Remák Zoltán számára döntő volt a pécsi etap

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.08.02. 22:11
Címkék
A magyar anyanyelvű, szlovák állampolgárságú Remák Zoltán győzelmével ért véget vasárnap a 31. Tour de Hongrie.
Az NSO ajánlja:

Mindent az idei Tour de France-ról

Minden, amit a kerékpár olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
Az NSO ajánlja:

Mindent az idei Tour de France-ról

Minden, amit a kerékpár olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
A Magyar körverseny nagyot lépett előre ebben az esztendőben, először jegyezték a nemzetközi versenynaptárban 2.6-os kategóriájú viadalként (mindeddig csupán a Gemenci Nagydíj büszkélkedhetett ezzel), s ebben az évben a színvonal is emelkedett. Erősebb csapatok érkeztek, mint egy esztendővel korábban, különösen a szlovák Podbrezová, az ausztrál Cyclingnews.com, a cseh Favorit, a svéd Cykelcity.se és a német Team RSH versenyzői jeleskedtek.
Remák Zoltán - akárcsak tavaly - ezúttal is a Pécsre vezető szakaszon alapozta meg sikerét, igaz, ebben a legerősebb hazai csapat, a P-Nívó-Betonexpressz-FTC versenyzői is ludasak voltak. A szakasz elején útjára engedték azt a szökevénycsapatot, amelyben Remák is helyet kapott, az egykori csapattárs pedig élt a felkínált lehetőséggel. A történtekhez hozzátartozik az is, hogy az idén remeklő Garamszegi László ezen a napon is rendkívül peches volt, a Mecsekben Remák mellett kapott defektet, ezért nem tarthatta a lépést a Podbrezová csapatkapitányával. A szlovákok a békéscsabai időfutamon megerősítették pozíciójukat, az FTC-nek pedig a Karcag-Miskolc etapon sem volt szerencséje: bukás miatt elveszítette első emberét, Lengyel Tamást, Garamszegi pedig a bükkszentkereszti emelkedőn támadni akart, ám újra defektet kapott. A zöld-fehérek nem adták fel, a királyetapon újra támadásba lendültek, Garamszegi a Galyatetőre vezető emekedő alján már öt és fél perccel vezetett Remákék előtt, ám a kékestetői befutóig majdnem teljesen elfogyott ez az előny. A ferencvárosiak 26 éves versenyzője összességében elégedett lehet, hiszen fáradozásait így is siker koronázta: megszerezte a legjobb hegyimenőnek járó kék trikót és ő lett a legjobb hazai versenyző is.
A verseny szervezői is elégedettek lehetnek, hiszen a korábbi évekkel ellentétben ezúttal minden helyszínen sok szurkoló várta a karaván érkezését, az pedig jelentős sportdiplomáciai siker, hogy a világ legnagyobb versenyének első embere, Jean-Marie Leblanc is megtekintett két szakaszt.
"Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült az idei Tour de Hongrie, köszönet érte szponzorainknak, támogatóinknak és a versenyen közreműködőknek. Ami a verseny szervezését illeti, jó néhány területen előrébb kell lépnünk, s bár még értékelnünk kell a viadalt, úgy érzem, jót tenne a versenynek, ha egy nappal rövidebb lenne" - vélekedett Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke.
"Csak azok nem hibázhatnak, akik nem is tesznek semmit. A Tour de Hongrie lebonyolítása nem volt hibátlan, de a szervezőkkel találtunk alkalmat arra, hogy a problémákat elemezzük. Nem az én feladatom minősíteni a versenyt, ezt megteszi majd a nemzetközi szövetség, de mondhatom, hogy jelentős probléma nem volt, szép jövője lehet az önök körversenyének" - mondta Valerij Sevcsuk, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) ukrán ellenőre.
Ha a főbíró nem is minősíthet, a jelentésében megfogalmazottak hatással lehetnek a körverseny jövőjére. Mivel 2005-ben alaposan megváltozik a nemzetközi versenyrendszer, a Tour de Hongrie-nak is új helyet kell találnia Európa nagy körversenyei között - Leblanc szerint (is) jó esélye van erre.

Az összetett verseny legjobbjai: 1. (sárga trikóban) Remák Zoltán (szlovákiai, Podbrezová) 20:03:26, 2. Thuaux (ausztrál, Cyclingnews.com) 2:06 perc h., 3. Prazdnovsky (szlovák, Podbrezová) 2:23 p h., 4. Buchacek (cseh, Favorit) 4:30 p h., 5. Garamszegi László (P-Nívó-Betonexpressz-FTC) 5:03 p h., 6. Glajza (szlovák, Podbrezová) 5:04 p h., 7. Szekeres Csaba (P-Nívó-Betonexpressz-FTC) 5:18 p h., 8. Víg Aurél (P-Nívó-Betonexpressz-FTC) 6:09 p h.
Szakaszról szakaszra
Etap Km Győztes Sárga trikóban
Prológ, egyéni időfutam, Veszprém 3.5 Lengyel Tamás Lengyel Tamás
1., Balatonföldvár–Balatonfüred 178 Martin Prazdnovsky (szlovák) Morten Christiansen (norvég)
2., Balatonföldvár–Pécs 167 Phil Thuaux (ausztrál) Phil Thuaux
3., csapatidőfutam, Békéscsaba 45 Podbrezová (szlovák) Remák Zoltán (szlovákiai)
4., Karcag–Miskolc 166 Udo Müller (német) Remák Zoltán
5., Mezőkövesd–Kékestető 148 Anatolij Varvaruk (ukrán) Remák Zoltán
6., Gyöngyös–Budapest 132 Cody Stevenson (ausztrál) Remák Zoltán
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik