Samaranch is szorít értünk

VAD DEZSŐ jelenti AthénbólVAD DEZSŐ jelenti Athénból
Vágólapra másolva!
2004.08.09. 21:47
Címkék
A csapatvezetők hétfőn is korábban ébredtek az olimpiai faluban. Azaz korábban kellett ébredniük.
Jacques Rogge, a NOB elnöke már hétfôn remekül érezte magát az olimpiai faluban
Jacques Rogge, a NOB elnöke már hétfôn remekül érezte magát az olimpiai faluban
Jacques Rogge, a NOB elnöke már hétfôn remekül érezte magát az olimpiai faluban
Jacques Rogge, a NOB elnöke már hétfôn remekül érezte magát az olimpiai faluban
Jacques Rogge, a NOB elnöke már hétfôn remekül érezte magát az olimpiai faluban
Jacques Rogge, a NOB elnöke már hétfôn remekül érezte magát az olimpiai faluban
Vajda László, a nemzeti olimpiai bizottságok szolgálatának igazgatója ugyanis pontban 7.30-kor köszöntötte a nagyterem széksoraiban helyet foglaló csapatvezetőket a szokásos reggeli megbeszélésen, amelyet a résztvevők ötnyelvű szinkrontolmácsolással - angol, francia, arab, orosz és spanyol -, a NOB öt nyelvén követhettek.
A rövid köszöntő után Jacques Rogge elnök vette át a szót, aki talán éppen a szomszéd házból sietett át az értekezletre, hiszen Salt Lake City után ismét az olimpiai faluban lakik, és nem a NOB-tagok főhadiszállásán, a Hilton Hotel valamely lakosztályában, ahol a testület tagjait természetesen nagyvonalú vendéglátásban részesítik.
"Jó reggelt kívánok! - mondta közvetlenül, sportos öltözetben - égszínkék athéni teniszingben és rövid sortban - a NOB elnöke, majd rendkívül udvariasan két mondat után nyelvet váltott, s az angol után, franciául és spanyolul is megismételte. - Öröm számomra, hogy önökkel lehetek. Három olimpiai részvételem után öt alkalommal voltam a belga csapat vezetője, és ismét, nagyon jól, otthonosan érzem magam az olimpiai faluban. Csodálatos emlékek fűznek a csapatvezetői feladatok ellátásához. Szeretném hangsúlyozni, hogy önök, a csapatok vezetői a sportolók után az olimpiai játékok legfontosabb emberei. Felelősséget vállalnak azért, hogy versenyzőink jól felkészülten, becsületesen, sportszerűen küzdjenek. Görög barátaink, amint ezt én is tapasztaltam, tökéletes körülményeket biztosítottak önöknek. Tisztában vagyok azzal, hogy apróbb kifogások, panaszok akadnak, de nagyon kérem önöket, mondják el véleményüket. Biztosra veszem, hogy a házigazdák jó szívvel, örömmel fogadják megjegyzéseinket és a legapróbbnak tűnő kifogásokat is gyorsan kijavítják. Athén csodálatos olimpiát rendez, és engedjék meg, hogy jó szereplést kívánjak valamennyi ország versenyzőinek."
Az értekezletet vezető Vajda László még rövid tájékoztatót tartott - elsősorban a 13-i megnyitó ünnepségről szolgált némi előzetessel - majd kérdések, megjegyzések következtek. A csapatvezetők az értekezlet előtt átvett, számozott kartonlapokat emeltek a magasba, majd a MOB korábbi nemzetközi titkára egyenként adott nekik szót. Huszonnégyen voltak és általában az előírások szerint a részükre átadott autók használatának problémáit, az úgynevezett segítő edzők belépőit, az érkezések körüli huzavonát említették. A mexikói csapat az olimpiai falu szeptember 1-jei zárásának meghosszabbítását kérte. Vajda és munkatársainak válaszai határozottak, rövidek voltak. Az egyes csapatokat érintő kérésekről, mint például a guineaiak irodájának biztosításáról az értekezlet után azonnal intézkedtek.
Nekünk, magyaroknak csak egyetlen "adósságot" kell majd rendeznünk. Nevezetesen, hogy hol, melyik szobában kér a csapat vezetése a magas növésű sportolóinknak nagyobb, hosszabb ágyat.

A Kentaur zöld negyedben vasárnap a férfiak 470-es hajóit hitelesítették, s mint Pomucz Tamás edző elmondta, a hajó megfelelt az előírásoknak, ugyanis 20 kiló 20 dekát nyomott - nem lehetett ugyanis könnyebb mint 18 és nehezebb mint 22 kilogramm - és a kormánya ellen sem merült fel kifogás. Hétfőn Hajdu Balázs dingije következett, kedden pedig Weöres Mártáék 470-esének ellenőrzésére kerül sor. Két tornászunk ugyanakkor már a pódiumedzésre készülődött.
A csapatirodának, már ami a sportolók fogadását illeti, könynyű napja volt, hiszen Dolovai Tamás elnök, a szövetségi kapitány, Imrő Dezső és a négy éve még ezüstérmes Márkus Erzsébet vezetésével csak két súlyemelő jött, Tancsics László és Kecskés Zoltán. Kedden már nehezebb lesz a feladat, hiszen a különgéppel 86 versenyző és szakvezető érkezik. Remélhetően az utóbbi időben egyre nagyobb forgalmat lebonyolító repülőtérről, ha nem is gyorsan, de simán elfoglalhatják szálláshelyeiket.
A sajtófőközpontba igyekezve a tudósító ugyan éppen lekéste az óránként közlekedő autóbuszt, ám a várakozás során "belefutott" a NOB vezérkarába. A NOB vb és a sportolói bizottság tagjai a falu nagy éttermében elköltött közös reggeli után ugyanis együttes látogatást tettek az olimpiai faluban.
- Jól vagyok, és nagy örömmel tapasztaltam, hogy a görög házigazdáink minden idők legjobb olimpiai falujával várják a világ legjobbjait. Fejlődik a világ, és ezzel szerencsére az olimpia is lépést tart. Azt hiszem, felejthetetlen versenyekben lesz részünk. Egyébként milyen a csapatuk? Hány versenyzőt indítanak? - érdeklődött Juan Antonio Samaranch, a NOB tiszteletbeli elnöke.
- Négy csapatunk szerzett jogot a részvételre és összesen 217 sportolót neveztünk.
- Gratulálok! Engedje meg, hogy ezúton is minden jót, sok sikert kívánjak a hozzám nagyon közel álló magyar sport olimpiai résztvevőinek Athénban.
A jókívánságot természetesen örömmel tolmácsoljuk. A további vb-tagok közül Denis Oswaldot, a Nyári Olimpiai Sportágak Szervezete elnöke, az athéni koordinációs bizottság vezetője is megállt még néhány szóra: "Sokan, nagyon sokan kételkedtek az athéni olimpia sikerében. Mi bíztunk a házigazdákban, még akkor is, ha olykor lassan haladt a munka, de végül valóban minden készen és rendben van. De tudja, nagyon szeretnék azért húsz nappal idősebb lenni. Remélem, csodás élményekkel gazdagodva, ugyanilyen jó hangulatban leszünk akkor is."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik