A nyári olimpia kapujában

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.06.18. 22:39
Címkék
Július 14. és 24. között Duisburgban és környékén rendezik meg a 7. világjátékokat, de a "nem olimpiai sportágak olimpiáján" először vesz részt egységes magyar csapat. A németországi viadalon 12 sportágban (ejtőernyőzés, erőemelés, fallabda, íjászat, karate, ritmikus gimnasztika, sárkányhajózás, strandkézilabda, tánc, testépítés, uszonyos úszás és vízideszka) összesen 63 sportoló képviseli majd a magyar színeket. Sorozatunk harmadik részében a fallabdát mutatjuk be.
Krajcsák Márk a világjátékokon is bizonyíthatja különleges tehetségét
Krajcsák Márk a világjátékokon is bizonyíthatja különleges tehetségét
Krajcsák Márk a világjátékokon is bizonyíthatja különleges tehetségét
Krajcsák Márk a világjátékokon is bizonyíthatja különleges tehetségét
Krajcsák Márk a világjátékokon is bizonyíthatja különleges tehetségét
Krajcsák Márk a világjátékokon is bizonyíthatja különleges tehetségét

A legendák szerint a fallabda a XIX. században a londoni Flott-börtön falain belül kezdte páratlan karrierjét. A rabok által kifejlesztett rackets nevű játékot alakítgatták tovább később az angol iskolákban, amelyek közül a londoni Harrow Schoolt tartják a squash "otthonának". A fallabda - igaz, apróbb lépésekkel, mint a tenisz - mára az egyik legkeményebb profi sporttá nőtte ki magát, a világ legjobbjai magas pénzdíjakért vetélkednek egymással, ugyanakkor világszerte ez az egyik legkedveltebb szabadidősport, aki kipróbálta, már tudja: az ember minden porcikáját alaposan átmozgatja.

A pálya 9.75 méter hosszú és 6.4 méter széles, a puha gumilabdát egy pattanás után a főfalra kell ütni - ehhez segítségül lehet használni a két oldal- és a hátsó falat is -, és az nyer, akinek az ellenfele a határvonalakon kívülre üti a labdát vagy nem találja el azt, mielőtt másodszor is pattanna a földön. A fallabdát napjainkban szervezett keretek között a világ 140 országában csaknem 15 millió igazolt versenyző űzi. A világjátékokon 1997-ben, Finnországban mutatkozott be, de azon sportágak között szerepel, amelyek 2012-ben akár az olimpiai programba is kerülhetnek.

Magyar sportoló először vehet részt a világjátékokon, amelyre a férfiaknál és a nőknél egyaránt a csapat-világbajnokság első 14 helyezettje delegálhatott egy-egy versenyzőt, míg a Nemzetközi Fallabdaszövetség (WSF) két-két szabadkártyát adott ki. Így került az indulók közé a legjobb magyar férfi versenyző, a hazai ranglistát 2004 májusa óta vezető Krajcsák Márk.

A taksonyi Herz and Stone 22 esztendős fallabdázója tavaly az ötödik helyen végzett az egyéni Európa-bajnokságon, ebben az évben is ő szerepelt a mieink közül a legjobban, pénteken csak a legjobb négy közé jutásért szenvedett vereséget. Krajcsák Márk Duisburgban július 16-án lép először pályára, a fallabda küzdelmeit a világjátékokon a férfiaknál és a nőknél egyaránt négy nap alatt - július 16. és 19. között - rendezik meg.

Doppingtájékoztatót tartottak - immár harmadszor - a magyar résztvevők számára, a találkozó kapcsán doppingvizsgálaton vett részt a sárkányhajó-válogatott, Gergely Gábor íjász, Benyó Fruzsina ritmikus gimnasztikázó, Kaposi Dóra vízideszkázó, valamint erőemelőnk, Mészáros Tibor.

A Sportkórház is segít: minden sportolónk általános orvosi vizsgálaton vesz részt a júliusi duisburgi világjátékok előtt, de a Sportkórház emellett mágneságyat, ultrahangos berendezést és lézerkészüléket is a magyar csapat rendelkezésére bocsát a játékok idejére.

Végleges a strandkézilabdázók kerete. Pénteken eldőlt: Neukum Tamás szövetségi kapitány vezérletével Augusztné Kévés Renáta, Ács Barbara, Balogh Piroska, Horváth Gabriella, Kocsis Ágnes, Megyes Ildikó, Pavelekné Kovács Judit, Pásztor Rita, Simon Orsolya, Simonné Hingyi Beatrix, Szélesi Melinda és Varga Brigitta vehet részt a világjátékokon.

További hírek a www.vilagjatekok.hu internetes oldalon olvashatóak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik