Esélye nem volt a Realnak

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.11.21. 10:37
Címkék
Az elfogulatlan, de még a józanul elfogult néző számára is nyilvánvaló volt a szombat esti Barcelona-Real Madrid csúcsrangadón, hogy a vendég fővárosiaknak semmi esélye a győzelemre a Nou Campban. Még akkor is így igaz, ha a Barca 3-0-s győzelmét hozó öszecsapáson az első gól "óvodás" hibából született, míg a harmadikat (Ronaldinho 11-esét) megelőző szituációban valójában nem történt olyasmi, amiért ennyire határozottan avagy feltétlenül büntetőt kellett volna ítélni. A lényeg: 97 905 ezer néző előtt a Barcelona szétzúzta a Real Madridot.
A Barca-zászlóalj Ronaldinho és Eto’o X-szárnyú vadászának vezetésével elindult a Halálcsillag felé, hogy döntő csapást mérjen a galaktikusok birodalmára. (Az irányítóközpontban Frank Rijkaard és segítői vezényelték a hadműveletet.) a kötelék rárepült a mesterséges harcállomás felszínére, majd a megfelelő pillanatban a vadászok kioldották torpedóikat. Góóóóól!

A fent leírt kis történet nem egy beszámíthatatlan elme szüleménye. A katalán televíziósok ugyanis egy, a Csillagok háborúja című tudományos-fantasztikus film mindenki által ismert jelenetsorára hajazó, rendkívül ötletes rajzfilmecskével vezették fel a szombat esti, Barcelona-Real Madrid csúcsrangadót, a két ősi rivális 149. mérkőzését. A nívódíjas beharangozó jóslatnak is tökéletes volt, az El Classicón ugyanis szinte minden ugyanúgy történt, ahogyan a filmben. A galaktikusok birodalmát döntő csapás érte.

A színültig megtelt Nou Camp fantasztikus látványt nyújtott, miután a rendezőktől minden néző kapott egy (vagy több) színes kartonlapot, amelyre még az is rá volt írva, mikor melyiket kell a magasba emelni. Így aztán a nézőtér a megfelelő pillanatban élő hirdetőtáblává változott, évszámok, csíkok rajzolódtak ki akkor és úgy, ahogyan azt a koreográfus megálmodva.

A szinte utánozhatatlan felvezetés után elkezdődött a mérkőzés, amely kezdettől fogva elég egyértelmű volt. A Barca kezdeményezett, a Barca futballozott. A katalán játékosok felszabadultan, nagy önbizalommal szervezték akcióikat, és minden megmozdulásukon látszott, nagyon élvezik a játékot. Ez leginkább Ronaldinho arcára volt ráírva.

A Real Madrid ezzel szemben azt játszotta, amit az utóbbi időben megszokhattunk. A nagyszerű képességű klasszisoktól egyetlen váratlan, zseniális megmozdulást vagy elgondolást sem láthattunk. A két csatár, Raúl és Ronaldo jóformán megjátszhatatlan volt (utóbbit többnyire akkor mutatta a kamera, amikor csípőre tett kézzel álldogált a pályán). A középpálya erőtlen volt, rendre elveszítette a csatákat a Barca középső alakzatával szemben. A védelem pedig… nos, az is a szokásos formáját hozta.

A madridiak a 29. percig állták a sarat (sőt, még helyzetük is volt), ekkor azonban a világ egyik legjobb szélső védőjének tartott Roberto Carlos olyan hibát követetett el, hogy ha utólag visszanézi a felvételeket, csak azért nem tépi majd ki az összes szál haját, mert történetesen tarkopasz. Szóval, a brazil hátvéd egy ártalmatlannak tűnő helyzetben kísérte az Iker Casillas kapuja felé tartó, elrontott Ronaldinho-indítást, majd szépen kihúzott a képből oldalra, várván, hogy a kapus majd felszedi a labdát. A labda azonban a 16-oson kívül volt még ekkor, és Casillas sem volt elég közel. Elég közel volt azonban Eto’o, és a villámléptű csatárnak csak oda kellett tennie a lábát, hogy máris az üres kapuval álljon szemben. Ki hinné, de nem hibázott (1-0).

A demoralizáló találat után nem nagyon változott a játék képe. A királyi gárda játékosai most sem keltették igazi csapat benyomását, szó sem volt arról, hogy a győzni akarás egyszeriben organikus egésszé olvasztotta volna össze a "névshow-rt".

A szünet előtt két perccel a Barcelona támadói sakk-matt helyzetet teremtettek a 16-oson belül, és Giovanni van Bronckhorst közelről Casillas teste alatt szerezte meg a második hazai találatot (2-0). Ebből a szituációból ismét világosan látható volt a madridiak játékának fő gyengéje: a játékosok általában méterekre vannak az ellenfél embereitől, akik így mindig megjátszhatóak. A "Real-zóna" ellen ma már szinte mindenkinek megvan a megfelelő fegyvere.

A második félidőben Garcia Remón, a Real edzője behozta Michael Owent, és levitte a teljesen indiszponált David Beckhamet. Owen nemsokára szépíthetett volna, de közeli fejese az 54. percben egy-két arasszal elkerülte Victor Valdez kapuját. Ennyi volt a Realban ezen az estén, nem több.

A végső csapás a 76. percben jött. Ekkor Eto’o cselezett a 16-oson belül, de fennakadt Samuelen. Közben azonban az argentin védő és a segítségére siető Guti "satujában" elesett, a bíró pedig habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. A labda mögé az egész mérkőzésen kiválóan futballozó Ronaldinho állt, és félmagasan a kapu jobb oldalába emelt (3-0).

Győzelmével a Barcelona megerősítette vezető helyét a tabellán, és megint hét ponttal vezet a Real Madrid előtt.

Frank Rijkaard, a katalánok holland vezetőedzője érthetően boldog volt együttese teljesítménye miatt, figyelmeztetett azonban: senki nem higgye, hogy csapata mostantól sétagaloppban nyeri a bajnokságot.

Mariano Garcia Remón azt mondta, reméli, hogy sztárcsapata morálisan nem zuhan össze, mert ez a sorsdöntő Bajnokok Ligája-mérkőzések előtt végzetes lenne.

Az El Classicót egyébként 182 országban közvetítették élőben vagy felvételről, még az ismert arab hírtelevízió, az al-Dzsazíra is 90 perces beszámolót adott a meccsről. A médiaérdeklődést jellemzi, hogy a rangadóra majdnem 500 újságíró akkreditáltatta magát.


Spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság (Primera División), 12. forduló:

FC Barcelona-Real Madrid 3-0 (2-0)

Nou Camp, 108 ezer néző.
Barcelona: Valdez - Belletti (Damiá, 73.), Puyol, Oleguer, Van Bronckhorst - Márquez, Xavi (Sylvinho, 87), Deco, - Larsson (Iniesta, 72.), Ronaldinho, Eto'o.
Real Madrid: Iker Casillas - M. Salgado, Samuel, Pavón, Roberto Carlos - Beckham (Owen, 55.), Zidane (Celades, 79.), Guti, Figo - Raúl (Solari, 83.), Ronaldo.
Gólszerzők: Eto’o (29.), Van Bronckhorst (43.), Ronaldinho (76. - 11-esből).
Sárga lap: Ronaldo (45.), Guti (69.).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik