Luxemburgo lett a Real Madrid új edzője

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.12.30. 14:18
Címkék
A Real Madridnál mindig történik valami, most például az év utolsó előtti napján váltott edzőt a királyi klub. Az új szakvezető Vanderlei Luxemburgo volt brazil szövetségi kapitány, akinek a kinevezését pedig ma délután jelentették be. A Santosszal ebben a szezonban brazil bajnoki címet nyert szakember elmondta: másfél éves szerződést ír alá Florentino Perez klubelnökkel.
Wanderley Luxemburgo pályafutása során elôször dolgozhat európai csapatnál
Wanderley Luxemburgo pályafutása során elôször dolgozhat európai csapatnál
Wanderley Luxemburgo pályafutása során elôször dolgozhat európai csapatnál
Wanderley Luxemburgo pályafutása során elôször dolgozhat európai csapatnál
Wanderley Luxemburgo pályafutása során elôször dolgozhat európai csapatnál
Wanderley Luxemburgo pályafutása során elôször dolgozhat európai csapatnál
A Real Madridnál bejelentették Vanderlei Luxemburgo vezetőedzői kinevezését. Emilio Butragueno, a klub alelnöke a délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, nem volt könnyű meghozni ezt a döntést.

"A Real Madrid elnöksége egyhangúlag elfogadta a sportmenedzsment javaslatát, hogy Vanderlei Luxemburgót szerződtessük vezetőedzőnek - mondta Butragueno. - Nem volt könnyű elhatároznunk magunkat, de… azt hiszem, ebben a helyzetben ez a legjobb a csapatnak."

A volt brazil szövetségi kapitány Luxemburgo legutóbb a Santos vezetőedzője volt, s a csapattal bajnoki címet ünnepelhetett a nemrég véget ért szezonban. A brazil sajtó a Santos alelnökét, Norberto Moreira da Silvát idézve a következőket írja: "Vanderlei Luxemburgo azt mondta, olyan ajánlatot kapott, amit nem tud visszautasítani, és kérte, mentsük fel az itteni kötelezettségei alól. Ez volt az álma, úgy gondoltuk hát, hogy el kell engednünk őt."

"Másfél éves szerződést fogok aláírni a Real Madriddal - nyilatkozta még tegnap a brazil Estado de Sao Paulo című lapnak az 52 éves szakember azelőtt, hogy felszállt a spanyol fővárosba induló repülőgépre. - A megbeszéléseken nagyon gyorsan túl voltunk. Most Madridba repülök, másfél éves szerződést írok alá, és azonnal átveszem a csapatot."

A bajnokságban az ötödik helyen álló, az éllovas Barcelonát 13 pontos hátrányból követő Real Madrid kispadján szeptember óta Mariano García Remón ült, akit a lemondott José Antonio Camacho helyére neveztek ki. García Remón addig Camacho másodedzője volt.

Korábban arról volt szó, hogy Remón a nyárig marad a Real vezetőedzője, míg november végén az olasz lapok arról cikkeztek, hogy a következő szezontól Arrigo Sacchi korábbi olasz szövetségi kapitány lehet a vezetőedző. Egyik értesülés sem bizonyult helytállónak, hacsak annyiban nem, hogy Sacchi sportigazgató lett Madridban.

Vanderlei Luxemburgo feladata az lesz, hogy újra egységbe kovácsolva a világklasszisokból álló, de széteső, motiválatlan és jóllakott csapat benyomását keltő Real Madridot. A 29 spanyol bajnoki címével és kilenc Bajnokok Ligája- (BEK-) sikerével az európai klubfutball legeredményesebb csapatának számító Real vezetői nyilvánvalóan azt várják, hogy a blancók utolérjék a Barcelonát, és jussanak be a Bajnokok Ligája döntőjébe, illetve lehetőleg nyerjék is meg azt.

Luxemburgo klubedzőként ötször nyert brazil bajnokságot négy különböző együttes élén (a Palmeirasszal 1993-ban és 1994-ben, a Corinthiansszal 1998-ban, Cruzeiróval 2003-ban és Santosszal ebben az esztendőben).

Szövetségi kapitányként 1998-2000 között irányította a selecaót, 1999-ben megnyerve a Copa Americát. Négy évvel ezelőtt azután kellett távoznia, hogy a brazilok gyengén szerepeltek a sydneyi olimpián. Sőt, röviddel ezt követően a brazil kongresszus nyomozást kezdeményezett az ország labdarúgásában tapasztalható pénzügyi anomáliák miatt, Luxemburgónak pedig adóvisszaigénylései miatt voltak nyugtalan éjszakái abban az időszakban, mert a nyilvánosság előtt kellett felelnie a vádakra.

Később elismerte: egész edzői pályafutása során hamis születési kivonatot használt, amelyben három évvel fiatalabnak tüntette fel magát, mint amennyi valójában.

Szavazás

Ki nyeri meg az idén a spanyol bajnokságot?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik