Atom Anti úgy segít, hogy sportol

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.09.16. 20:57
Címkék
A paksi templomban annyian gyűltek össze, mint egy nagymisén, a lakodalomban pedig még a szakács is világbajnok volt - alig egy héttel az athéni olimpia záróünnepsége után fogadott örök hűséget kedvesének Kovács Antal.
Kovács Antal

Született: 1972.
május 28., Paks
Súlycsoportja:
100 kg
Magassága:
198 cm
Klubja: Paksi
Atomerômû SE
Edzôje: Hangyási László
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1992), olimpiai 5. (1996); világbajnok (1993), vb-2. (2001); Eb-2. (2004), 4x Eb-3. (1992, 1993, 2002, 2003); GP-2. (2001); World Masters-3. (2002); 2x Szuper A-kategóriás Vk-1. (2001, Párizs; 2003, Moszkva); 2x egyetemi világbajnok (1998, 2000); 6x magyar bajnok (1993–94, 1997–99, 2003); junior vb-2. (1992), junior Eb-3. (1991)
Kovács Antal

Született: 1972.
május 28., Paks
Súlycsoportja:
100 kg
Magassága:
198 cm
Klubja: Paksi
Atomerômû SE
Edzôje: Hangyási László
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1992), olimpiai 5. (1996); világbajnok (1993), vb-2. (2001); Eb-2. (2004), 4x Eb-3. (1992, 1993, 2002, 2003); GP-2. (2001); World Masters-3. (2002); 2x Szuper A-kategóriás Vk-1. (2001, Párizs; 2003, Moszkva); 2x egyetemi világbajnok (1998, 2000); 6x magyar bajnok (1993–94, 1997–99, 2003); junior vb-2. (1992), junior Eb-3. (1991)
- Úgy bizony, tíz napja már, hogy férj és feleség vagyunk, azóta mindenem megváltozott. Bár pocakom még nem nőtt, de dolgozunk rajta, felveszem a kapcsolatot Csősz Imre barátommal, ő tudja, mi erre a holtbiztos recept - mondja jókedvűen a Paksi Atomerőmű SE olimpiai és világbajnok dzsúdósa. - A kedvesem végigkísérte a pályafutásomat, ő ihletett, amikor megnyertem 1987-ben az ifibajnokságot, ennek lassan tizenhét esztendeje…

Inoue meccsét még nincs ereje megnézni

- Hogyan telnek a mézeshetek?
- Hogyan telhetnének? Most volt a junior Európa-bajnokság, három versenyzőnk is aranyérmes lett, az újpesti Baczkó Bernadett és Mészáros Anett mellett a klubtársam, a nehézsúlyú Bor Barna is. Nyakunkon a budapesti junior-világbajnokság, mindhárman éremesélyesek, egyikük akár világbajnok is lehet, besegítek, amennyire tőlem telik. Barna nagyon elszánt, a minap kis híján letépte a fejem az edzésen.
- Hogy vannak a fájós végtagjai?
- Ne is kérdezze, az achillesem még mindig fáj. De egy kicsit meg is nyugtat ez a fájdalom, azt jelzi, hogy hiába pihentettem volna többet az olimpia előtt, akkor sem lett volna sokkal jobb.
- Az olimpia óta volt ideje videózni?
- Persze, a Három testőrt megnéztem.
- Az athéni dzsúdómeccsekbe nem pillantott bele?
- Nem volt még erőm hozzá. Úgy vagyok vele, lassan úgy is meg kell néznem az Inoue elleni meccsemet, de ezt egyelőre halogatom. ----
Bernie Ecclestone (balra) nem tűnt kapzsinak a Felvonulási téren (Fotó: Éberling András)
Bernie Ecclestone (balra) nem tűnt kapzsinak a Felvonulási téren (Fotó: Éberling András)
- Majd egy hónapnyi távolságból mit gondol az olimpiai szerepléséről?
- Elképzelhető, hogy ha megnézem a videofelvételeket, megtalálom majd azokat a pontokat, ahol esetleg mást kellett volna tennem, de azt enélkül is tudom, hogy minden másként alakulhatott volna, ha nem az első mecscsen csapok össze a címvédővel. A kiélezett pillanatok nyilván jobban sikerültek volna, hiszen volt egy biztató lábszárátforgatásom, egy ígéretes csípődobásom, nüanszon múlt, hogy egyik sem ért pontokat. A következő mecscsére a japám úgy elfáradt, alig tudott menni, a holland ellenfele könnyebben bevállalta a combkontrát, amivel le is győzte Inouét. Úgy érzem nem kell magamnak szemrehányást tennem, Inoue ellen így kellett felmennem a tatamira, ellene kockáztatni, nem ilyen harcmodorban felállni hiba lett volna. Azért tudtam korábban legyőzni őt, mert így tudtam felállni. Athénban jobb voltam nála, de a bírók még nagyon óvták, s már hiába minden, nem tudom újrajátszani az egészet. Nagyon rossz volt a dzsúdóversenyeket követő néhány nap, de szinte mindent elfeledtetett velem, hogy az érkezésem után muszáj volt a lakodalommal foglalkozni.
- Hogy döntött, folytatja?
- Most azonnal biztosan nem hagyom abba. Meghívást kaptam a moszkvai abszolút Grand Prix-döntőre, ez nagy megtiszteltetés számomra, hiszen az egész pályafutásom elismerése. Ezt követően azonban ki kell találnom, hogyan folytatom az életem. Úgy érzem, még dzsúdós vagyok, sőt, fejben most értem meg igazán, de sajnos nem tehetem meg, hogy ne vegyek tudomást a koromról. Bármikor megtörténhet, hogy megsérülök, megfájdul valamim, vagy egyszerűen csak elegem lesz, addigra tudnom kell, melyik az az út, amin továbbmehetek. Másokkal is előfordul ilyesmi, elég a klubtársam példája, Braun Ákos mindent feltett az olimpiára, de hajszállal lemaradt róla. Akiket megvert, azok jól szerepeltek Athénban, Ákos pedig most lett igazi dzsúdós, de a jövője, a leendő családja, a gyermekei érdekében visszavonult. Sokkal nehezebb lehet így abbahagyni, hogy az ember nem érte el azt, amiért mindent feláldozott, nekem legalább egy sikeres, nagyon szép pályafutás végén kell majd ezt a döntést meghoznom.

Semmiképpen sem lesz fizetett alkalmazott

- A hazai szövetség közgyűlésén az elnökség tagjai közé választották. Mi lesz a feladata?
- A sportolók érdekeit, elgondolásait fogom közvetíteni, de igazság szerint korábban is ezt tettem, eddig is igyekeztem harcolni a társaimért, sokuknak sikerült kiharcolnom a különféle világversenyeken elért eredményekért járó jutalmat. Igaz, a sajátjaimat nem sikerült kibrusztolnom, de a többiek érdekében a jövőben még határozottabb leszek.
- Tóth László elnök megjegyezte, azért is fontos az elnökségi tagsága, hogy szokja a légkört. El tudná képzelni a jövőjét a sportdiplomáciában?
- Mindent a dzsúdótól kaptam, tartást, hírnevet, egzisztenciát, tudom, hogy restanciám van. Ha bármiben segíteni tudok, megteszem, de azt, hogy az egyébként is szűkös költségvetés mellett fizetett alkalmazott legyek, semmiképpen sem vállalnám. Inkább belerakni szeretnék, mint kivenni belőle. Amíg le tudok menni az edzőterembe, segítek Hadfi Daninak, Kosztolánczy Gyurinak vagy Barnának, az sem baj, ha idővel összevernek. Mert azt hiszem, egyelőre azzal tudok leginkább segíteni, ha sportolok… ---- …hogy Kovács Antal 13 év alatt 19 felnőttvilágversenyen indult, ezeken két arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett.

…hogy a paksi dzsúdós négy olimpiáján összesen 13 mérkőzést vívott, ezekből kilencet megnyert, összesen 52 perc 57 másodpercet töltött a tatamin.

…hogy a közgazdász diplomás 6 danos olimpiai bajnok jelenleg a doktori cím megszerzésén fáradozik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik