A szingapúri Li Jia Wei a Statisztikáé

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.04.06. 22:11
Címkék
Szép lassan Budapest lesz a világ női asztaliteniszsportjának központja. Nemrégiben ugye a Postás-Matáv SE igazolta le az olimpiai- és világbajnok kínai Li Csüt, most pedig a Statisztika dobott egyet, s ha lehet, talán még nagyobbat: szerda délután megérkezett Budapestre, s a szombati BEK-elődöntőn már a Marczibányi téri együttest erősíti a 24 éves szingapúri Li Jia Wie.
Li Jia Wei a szombati BEK-elôdöntôben mutatkozik be a Statisztikában
Li Jia Wei a szombati BEK-elôdöntôben mutatkozik be a Statisztikában
Li Jia Wei a szombati BEK-elôdöntôben mutatkozik be a Statisztikában
Li Jia Wei a szombati BEK-elôdöntôben mutatkozik be a Statisztikában
Li Jia Wei a szombati BEK-elôdöntôben mutatkozik be a Statisztikában
Li Jia Wei a szombati BEK-elôdöntôben mutatkozik be a Statisztikában


A világ jelenleg egyik legjobb női játékosának tartott Li Jia Wei Pekingben született, így tehát kínai származású, s természetesen ott tanulta meg a sportág alapjait. Egy háromfős nagy generáció egyik legjobbjának tartották, ám mivel a kínaiak úgy érezték, hogy három közel egyforma képességű klaszszissal nem tudnak egyszerre, egy időben mit kezdeni, ezért szétszedték a triót: Csang Ji-ning maradhatott Kínában, azóta ő az egyéni és páros olimpiai bajnok, nyert már világbajnokságot és jelenleg vezeti a világranglistát, Liu Jia Ausztriába került, néhány nappal ezelőtt Aarhusban az ő nyakába akaszthatták az Európa-bajnoki aranyérmet, a világranglistán pedig már a 9. helyen található, míg a most a Statisztikához került Li Jia Weit átadták a szingapúriaknak, azóta az athéni olimpián elődöntőt játszott, ahol végül negyedik lett, a legutolsó világranglistán pedig a hatodik sorban olvasható a neve.

E fantasztikus igazolással egyébként elképesztően erős csapata lett a Statisztikának, olyan, amilyennek Európában nincs párja, s amilyet bizony Ázsiában, sőt talán még Kínában is elfogadnának: a Marczibányi téren játszik többek között a világranglistán negyedik horvát Boros Tamara, a hatodik Li Jia Wei, a 37. Póta Georgina és a 44. Fazekas Mária. Túlzás nélkül állítható, hogy ilyen erősségű női együttes a sportág történetében még soha nem volt Magyarországon, de talán egész Európában sem.

"Szükségünk is van erre a csapatra, mert nagyon nehéz mérkőzés vár ránk - magyarázta Fülöp István, a Statisztika szakvezetője. - Már a BEK-elődöntő első mérkőzésén is rendkívül kiélezett csatát vívtunk a francia Mondeville együttesével, s mivel csak minimális előnyt sikerült szereznünk, ezért a szombat délutáni visszavágón tényleg bármi megtörténhet. Még úgy is, hogy Li Jia Wei és Boros is asztalhoz áll majd, ugyanis az ellenfél játékosai mindkettejük számára ismeretlenek, így akár meg is lephetik őket. A fináléba jutás számunkra két szempontból is fontos: egyrészt szeretnénk ismét BEK-döntőt játszani, másrészt, ha most sikerül továbbjutnunk, azzal már kvalifikálnánk magunkat az ősszel rajtoló Bajnokok Ligájába. Nagy meccs lesz tehát, remélem, sokan jönnek majd és szurkolnak nekünk."

Nos, ez rá is fér a Statisztikára, amely valóban kötélen táncol: igaz ugyan, hogy az U.S.O. Mondeville ellen 3:2-re megnyerte az első összecsapást, ám a szettarány mindössze 11:10, a pontarány pedig 208:208… Ennél szorosabb nem is nagyon lehet egy mérkőzés, így aztán nem lehet arra számítani, hogy egy esetleges 3:2-es vereség még belefér, mert segíthet a szettarány.

A magyar bajnokcsapatnak tehát mindenképpen nyernie kell, ami az új szupersztárral, Li Jia Weijel azért egy hajszálnyival könynyebbnek ígérkezik. A szingapúri egyébként most csak néhány napot tölt a magyar fővárosban, vasárnap visszatér a kínai edzőtáborba, ahol az április 30-án kezdődő sanghaji világbajnokságra készül, s az előre kiszámított programját csak a magyar együttes kedvéért szakította meg. Bár Fülöp István talán babonából nem szaladt ennyire előre az időben, de amennyiben a Marczibányi tériek továbbjutnak, úgy a május 13-i és 20-i BEK-döntőn ismét asztalhoz áll majd Li Jia Wei, miként vélhetően a magyar csapatbajnoki rájátszásban is szerepel majd, ahol a döntő valami elképesztően nagy derbinek ígérkezik a kínai Li Csüvel és a német-kínai Schöpp-pel megerősített Postás, valamint a szingapúri Li Jia Wei és horvát Boros vezérelte Statisztika között.
Akkor aztán tényleg Budapesten lesz majd a sportág központja…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik