A doppingteszt is megbukhat

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.09.23. 20:24
Címkék
Tovább kuszálódik a kép a három napja kirobbant Hamilton-ügyben: elvégezték a vérdoppinggal vádolt olimpiai bajnok doppingtesztjeinek B-próbáját, méghozzá felemás eredménnyel - a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség által vizsgált spanyolországi minta pozitív, a NOB által ellenőrzött athéni minta pedig negatív eredményt hozott.
A spanyol Rodríguez ért célba elsôként abból a bolyból, amely 30 kilométer után megszökött a mezônytôl
A spanyol Rodríguez ért célba elsôként abból a bolyból, amely 30 kilométer után megszökött a mezônytôl
A spanyol Rodríguez ért célba elsôként abból a bolyból, amely 30 kilométer után megszökött a mezônytôl
A spanyol Rodríguez ért célba elsôként abból a bolyból, amely 30 kilométer után megszökött a mezônytôl
A spanyol Rodríguez ért célba elsôként abból a bolyból, amely 30 kilométer után megszökött a mezônytôl
A spanyol Rodríguez ért célba elsôként abból a bolyból, amely 30 kilométer után megszökött a mezônytôl
Az amerikai kerekes csapata nyomban sajtóközleményt adott ki, amelyben felszólította a nemzetközi szervezeteket, tárják a nyilvánosság elé a vizsgálati módszereiket, s egyben szüntessék be a - Phonak szerint - nyilvánvalóan bizonytalan eredményeket produkáló teszt alapján zajló Hamilton elleni vizsgálatokat.
A Phonak hisz a versenyző ártatlanságában, ugyanakkor az ügy lezárásáig - még a B-próbák analizálása előtt - visszavonta Hamilton versenyengedélyét.
A korábbi Vuelta-győztes Aitor González nem jelent meg a Spanyol körverseny csütörtöki rajtjánál, gyomorpanaszai miatt feladta a versenyt, a világbajnokságra készülő kazah Vinokurov sem indult el, a nehéz hegyi etapon pedig kiesett a napokon keresztül aranyszínű mezben feszítő amerikai Landis is.

A viadal 18. szakaszán 30 kilométernyi tekerés után tíz kerekes lépett el a mezőnytől, a szökevények közül néhányan a négy minősített emelkedőt is átvészelték, és az üldözők előtt értek célba. A szakaszgyőzelmet a spanyol Javier Pasqual Rodríguez szerezte meg, míg az összetettben élen álló Roberto Heras legnagyobb riválisainak társaságában fejezte be az etapot, így megőrizte előnyét. A folytatásban sem lesz könnyű dolga, pénteken újabb hegyi szakasz következik.
Végezetül egy hír Olaszországból: Jan Ullrich, a németek kétszeres időfutam-világbajnoka hosszas gondolkodás után úgy döntött, mégis rajthoz áll a jövő héten Veronában tartandó országúti vb-n. "Elég erősnek érzem magam, a legjobbamat fogom nyújtani" - fogadkozott a T-Mobile 30 éves versenyzője, aki csütörtökön a Coppa Sabatini megnyerésével támasztotta alá szavait. ---- A magyar kerékpársport, no és az akkor 24 esztendős Dusóczky Tamás számára nagy nap volt 1954. szeptember 24.: a Bp. Honvéd fiatalja a Millenárison 16 órányi tekerés során megdöntötte az 500 kilométeres és a 16 órás világrekordot, továbbá átadott a múltnak 16 országos csúcsot. A történelem tette, hogy Dusóczky itthon nem lehetett a sportág nagy alakja, hiszen - hiába versenyzett az FTC helyett a katonai csapatban - "osztályidegenként" nem vehetett részt nemzetközi versenyeken.
1956 novemberében ráadásul a versenyzők közfelkiáltással titkárnak választották az elüldözött vezetők helyébe lépő testületben, emiatt a forradalom leverése után magyar földön nem volt maradása. Dusóczky Tamás Svájcban talált új otthonra, de a rendszerváltozás óta jórészt ismét Magyarországon tölti napjait.
Az azóta eltelt öt évtizedben sokat segített a magyar kerekeseknek, de tokaji boraival is hozzájárult hazánk elismertetéséhez: a Magyar Olimpiai Bizottság a bordeaux-i fesztiválon ezüstérmet nyert Dusóczky-féle aszúval ajándékozta meg Athénban a külföldi sportdiplomatákat.
A 74 esztendősen is rendkívül energikus sportember nem lehet meg újabb célok nélkül, 50 esztendővel a világrekordok után aranyéremre pályázik. ---- Vasárnap a kerékpárosoké lesz a Gellérthegy, a szervezők reggeltől estig versenyekkel, vetélkedőkkel, érdekes programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a Citadellánál. A T-Mobile kerékpárosnap keretében kerül sor a rendkívül látványos Motorola-Citadella Nagydíjra is, de ezen a napon nemcsak a profik játszhatnak főszerepet, a nemzetközi viadal pályáján bárki próbára teheti ügyességét és kitartását. A programok 9 órakor kezdődnek, a kerékpáros KRESZ és a sportág története lesz a vetélkedők témája, az ügyességi vetélkedőkhöz profi BMX-versenyzők trükkjei csinálnak majd kedvet, bemutatót tartanak a világbajnokságra készülő művészi kerékpárosok és a kerékpárfoci hazai legjobbjai. Lesz páros gyorsasági verseny, s természetesen amatőrök és profik egyaránt részt vesznek a 16.20-kor kezdődő kétkerekű-felvonuláson, a zenét a Fiesta szolgáltatja. ---- 59. VUELTA A ESPANA
18. szakasz, Béjar-Ávila (196 km): 1. Javier Pascual Rodríguez (spanyol, Kelme) 5:02:59, 2. Parra (kolumbiai, Cafes Baque) azonos idővel, 3. Horrach (spanyol, Banesto) 19 mp h., 4. Buenahora (kolumbiai, Cafes Baque) a. i., 5. Calcagni (svájci, Vini Caldirola) 24 mp h., 6. Vasseur (francia, Cofidis) 35 mp h. Az összetettben: 1. (aranyszínű trikóban) Roberto Heras (spanyol, Liberty Seguros) 68:33:04, 2. S. Pérez (spanyol, Phonak) 1:13 p h., 3. Valverde (spanyol, Kelme) 2:15 p h., 4. Mancebo (spanyol, Banesto) 2:16 p h., 5. Nozal (spanyol, Liberty Seguros) 6:08 p h., 6. Sastre (spanyol, CSC) 7:56 p h.
Következik: 19. szakasz, Ávila-Collado Villalba (150 km). Tv: Eurosport, 15.00 (élő); DSF, 15.00 (élő). Internet: www.lavuelta.com

52. COPPA SABATINI
1.2-es kategória, Olaszország, 197.7 km: 1. Jan Ullrich (német, T-Mobile) 4:47:36, 2. Pellizotti (olasz, Alessio) a. i., 3. Boogerd (holland, Rabobank) a. i.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik