Össztűz a római Farkasokra

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.09.16. 15:18
Címkék
A Reuters összeálítása szerint terjed a futballhuliganizmus Olaszországban, a tűzfészek pedig Róma. Az előkelőségek páholyáhól dobhatták fejbe Anders Frisk bírót a Stadio Olimpicóban. A kijeviek a három pontot akarják.
Nem anyámasszony katonája, mégsem érezte magát biztonságban az eset után
Nem anyámasszony katonája, mégsem érezte magát biztonságban az eset után
Nem anyámasszony katonája, mégsem érezte magát biztonságban az eset után
Nem anyámasszony katonája, mégsem érezte magát biztonságban az eset után
Nem anyámasszony katonája, mégsem érezte magát biztonságban az eset után
Nem anyámasszony katonája, mégsem érezte magát biztonságban az eset után
Vérző fejsérülést okozott egy tárgy Anders Frisk svéd játékvezetőnek szerda este az AS Roma-Dinamo Kijev Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzésen. Az első félidő végén Frisket a játékosalagút felé sétálván dobták meg a homlokán. A "merénylő" számára valószínűleg az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a bíró kiállította a hazai Farkasok francia védőjét, Mexes-t, aki Verpakovskis ellen "szabálytalankodott", amikor Frisk már lefújta az első félidőt, tehát játékidőn kívül. Az ápolás és 40 perc várakozás után Frisk közölte, mivel a rendezők nem tudják garantálni az ő és segítői biztonságát, nem folytatódhat a meccs.
A 41 éves játékvezetőnek nem ez volt az első afférja a római Stadio Olimpicóban. 2002 márciusában a Roma-Galatasaray BL-mérkőzés vált szó szerint összecsapássá; a tömegverekedésből játékosok és hivatalos személyek is kivették a részüket, nem lehetetett tudni, ki kit ver.
Ugyanakkor a Reuters hírügynökség római munkatársa mégsem elsősorban erre, hanem az olasz futballban az utóbbi időszakban elterjedő erőszakhullámra hívja fel a figyelmet. A cikkíró a római Stadio Olimpicót mint epicentrumot említi.

Róma mint újkori tűzfészek

Néhány példa az utóbi évek esetei közül:
• 2001-ben az AS Roma az UEFA-kupa negyedik fordulójában a Liverpoolt látta vendégül. A pályán kívüli végeredmény: kilenc szúrt seb a rendőrség és a szurkolók közötti harcban a Stadio Olimpico déli szektorában.
• 2003-ban az Olasz Kupa döntőjében Roma-Lazio volt a párosítás. A harcokban negyveenen sérültek meg.
• Ugyancsak 2003-ban zavargások voltak a stadionon kívül, mert híre ment, hogy egy meccset azért kellett elhalasztani, mert a rendőrök elgázoltak egy gyereket.
• Az előző idény végén a Milan kapusa, a brazil Dida feküdt kétszer is a füvön a római drukkerek személyére összpontosított pirotechnikai "bemutatója" miatt a milánói San Siróban. Ez az eset már Fabio Capellónál, a Roma akkori edzőjénél is kiverte a biztosítékot: a szakember személyesen csitította a magukból kivetkőzött fővárosi ultrákat.

Támadás a VIP-páholyból?

A Reuters szerint a Frisket homlokon találó "lövedék" a nagyon drága helynek számító Monte Mario szektorból vagy a VIP-páholyból érkezhetett. A római klub vezetői egyként adtak hangot megdöbbenésüknek. Közleményükben bocsánatot kérnek a játékvezetőtől, és hozzáteszik, a mégoly komoly biztonsági óvintézkedések ellenére sem voltak képesek megfékezni egy "ilyen őrültet", akinek a kézre kerítéséért mindent megtesznek majd.
Az ukrán Dinamo Kijev illetékesei elmondták: igényt tartanak a három BL-pontra, hiszen a mérkőzés félbeszakításának pillanatában 1-0-ra vezettek, s a történtekről nem tehetnek. Ráadásul semmi kedvük újrajátszani a találkozót. A történteket sportterrorizmusnak nevező Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó-szövetség elnöke szerint az AS Romát el kell tiltani a hazai meccsek rendezésétől.
Az Európai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága szeptember 21-én foglalkozik a szerda este történtekkel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik