Sztárparádé a színpadon

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.06.25. 22:26
Címkék
Július 14. és 24. között Duisburgban és környékén rendezik meg a 7. Világjátékokat, de a "nem olimpiai sportágak olimpiáján" először vesz részt egységes magyar csapat. A németországi viadalon 12 sportágban (ejtőernyőzés, erőemelés, fallabda, íjászat, karate, ritmikus gimnasztika, sárkányhajózás, strandkézilabda, tánc, testépítés, uszonyos úszás és vízideszka) öszszesen 63 sportoló képviseli majd a magyar színeket. Sorozatunk hatodik részében a ritmikus gimnasztikát mutatjuk be.
Benyó nagyon készül a versenyre
Benyó nagyon készül a versenyre
Benyó nagyon készül a versenyre
Benyó nagyon készül a versenyre
Benyó nagyon készül a versenyre
Benyó nagyon készül a versenyre
Ahogy mondani szokták, a "legnőiesebb sportág", a ritmikus sportgimnasztika a múlt század elején alakul ki, versenysporttá szervezése művészi torna néven a Szovjetunióban kezdődött 1936-ban - és a történelemből mi is kivettük a részünket, hiszen a sportág első világbajnokságát 1963-ban Budapesten rendezték meg. A ritmikus sportgimnasztika elnevezést az 1973-as rotterdami világbajnokság után vette fel a sportág, amely a számunkra nem túl szép emlékű 1984-es Los Angeles-i olimpia programjában szerepelt először, és az egyéni versenyszám után 1996 óta az együttes kéziszercsapatok küzdelme is a nyári játékok programjának része. Újabb fontos dátum: 1998-tól ritmikus gimnasztika a sportág neve, amelyben öt különböző kéziszert - labda, kötél, karika, buzogány, szalag - használnak.

Ezek közül négy (labda, kötél, buzogány, szalag) szerepel a duisburgi világjátékok programjában, amelyen - ellentétben az olimpiával - nem összetettben, hanem az egyes szerekben külön-külön hirdetnek majd győztest. Ami az indulókat illeti: a Marientor színház színpadán igazi sztárparádét láthat majd a publikum, minderről elég annyit, hogy négy éve, az akitai világjátékokon mind a négy számban az orosz Irina Csascsina nyert - a sportág nagy csillaga azóta visszavonult, de a többiek harcba szállnak majd a győzelemért. A magyar színeket az Óbuda RSG TC 15 esztendős magyar bajnoka, Benyó Fruzsina képviseli majd. Rg-versenyzőnk edzője, Érfalvy Nóra elmondta, hogy Fruzsinával a rövidke, alig egyhetes vakációt követően a világjátékokra napi öt órát gyakorolnak az Istvánmezei úti tornacsarnokban…

Nevezési csúcsot hoz a duisburgi esemény, jelen állás szerint csaknem 100 ország több mint 2600 sportolója vesz részt a világjátékokon. A legtöbben a házigazdák lesznek, Németország 367 sportolója kvalifikálta magát, mögötte Franciaország (185), Nagy-Britannia (140), az Egysült Államok (126), Ausztrália (121) és Oroszország (119) következik. Magyarország 63 sportolójával a középmezőnyben tanyázik, de a lista még nem végleges.

Olimpikonok is lesznek a duisburgi mezőnyben, a nevezési listán ugyanis több olyan sportoló is található, aki olimpiai sportágban is elért már kiemelkedő eredményeket. A magyar küldöttségben is vannak olyanok, akik sportágat váltottak, közéjük tartozik Hegedűs Róbert hétszeres világbajnok kajakos, sőt, Bártfai Krisztián és Bauer Márton is, akik ugyancsak a kajak-kenuból érkeztek. Az ugrás persze nem volt olyan nagy: a három kitűnő sportoló a magyar sárkányhajó-csapatot erősíti.

További hírek a www.vilagjatekok.hu internetes oldalon olvashatóak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik