Ritter: nem történt tragédia

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.16. 00:31
Címkék
Ritter Árpád mindössze két mérkőzésen lépett szőnyegre Várnában, a negyeddöntőben vereséget szenvedett a grúz-német Bicsinasvilitől, a vigaszágról is lemaradt, s végül hetedik lett. "Enyhítő körülmények" persze vannak, de attól még tény, kétszeres kontinensbajnokunknak nem sikerült ez az Eb.
Ritter Árpád (felül): „Bele kell erôsödnöm az új súlycsoportba” (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ritter Árpád (felül): „Bele kell erôsödnöm az új súlycsoportba” (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ritter Árpád (felül): „Bele kell erôsödnöm az új súlycsoportba” (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ritter Árpád (felül): „Bele kell erôsödnöm az új súlycsoportba” (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ritter Árpád (felül): „Bele kell erôsödnöm az új súlycsoportba” (Fotó: Meggyesi Bálint)
Ritter Árpád (felül): „Bele kell erôsödnöm az új súlycsoportba” (Fotó: Meggyesi Bálint)

- Hetedik helyem még úgysem volt Európa-bajnokságon - mondja Ritter. - De komolyra fordítva a szót: persze nem örülök, hogy nem kerültem dobogóközelbe, de nem történt tragédia. Iszonyatosan sűrű a mezőny, nem lehet mindig aranyat nyerni.
- Várna fényében kérdezem: a budapesti vébén is a nyolcvannégy kilóban indul?
- Bár most elmaradt a siker, de nem látom értelmét a fogyasztásnak. Mindkét súlycsoportban egyformán nehéz a dobogóra kerülni.
- Bicsinasvili nagyobb darabnak tűnt…
- Egy kicsivel, de nem ez számított. Bele kell erősödnöm az új súlycsoportba, és a stílusomon, szemléletemen is változtatni kell. Sohasem voltam lábra ugrálós birkózó, aki rengeteget támad, de kezdeményezőbbé kell válnom, hogy én irányítsam a meccset. Az eddigi stílusom, amikor kivárásra birkóztam, már nem vezet eredményre.
- Ezúttal meg még sérülések is hátráltatták a felkészülését.
- Igen, két lázas megfázás után már éppen kilábaltam a bajból, amikor kificamodott a bokám, s napokig futni, erősíteni sem tudtam. Bicsinasvili ellen el is fogyott az erőm, amikor pedig már rohamozni kellett volna. Azt se felejtsük el, hogy én már nem egész egy órával előtte birkóztam egy kemény meccset a bolgár ellen.
- Szóval új szabályok, új súlycsoport, új stílus. Nem túl sok mindenen kellene változtatni harmincévesen?
- Muszáj, változik a sportág. A múlt sikereiből nem lehet megélni. Pekingig még van időm…
- A többi szabadfogásúval ellentétben nem utazott haza, hanem még egy kicsit Várnában maradt szurkolni…
- Igen, a páromnak, Giampiccolo Dilettának szorítok. Érdekes szituáció, hogy a vigaszágon pont a magyar Sastin Mariannával került össze. Több mint három éve együtt vagyunk, most már velem él Budapesten. Én persze - lehet, hogy nem szép ilyet mondani - Dilinek szorítottam. Cserébe ő viszont azzal bosszantja az olaszokat, hogy itt, Várnában és ezt megelőzően a nápolyi nemzetközi versenyen is az én Hungary feliratú melegítőfelsőmben virított. De nyert egy bronzot, talán megbocsátják neki… ---- Nők. 51 kg (14 induló). Döntő: Melnyik (ukrán)-Szmirnova (orosz) - tus az 1. menetben. Európa-bajnok: Irini Melnyik (Ukrajna), 2. Natalija Szmirnova (Oroszország), 3. Vanessa Boubryemm (Franciaország) és Ana Maria Paval (Románia), 5. A. Karejsa (Fehéroroszország) és N. Tokar (Svájc)
59 kg (12). Selejtező: Sastin Marianna-Knittel (német) 2:0 (5:1, 4:0). Negyeddöntő: Karlsson (svéd)-Sastin 2:0 (1:0, 3:0). b>Vigaszág:
Diletta (olasz)-Sastin 2:0 (2:0, 2:0). D: Karlsson (svéd)-Prieto-Bohasvili (francia) 2:0 (1:0, 1:0). Európa-bajnok: Ida-Therese Karlsson (Svédország), 2. Audrey Prieto-Bihasvili (Franciaország), 3. Julija Radkevics (Fehéroroszország) és Giampiccolo Diletta (Olaszország), 5. D. Ljubenova (Bulgária) és V. Cagajnova (Oroszország), 7. Sastin Marianna (Magyarország)
67 kg (13). D: Burmisztrova (ukrán)- Perepelkina (orosz) 2:0 (1:0, 4:0) Eb: Katerina Burmisztrova (Ukrajna), 2. Jelena Perepelkina (Oroszország), 3. Lise Legrand (Franciaország) és Teresa Mendes (Spanyolország), 5. M. Maj (Lengyelország) és K. Juszczak (Olaszország) ---- A hét végén már a kötöttfogásúaké a főszerep a várnai Kultúra- és Sportpalota három szőnyegén. Péntek este lebonyolították a mérlegelést és a sorsolást is, s kijelenthetjük: a magyarok ügyesebben is húzhatták volna a sorszámokat. Az 55 kilós Oláh Tibor a görög Papasztergiu ellen kezd a selejtezőben, majd valószínűleg a török Eb-címvédő Özdemirrel mérkőzik meg az első fordulóban. A 66 kilós Eb-újonc Dreschler Attila a grúz Mahutadze ellen készülhet, a 84 kilós Bárdosi Sándor pedig, ha túljut az olimpiai címvédő, kétszeres Európa-bajnok orosz Alekszej Misinen, a következő kanyarban az ukrán-örmény összecsapás jobbikával, majd később egy grúzzal kerülhet össze. A nehézsúlyú Deák Bárdos Mihály a fehérorosz Szergej Artyuhinnal vívja selejtező meccsét, majd a Kuciubasz-Szczepaniak görög-francia csata győztesével mérkőzik. ---- Az utolsóként szőnyegre lépő magyar női birkózónak, az 59 kilós Sastin Mariannának sem sikerült a bravúr. Korábban Godó Kitti bár hozni tudott egy menetet a későbbi Európa-bajnok orosz Golc ellen, meccset nem nyert. Szerencse Mónikának is voltak győzelmi esélyei a bolgár Dimitrova ellen, ám a siker nála is elmaradt. Soós Rita is a későbbi győztes német Schätzle ellen maradt alul - szóval a három magyar hölgy egyetlen meccsen sem járt sikerrel. Sastin legalább megnyerte a német Knittel elleni nyitó találkozóját, aztán viszont a későbbi győztes Ida-Therese Karlsson állította meg. Összekerült még a vigaszágon az olasz Dilettával, de az éremcsaták során már nem volt érdekelt. Bár akadtak biztató momentumok a magyar hölgyeknél, a közvetlen élvonal utoléréséhez még rengeteg munka vár rájuk.
A nôi Európa-bajnokság éremtáblája
országAEB
Oroszország23
Ukrajna2
Lengyelország111
Németország1
Svédország1
Franciaország2 3
Fehéroroszország13
Románia2
Ausztria1
Bulgária1
Görögország1
Olaszország1
Spanyolország1
---- Athén bajnoka nyakkendőben
A legutóbbi olimpia hét bajnoka közül három volt európai, közülük mindössze a 96 kilós Hadzsimurat Gacalov indult Várnában - a bronzéremig vitte. Persze itt járt Várnában a 66 kiló ötkarikás győztese, Elbrusz Tedejev, immáron öltönyben, az ukrán birkózószövetség - valószínűleg világcsúcsot jelentően fiatal, mindössze 31 éves - elnökeként.

Ahokas mikrofon mögött
A finn nehézsúlyú Juha Ahokas, jó ismerősünk (a 2003-as belgrádi Eb-döntőben Deák Bárdos Mihály legyőzője) Várnában nem a szőnyegen tűnt fel, hanem az újságírótribünön, a finn televízió szakkomentátoraként. "Ne izguljanak, Budapesten ott leszek a világbajnokságon!" - üzente hatalmas mosoly közepette.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik