Elbúcsúztunk Széchy Tamástól

LÉVAI GYÖRGYLÉVAI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.01.12. 22:04
Címkék
Hosszú évek példáját követve ezúttal is fájdalmas kötelességünk, hogy megemlékezzünk a hazai és a nemzetközi sportvilág azon nagyságairól, akik az előző esztendőben hagytak itt bennünket. Mint az elmúlt években is, 2004-ben is számos híres, viszonylag fiatal és idősebb sportember távozott az élők sorából. Halálukról két részben emlékezünk meg. Az első részben azoknak a magyar sportembereknek állítunk emléket, akik a magyar élsportban, illetve sporttársadalmunkban jelentős szerepeket töltöttek be.
JANUÁR

- Kovácsné Kiss Judit röplabdázónő 63. életévében távozott közülünk. A válogatottban 201 alkalommal szerepelt, tagja volt a NIM BEK-győztes együttesének, részt vett az 1970-es bulgáriai világbajnokságon, valamint az 1972-es müncheni olimpián.
- Vertich József, a Nógrád Megyei Atlétikai Szövetség főtitkára 91 éves korában hunyt el.
- Halka Pál, Debrecen sportéletének egyik meghatározó egyénisége tragikus hirtelenséggel 56 éves korában veszítette életét. Technikai vezetőként 1993 és 1997 között nagy szerepet vállalt a férfi kosárlabdasport felvirágoztatásában.
- Török Gábor háromszoros labdarúgó-válogatott kapus 68 éves korában távozott az élők sorából. Az Újpest csapatával az 1959/60-as idényben bajnoki aranyérmet szerzett - védett még a Csepel és a Salgótarján együttesében is. A római olimpiai labdarúgótornán harmadik helyezett csapat tagja.
- Patonyi László, a Szent István Közgazdasági Szakközépiskola igazgatóhelyettese 60 éves korában elhunyt. Személyéhez kötődik az iskola futballéletének szervezése, irányítása. Köztudomású, hogy az iskola az ország egyik legismertebb utánpótlásképző egyesületének számított, számos tehetséget adott a magyar labdarúgósport élvonalának.
- Netz István, az újpesti színekben magyar bajnokságot nyert válogatott birkózó életének 46. évében hunyt el.
- Kárpáti Béla válogatott labdarúgó 74 éves korában veszítette életét. A Győr és Vasas csapatában is meghatározó játékosnak számított.
- Id. Sulia Ottó 66 éves korában halt meg. A Csepelben kezdte labdarúgó-pályafutását, majd 1959-től 1968-ig a Dunaújvárosi Kohász együttesében szerepelt.
- Lázár Attila országos atlétikai versenybíró 54 éves korában távozott az élők sorából.
- Tímár-Geng Attila, az ötvenes évek magyar kosárlabda-válogatottjának egyik meghatározó alakja életének 80. évében hunyt el.
- Borbély-Boci László 39 éves labdarúgó bűncselekmény áldozata lett. Nevezett az Érd, a Ganz-Mávag és az Üllő csapatában játszott.

Sokkoló hírrel kezdôdött az év: elhunyt a 24 esztendôs Fehér Miklós (Fotó: M. Németh Péter)
Sokkoló hírrel kezdôdött az év: elhunyt a 24 esztendôs Fehér Miklós (Fotó: M. Németh Péter)
Sokkoló hírrel kezdôdött az év: elhunyt a 24 esztendôs Fehér Miklós (Fotó: M. Németh Péter)
- Fehér Miklós tragikus hirtelenséggel, a pályán hunyt el. A magyar válogatott csatára a Benfica csapatában játszott. A 24 éves, huszonötszörös válogatottunk szívinfarktust kapott, hiába küzdöttek a csatár életéért az orvosok, nem sikerült megmenteni őt. A győri fiatalember az egyedüli magyar labdarúgó, aki két BL (BEK)-győztes csapatban is szerepelt, hiszen a Benficát megelőzően a Porto együttesében is megfordult. Pályafutásának emlékképei - családjának köszönhetően - a győri Soproni úti emlékmúzemban tekinthetőek meg.
- Hartmann Zoltán, a Komlói Bányász egykori tekézője 52 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el.
- Palotás Béla, a DVTK egykori labdarúgója 87 éves korában távozott az élők sorából. ---- - Metykó Sándor testnevelő tanár 78 éves korában veszítette életét. 1959-től az Újpesti Dózsa férfi és női utánpótlás-röplabdaedzője volt, majd edzője volt az 1963-ban és 1964-ben bajnoki aranyérmet nyert csapatnak.
- Katona József, volt FIFA labdarúgó-játékvezető hosszan tartó, súlyos betegség következtében 78 éves korában hunyt el.
- Zimonyi Róbert életének 86. évében távozott az élők sorából. A világ egyik leghíresebb evezős kormányosa volt, három olimpián is részt vett. Londonban (1948), Helsinkiben (1952) magyar színekben vett részt a játékokon, majd 1964-ben a tokiói olimpián az aranyérmet nyert amerikai nyolcast kormányozta.
- Nagy Zoltán, a Budapesti Labdarúgó-szövetség egykori elnökségi tagja 80 éves korában hunyt el.
- Rózsa László 91 éves korában távozott az élők sorából. A második világháború előtt az MTE válogatott kézilabdázója volt. Később, 1955-től a Honvédelmi Minisztérium sportosztályának volt a vezetője, majd testnevelő tanára lett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek.
- Szelecz Péter nemzetközi kategóriás kézilabda-játékvezető 33 éves korában, súlyos betegség következtében Münchenben hunyt el.
- Pettenkoffer József, az Újpesti Dózsa egykori kilencszeres magyar bajnok gyorsasági motorversenyzője, aki számos nemzetközi sikerrel is büszkélkedhetett, 71 éves korában távozott az élők sorából. ---- - Tombor István birkózó-mesteredző súlyos betegség után 76 éves korában hunyt el. Versenyzőként Székesfehérvárott a Vasasban birkózott, majd később edzőként számos magyar bajnokot nevelt. Több tanítványa szerzett világ-, illetve Európa-bajnoki aranyérmet. Három olimpiai cikluson át volt a Magyar Birkózószövetség edzőbizottságának elnöke.
- Karádi Gábor, a magyar férfi kézilabda-válogatott technikai vezetője hosszú, súlyos betegség után életének 51. évében hunyt el. Az Újpesti Dózsa ifjúsági, valamint a Százhalombatta felnőtt női csapatának edzője is volt.
- Pintér II István egykori kiváló vízilabdázó 59 éves korában veszítette életét. Tagja volt a bajnoki címet, MNK-t nyert Szolnoki Dózsa bajnokcsapatának. Egy ízben a magyar válogatottban is szerepet kapott.
- Czigony István 75. életévében hunyt el. Előbb szolnoki futballcsapatokban szerepelt, majd a Szombathelyi Haladás NB I-es együttesében is számos alkalommal pályára lépett.
- Havay Sándor 67 éves korában távozott az élők sorából. A magyar technikai és tömegsportklubok országos szövetségénél halála napjáig tevékenykedett. Évtizedeken keresztül töltötte be a Magyar Sportlövőszövetség főtitkári posztját, legutóbb pedig a csúszósport magyarországi megalakításában vállalt elévülhetetlen érdemeket.
- Escher Alajos tekéző életének 79. évében halt meg. Életét a sportág szolgálatában töltötte. Több mint ötven ízben húzta fel magára a címeres mezt.
- Pikó László, a SZEOL egykori NB I-es labdarúgócsapatának játékosa 60 éves korában távozott közülünk. ---- - Borsovszky Tibor 76 éves korában hunyt el. A Vasas röplabdaszakosztályának egyik alapítója 32-szer szerepelt a magyar válgatottban, tagja volt az 1950-ben Eb-bronzérmet szerző, 1952-ben pedig vb 5. helyezést elérő csapatnak.
- Hoffer József, a magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya, az MTI sportszerkesztőségének egykori vezetője 83. életévében távozott az élők sorából. Csatárként és fedezetként is játszott a másodosztályú Danuviában, de szerepelt az NB I-es zuglói MADISZ-ban is. Az Autó Taxi együttesében fejezte be pályafutását, de nem hagyott fel a futballal, edzői képesítést szerzett, és a fiatalokkal kezdte edzői pályafutását. Tíz mérkőzésen irányította nagyválogatottunkat.
- Fröhlich Jenő, a Sportkórház nyugalmazott sebész főorvosa a tornász- és az RSG-válogatott, valamint a Bp. Honvéd labdarúgó-csapatának az orvosa volt. 90. életévében hunyt el.
- Márta László, volt nemzetközi kézilabda-játékvezető 84 éves korában hagyott itt bennünket. ---- - Schleider Ferenc raliversenyző a Duna Alba rali székesfehérvári futamán nem tudott uralkodni gépjárműve felett, kisodródott, felborult, életét már nem tudták megmenteni. ---- - Kovács Lajos, a Főtaxi, a Központi Motoros Klub egykori vezetője 72 éves korában hunyt el. Négy országos bajnokságot nyert 1952-64 között.
- Bánhegyi István 58 éves korában távozott az élők sorából. A Budapesti Honvéd egykori válogatott kosárlabdázója húsz alkalommal húzhatta magára a válogatott mezét.
- Sztankovics Jenő, a Vörös Meteor, valamint a Csepeli Papírgyár egykori kézilabdakapusa 63 éves korában halt meg.
- Németh Zoltán autóbaleset áldozata lett. A 36 éves, 56-szoros kézilabda-válogatottunk a Komló, a Pécs, az Elektromos és a Kiskőrös színeiben szerepelt.
- Szabó István a labdarúgópályán halt meg. Az NB III-as Bakony-csoportban szereplő Uraiújfalu edzésén a csapat 26 éves játékosának életéért két és fél óráig küzdöttek az orvosok, hiába. ---- - Hegyes Lajos díjugrató versenyző, a nyírtasi Papp-Ker vezetője 42 éves korában hunyt el.
- Dankó Tivadar háromszoros magyar bajnok ökölvívó, a SZIM Vasas egykori élvonalbeli versenyzője életének 47. évében távozott közülünk.
- Tóth Géza, a Szegedi Volán egykori 117-szeres válogatott kézilabdázója 42 éves korában halt meg. Tagja volt a szöuli olimpián negyedik helyet szerző csapatnak.
- Lévai Károly, a Vasas és a Honvéd dobóatlétája 75 éves korában hunyt el. Három magyar bajnokságot nyert súlylökésben, és 13 alkalommal volt atlétaválogatottunk tagja. ---- - Vízvári György vízilabdázó életének 76. évében váratlanul hunyt el. A Magyar Atlétikai Klub, a Nemzeti Sport Klub, az MTK és az Újpest vízilabdázója volt. Az újpestiekkel négy alkalommal volt magyar bajnok, és 1949-57 között huszonöt mérkőzésen szerepelt a válogatottban. Tagja volt a Helsinkiben olimpiai aranyat szerző csapatnak, a torinói Európa-bajnokságon és főiskolai világbajnokságon is aranyérmet szerzett.
- Czeglédi Rozália, a Szolnoki MÁV MTE kosárlabdázója 47 éves korában halt meg. A kiváló center pályafutása a fővárosban kezdődött, majd később az MTK magyar bajnok és kupagyőztes csapatában is szerepelt.
- Lindner László sakkozó, sakkszakíró, nemzetközi feladványszerző mester, a FIDE számítógép bizottságának tiszteletbeli alelnöke, aranytollas újságíró életének 88. évében távozott az élők sorából.
- Dr. Botár Zoltán, az MTK és a magyar válogatott focistáinak orvosa - aki tagja volt az 1978-as és 1982-es világbajnokságon részt vevő küldöttségnek - 80. életévében hunyt el. ---- - Mogyorósy Szilárd, a Marc Körmend, a Soproni Ászok kosárlabdázója 29 éves korában hunyt el. Életét egy tandem siklóernyő utasaként veszítette el a szombathelyi repülőtéren.

- Széchy Tamás, minden idők legeredményesebb magyar úszóedzője életének 74. évében távozott közülünk. Pályafutása 1962-ben kezdődött a KSI-ben. 1976-tól a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya volt, az 1980-as moszkvai olimpián tanítványa, Wladár Sándor aranyérmet szerzett, majd 1988-ban és 1992-ben Darnyi Tamás kétszer is diadalmaskodott a vegyesúszó-számokban, sőt a mellúszó Szabó József is megkoronáztatott. Nagyságát jól jelezte, hogy 1996-ban is két tanítványa - Czene Attila és Rózsa Norbert - szerzett olimpiai bajnoki címet. Munkásságát Állami Díjjal, a Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el. Az Öreg - hiszen a legtöbben így ismerték az uszodában - a legutóbbi, athéni olimpiát megelőzően megjósolta Gyurta Dániel jó szereplését is. Hiába, fantasztikus, ahogy ő értett az úszáshoz.
- Paulás Tibor, a Diósgyőri VTK egykori labdarúgója 73 éves korában halt meg. A kiváló védőjátékos 1957-64 között 118 bajnoki találkozón szerepelt az élvonalban.
- Lahos László, a Salgótarjáni BTC, majd a Tatabánya egykori labdarúgója 72. életévében hunyt el. 1964 között 214 mérkőzésen 94 gólt szerzett az élvonalban, játszott a magyar utánpótlás és a felnőtt B-válogatottban.
- Bíró Róbert, a Vasas Izzó OB I-es vízilabdacsapatának játékosa, majd edzője 69 éves korában távozott az élők sorából. Pályafutása befejezése után nemzetközi játékvezetőként képviselte színeinket. ---- - Besze László birkózó életének 84. évében hunyt el. A Kiskunfélegyházi Vasasban kezdte sportpályafutását, majd edzőként is itt fejezte be. Mesteredzői címet kapott, olyan hírességeket nevelt, mint Réczi László és Tóth István, akik világbajnokok lettek.
- Mizsér Jenő öttusa-mesteredző súlyos betegségben, 75 éves korában távozott az élők sorából. Több mint 50 évvel ezelőtt versenyzőként kezdte, majd később klub- és válogatottedzőként, szakosztályvezetőként, szakfelügyelőként, versenybíróként szolgálta szeretett sportágát. Tevékenységéért többször részesült rangos elismerésben, így többek között a Munka Érdemrend ezüst fokozatát (1988), a Magyar Köztársaság Sportdíját (1993), majd a MOB Média Díját (2000) kapta meg.
- Wollek Tibor 57 éves korában halt meg. A Videoton egykori labdarúgója egyszer a válogatottban is szerephez jutott.
- Pálinkás Csaba kerékpáros 45 éves korában távozott közülünk. 14 éves korában kezdte a versenyzést a Szekszárdi Szövetkezeti Spartacusban, és pályafutása során több mint húsz bajnoki címet szerzett. A 4000 méteres üldöző csapatverseny során a magyar válogattt tagjaként részt vett az 1980-as moszkvai olimpián.
- Bartha Magdolna síelő 75. életévében tragikus balesetben hunyt el. A Vasas egykori sífutója részt vett az 1960-as Squaw Valley-i olimpián a 10 kilométeres sífutásban, 25-ször nyert bajnoki címet. A Vasas SC örökös bajnoka és örökös tagja címet érdemelte ki.
- Pilcsuk Józsefet, a Nyíregyházi Spartacus labdarúgócsapatának egykori kapusát 61 esztendős korában érte a halál. 1963 és 1978 között 396 bajnoki mérkőzésen játszott, és nyolc gólt is szerzett. ---- - Hennig Ernő életének 79. évében hunyt el. Az egykori ifjúsági vízilabdázó, majd élvonalbeli kézilabdázó neve a magyar röplabdasporttal forrt össze. Résztvevője volt a magyar válogatott első mérkőzésének, játszott az 1950. évi szófiai Eb-n bronzérmet szerző csapatban, 64-szer szerepelt a válogatottban. Sportvezetőként, szövetségi kapitányként a női és a férfiválogatottat is irányította, a 1980-as években pedig a főtitkári tisztséget töltötte be.
- Horváth Antal kosárlabdázó 56 éves korában halt meg. A Bp. Honvédban és Videotonban is játszott a magyar élvonalban.
- Nagy Károly labdarúgó 79 éves korában halt meg. A Fővárosi Taxiban, majd a Teherfuvarban játszott, később a Bp. Szállítók labdarúgó-szakosztályának vezetőjeként működött közre.
- Pócsik Dénes vízilabdázó 64 éves korában hunyt el. Egerben kezdte pályafutását, onnan került a válogatottba, és 1962-ben már törzstagként szerepelt a lipcsei aranyérmes együttesünkben. Tokióban tagja volt az olimpiai aranyérmet kiharcolt csapatnak, de olimpiai ezüst- és bronzérem is színesíti nem mindennapi éremkollekcióját. Főiskolásként is dicsőséget szerzett, hiszen két ízben is az universiadén győztes csapatunkban szerepelt. Versenyzői pályafutása után külföldön is öregbítette a magyar vízilabdaedzők jó hírnevét.
- Hernández Rivero Vladimir, a magyar kézilabda-válogatott kubai származású kapusa életének 33. évében tragikus hirtelenséggel hunyt el. A kiváló kapus a Portland, majd a San Antonio Pamplona és a Dunaferr SE csapatában is védett. ---- - Pidl Gyula,válogatott asztaliteniszező életének 77. évében távozott az élők sorából. A Ferencvárosban kezdte pályafutását, majd hosszú éveken át az NB I-es Postás együttesében vezéregyénisége volt csapatának.
- Borda István 68 éves korában hunyt el. A Budapesti Labdarúgó-szövetség és az utánpótlás bizottság tagja, több budapesti csapat szövetségi képviselője volt. Legutóbb az Erdért SE Budapest I. osztályú csapatánál dolgozott ebben a tisztségben.
- Koltai Jenő atléta mesteredző, a honi válogatott eddigi legeredményesebb trénere 87 éves korában aludt el örökre. A Magyar Örökség-díjjal, a MOB érdemérmével, valamint az Európai Atlétikai Szövetség aranyérmével kitüntetett világhírű edzőnek tanítványa volt többek között az 1968-ban olimpiai aranyat nyert Németh Angéla és a nyolc évvel később diadalmaskodó Németh Miklós.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik