Bodrogi remekül kezdett

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.07.02. 21:05
Címkék
A vártnál sokkal jobban kezdett Bodrogi László: a magyar kerekes pályafutása harmadik Tour de France-rajtján mindjárt ötödik helyezést szerzett, kevesebb mint egy perccel a szakaszgyőztes amerikai Zabriskie mögött. A nap legemlékezetesebb pillanatait a címvédő Armstrong élte át: az amerikai lába nem sokkal a rajt után kicsúszott a pedálból, ám ezt követően elképesztő tempót diktált, s befogta az egy perccel korábban indított Ullrichot. Armstrong végül két másodperccel csúszott le az első helyről.
Az amerikai Zabriskie jutalma a sárga trikó – a CSC fiatalja egy éven belül mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt
Az amerikai Zabriskie jutalma a sárga trikó – a CSC fiatalja egy éven belül mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt
Az amerikai Zabriskie jutalma a sárga trikó – a CSC fiatalja egy éven belül mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt
Az amerikai Zabriskie jutalma a sárga trikó – a CSC fiatalja egy éven belül mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt
Az amerikai Zabriskie jutalma a sárga trikó – a CSC fiatalja egy éven belül mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt
Az amerikai Zabriskie jutalma a sárga trikó – a CSC fiatalja egy éven belül mindhárom nagy körversenyen nyert szakaszt

Jan Ullrich sérülései miatt aggódtak szombat délelőtt a szurkolók: az 1997-es Tour de France győztese ugyanis már a péntek esti csapatbemutatón is egy hatalmas kötéssel a nyakán jelent meg. A T-Mobile csapatkapitánya a délutáni edzés közben szenvedett balesetet: az előtte hirtelen lefékező kísérőautóba hajtott bele. A gépkocsi szélvédője ripityára tört, és a szilánkok több helyen megsértették Ullrich nyakát, de szerencsére igen gyorsan jó kezekbe került, az orvosok rögtön ellátták a sebeit. A T-Mobile szóvivője már péntek délután igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy Ullrichnak nincs nagyobb baja, és ott lesz a Tour szombati rajtjánál, a többség csak akkor nyugodott meg, amikor a vöröses hajú sportoló feltűnt magenta színű mezében a rajtdobogón.

Addig persze, sok víz lefolyt a Szajnán: a helyszínen szurkoló magyarok például jó ideig igen boldogan lobogtatták a piros-fehér-zöld zászlót, Bodrogi László ugyanis remekül kezdett. A 19 kilométeres egyéni időfutam résztvevői között már tizedikként rajthoz állt a viadal mind ez ideig egyetlen magyar résztvevője, aki alaposan bele is taposott: 21:50 perc alatt, 52.21 kilométer/órás átlagsebességgel száguldott végig a pályán - bár ez az időeredmény még nem ígért kiemelkedő eredményt, már sejttette, hogy korábbi világbajnoki bronzérmesünk előkelő helyezést érhet el.

Ullrich balszerencsés rajtja: a baleset után a szakasz sem sikerült
Ullrich balszerencsés rajtja: a baleset után a szakasz sem sikerült
Ullrich balszerencsés rajtja: a baleset után a szakasz sem sikerült
No és hosszú perceken keresztül az élen állt, egészen addig, amíg az amerikai David Zabriskie célba nem ért: Amrstrong korábbi csapattársa Bodrogiénál csaknem egy perccel jobb, ragyogó időeredménnyel (20:51) átvette a vezetést.

"Abban reménykedtem, hogy igen erős szembeszélben kell mennem, az ugyanis kedvez nekem. Arra számítottam, hogy az első tíz közé kerülök, persze, a győzelem lenne a legszebb…" magyarázta Zabriskie, aki 54.67 kilométer/órás sebességével gyorsabb volt, mint Greg Lemond 1989-ben (54.54 km/ó), amikor a háromszoros Tour de France-győztes legenda néhány másodperccel a francia Fignon előtt megnyerte a versenyt.

Nem sokkal később az igen jó formát mutató olimpiai ezüstérmes kazah Vinokurov, majd Armstrong egyik hű "szolgálója", az amerikai Hincapie is megelőzte a magyar kerekest, de egészen a "nagyok" rajtjáig kellett arra várni, hogy az élen változzon a sorrend.

A tavalyi prológ győztese, a svájci Fabian Cancellara ezúttal is hozta magát: a részidőkben rendre megelőzte Bodrogit, de ezúttal is bebizonyosodott, hogy a magyar bringás erőssége a hajrá, a svájci fiatalnak ugyanis nem sikerült előznie.

Következett a nagy finálé - elképesztő jelenetekkel!
Kezdődött azzal, hogy a hatszoros Tour-győztes - utolsóként induló - Armstrong cipője rögtön a rajt után kicsúszott a pedálból, egy pillanatra el is veszítette egyensúlyát, s később kiderült, ez a néhány másodperc a szakaszgyőzelembe került.

Armstrong nem foglalkozott a "balesettel", őrült tempót diktált, mintha már az első napon meg akarta volna félemlíteni legnagyobb kihívóját: méterről méterre közelítette meg az egy perccel korábban indított Ullrichot, majd nem sokkal később el is repesztett mellette!

A célegyenesben az amerikai mindent kiadott magából, de két másodperccel így is lecsúszott az első helyről - így az ifjú Zabriskie húzhatta fel a sárga trikót. A CSC amerikai tehetsége amúgy máris valóra váltotta álmát: két esztendőn belül mindhárom nagy körversenyen (tavaly a Vuelta a Espanán, ebben az évben pedig a Giro d’Italián és most a Touron is) sikerült szakaszt nyernie - a legtöbb kerékpáros egész pályafutása alatt beérné eggyel is.

Bodrogi László Zabriskie, Armstrong, Vinokurov és Hincapie mögött az ötödik helyen végzett, s így igen előkelő pozícióban tekerhet az első szakaszokon.

A következő akadály


Az idei Tour első országúti szakasza (még) nem fogja megkeseríteni a versenyzők dolgát: a 181.5 kilométeres etap során egyetlen valamire való emelkedőt sem kell majd megmászni. A futam ettől függetlenül egészen biztosan nem lesz unalmas, a zöld mezre pályázó kerekesek - többek között az ausztrál McEwen, a belga Boonen és a norvég Hushovd - már most megkezdik a harcot a pontokért - míg a sárga trikós pozícióját foggal-körömmel védi majd csapata.
TV: Eurosport, 14.15 (élő); ZDF, 13.45 (élő). Internet: www.letour.fr ---- Doppingkommandó

Péntek délután lecsapott a "doppingkommandó", a francia sportminisztérium véletlenszerű ellenőrzésének első "páciense" éppen a címvédő, a nantes-i szállodai szobájában pihenő Lance Armstrong volt. Naná, ebben is ő az első…

Ausztrál rekord
Soha még ennyi ausztrál nem tekert egyszerre a Tour de France-on: a kontinensnyi országot tíz kerekes - Luke Roberts, Robbie McEwen, Cadel Evans, Allan Davis, Stuart O’Grady, Matthew White, Michael Rogers, Bradley McGee, Baden Cooke, Simon Gerrans - képviseli ebben az évben. Egészen biztosan sokat fogunk hallani róluk.

Fehér karkötő
Lance Armstrong rákellenes sárga karkötője mellett sok kerekes visel egy fehéret is: az emberek a napokban világszerte ezzel tüntetnek a szegénység ellen.

Kazah tolmács
Kínos másodperceket élt át a pénteki csapatbemutató műsorvezetője, aki Ullrichnak tett fel franciául egy kérdést, a német csillag viszont az anyanyelvén válaszolt. Erre csapattársát, Vinokurovot kérték fel, hogy tolmácsoljon (lévén perfekt francia), ám a kazah nem értette, mit kívánnak tőle így aztán a levegőben maradt a kérdés. Persze, aligha Vinokurov hibája ez…

Indián Cooke
Az ausztrál Baden Cooke fodrászhoz ment a rajt előtt. A francia borbély kérdésére - milyen frizurát kíván -, az ausztrál kerekes csak annyit válaszolt: "Részt veszek az idei Tour de France-on, tegyen, amit akar." A fodrász élt a lehetőséggel, így lett Cooke-ból indián.

Szavazás

Megnyeri-e hetedszer is a Tourt Lance Armstrong?

---- "Taktikai oka volt annak, hogy olyan korán kezdtem, a csapatvezetők arra gondoltak, hogy esetleg rosszabbra fordul az időjárás, s mivel a legjobbak általában a végén indulnak, talán így kedvezőbb körülmények között tekerhetek majd. Nehéz megmondani, hogy változott-e az idő, talán egy kicsit erősebben fújt a szél a többieknek.

Nagyon nehéz volt számomra ez a szakasz, különösen a vége, a folyamatos pofaszélben kellett megtartani az ötven kilométer per óra feletti átlagot. Legfeljebb az vigasztal, hogy ez a többiekből is igen sokat kivett…

A célban nem sokáig töprenghettem, mire lehet elég ez az időeredmény, mert egy francia újságíró közölte, hogy Zabriskie majdnem egy perccel megelőzött. Attól kezdve nem sok jóra számítottam, még megvártam két csapattársamat, és vissza is jöttünk a szállodába. Csak később tudtam meg, hogy az ötödik hely lett az enyém. Szerettem volna előrébb végezni, de végül is az első tíz közé kerülést tűztem ki magam elé, ezt pedig sikerült elérnem.

Ami a folytatást illeti: lesni fogom az alkalmat, mikor lehetek eredményes szökés részese, nem olyan sok ez az egyperces hátrány, még le lehetne dolgozni. Ha nem sikerülne, feladatom akkor is lesz bőven, a csapat céljainak eléréséhez az én munkámra is szükség lesz."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik