 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Tom Boonen 35 pont, 2. Hushovd 30, 3. McEwen 26, …9. Bodrogi László 18. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Thomas Voeckler (francia, Bouygues) 3 pont, 2. Canada (spanyol, Saunier Duval) 2, 3. Calzati (francia, AG2R) 1.
A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 12:39:17, 2. Discovery Channel (amerikai) 4 mp h., 3. Phonak (svájci) 1:33 p h., …8. Crédit Agricole (francia) 2:50 p h.
A német csillagnak nem volt kedve mosolyogni: "Mindent kiadtam magamból, teljesen kipukkadtam. Természetesen nem lehetek elégedett azzal, hogy Lance megelőzött, mert jól akartam teljesíteni, és ezért mindent megtettem, talán a pénteki baleset hatása lehetett. Csak azzal biztathatom magam, hogy ezek nem a legszerencsésebb napjaim, a Tour pedig még három hétig tart" - így Ullrich, aki vasárnap már kicsit szerencsésebb volt, a befutó előtt kettészakadó mezőny elején haladt, s így öt másodpercet faragott a hátrányából. Nem sok, de Ullrich szempontjából talán egy kicsit biztató.

A vasárnapi 181.5 kilométeres etap persze számunkra nem ezért lesz emlékezetes: magyar résztvevője is volt annak a 140 kilométeres szökési kísérletnek, amely a nap egyik legjelentősebb eseményét jelentette. A kvartett az első részhajrá után állt össze, Bodrogi mellett helyet követelt magának benne a franciák (kis) kedvence, Thomas Voeckler (aki tavaly éppen egy sikeres szökésnek köszönhetően napokon keresztül viselhette a sárga trikót), Bodrogi korábbi klubtársa, a spanyol Canada, valamint a francia Calzati. Közülük az összetettben a Crédit Agricole magyar légiósa állt a legjobban, 59 másodperces hátrányban volt az amerikai Zabriskie mögött, ám hamar változott a helyzet: a négyperces előnnyel tekerő bolyban "virtuálisan" Bodrogi Lászlóé volt a sárga mez!

"Fantasztikus látni így egy magyar kerékpárost, ugyanakkor nagyon fáj, hogy nem lehetek ott, nem segíthetek neki. Az összes magyar kerékpáros és a sportág barátai nevében mondhatom, büszkék vagyunk Lacira!" - lelkendezett Eisenkrammer Károly, a Magyar Kerékpársportok Szövetségének (MKSZ) elnöke, aki maga is a televízió képernyője előtt tölti a júliusi délutánokat.
Voeckler, Canada és Calzati mindkét gyorsasági hajránál maga elé engedte a magyar versenyzőt, így Bodrogi összesen 12 másodpercnyi időjóváíráshoz jutott - ez pedig később azt jelentette, hogy az amerikai Hincapie-t és a kazah Vinokurovot is megelőzte az összetettben.

Mert a szökevények előnye a hajrában rohamosan fogyott. Az idei Tour első hegyi sprintjét Voeckler még megnyerte (így ő húzhatta fel a hegyek királyát illető pöttyös trikót), ám attól kezdve a sprintereké volt a főszerep. Az essartsi befutónál az ausztrál McEwen indított kedvező pozícióból, ám végül a belga Boonen volt a legerősebb, és McEwent még Bodrogi csapattársa, a norvég Hushovd is megelőzte. A magyar kerekes a mezőny közepén, a 107. helyen gurult át a célvonalon, de egész napos remek teljesítményének köszönhetően az összetettben Zabriskie és Armstrong mögött immár a harmadik helyen jegyzik.
Talán nem is kell mondani, hogy soha magyar kerékpáros nem járt még ilyen magasságokban. ---- "Nem készültem igazán a szökésre, csak megpróbáltam tartani a lépést a többiekkel az elején, akkor ugyanis éppen akció volt a mezőny elején. Ekkor elég sok kanyar és körforgalom rázta szét a mezőnyt, amely szét is szakadt, körülbelül tizenöten némi előnyt szereztünk. Tizenhét kilométernél következett az első sprint, ez még sok csapatot érdekelt, mert a mezőny fel tudott zárkózni, de a részhajrá után négyünknek sikerült ellépnünk.
Attól kezdve nagyon keményen dolgoztunk, reménykedtünk benne, hogy a mezőny elég messzire elenged bennünket, de ezúttal az üldözőknek más terveik voltak. Nagy nehezen összegyűjtöttünk három és fél, négypercnyi előnyt, de aztán újra rákapcsolt a mezőny, talán a cél előtti hegyi hajrá érdekelte őket. Nem beszéltünk meg semmit a szökevénytársaimmal, a két részhajránál maguktól engedtek előre, ők is tudták, hogy nekem szükségem lehet az időjóváírásra. A hegyi hajránál már nem éreztem annyi erőt magamban, hogy én is sprinteljek, lemaradtam, de nem sokkal később a többieket is befogta a mezőny.
Nagyon nehéz nap volt, de a jó hangulat kárpótol ezért, a Crédit Agricole-nál Hushovd második helyét és az én szereplésemet is dicsérik a vezetők.
Az első két szakaszon igencsak elfáradtam, így hétfőn csak azzal foglalkozom majd, hogy biztonságban megbújjak a mezőnyben, és amennyire lehetséges, kipihenjem magam a keddi csapatidőfutamra."

Szavazás

Megnyeri-e hetedszer is a Tourt Lance Armstrong?

---- Ebben az évben is elkészítették a Tour-mezőny "Leg, leg, leg…" listáját, amelyből kiderül többek között, hogy…
…az átlagos Tour-induló 179 centi magas, 71 kilogrammos, nyugalmi állapotban 50-szer üt a szíve percenként, a tüdejével pedig egyszerre 5.69 liter levegőt tud beszippantani. Ezek egy átlagos kerékpáros, nem egy átlagos ember adatai.
…a legnehezebb kerekes a svéd Magnus Backstedt, a Liquigas-Bianchi versenyzője 95 kilót nyom, ezt nehéz lesz az Alpokban cipelni.
…a legkönnyebb az olasz Leonardo Piepoli, aki a maga 57 kilójával lényegesen jobban érzi magát az emelkedőkön.
…a legmagasabb a belga Johan Van Summeren, ő kis híján eléri a két métert, ehhez csupán két centiméter hiányzik.
…a legalacsonyabb a francia Samuel Dumoulin, az AG2R-ből mindössze 158 centiméter magasra nőtt.
…a legjobb tüdővel a francia Christophe Moreau és a spanyol Mikel Astarloza büszkélkedhet, mindketten 7.66 liter levegőt tudnak egy szuszra beszívni.
…a "legnyugisabb" kerekes címén ketten osztoznak, az amerikai Chris Horner és a francia Laurent Lefevre szíve csupán 35-ször dobban percenként.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik