Hatos Gábor ötkarikás álmai

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.02. 21:52
Címkék
Hatos Gábor az utolsó vonatot kapta el. A kvótákért vívott harc februárban befejeződött, és júliusig még úgy volt, hogy 66 kilóban a tavalyi New York-i vb-n a kvótát kiharcoló Szabó Gergő indulhat az athéni olimpián.
A mindenki által felettébb óvatosan kezelt Szabó-affér (homoszexuális pornófilmben szerepelt, amely miatt egy időre felfüggesztették olimpiai kerettagságát), a körülötte zajló hercehurca (meghallgatások, fegyelmi tárgyalások) azonban alaposan kihatott a Szabó Gergő teljesítményére. Egyre rosszabbul ment neki a szőnyegen, ráadásul az utóbbi hetekben nyakfájdalmakra kezdett panaszkodni. A júliusi, lengyelországi Ziolkowski-emlékversenyen mondta ki Gulyás István szakágvezető a végsőt: kettejük közül az készülődhet Athénba, aki a versenyen meggyőzőbb teljesítményt nyújt. Míg Hatos a csoportjában megverte az idei Európa-bajnok török Odabasit és csak egy elcsalt meccsen kapott ki az idei Eb-bronzérmes, szintén török Cubukcitól, addig Szabó Gergő feladta a küzdelmet. Az orvosok gerincsérvet diagnosztizáltak nála, s azóta már meg is műtötték. Eldőlt, a 21 éves tavalyi junior vb-bronzérmes Hatos, mindössze két felnőttvilágversennyel a háta mögött olimpiára készülődhet.

Hatos Gábor csak néhány hete tudta meg, hogy rajthoz állhat Athénban
Hatos Gábor csak néhány hete tudta meg, hogy rajthoz állhat Athénban
Hatos Gábor csak néhány hete tudta meg, hogy rajthoz állhat Athénban
- Mikor és hogyan értesült róla, hogy készülődhet a görög fővárosba?
- Már a helyszínen sejtettem, hiszen azt hiszem, nekem sikerült jól helytállnom Lengyelországban, Gergő meg sajnos lesérült. Nagyon izgultam, és nagyon készültem, éreztem, hogy óriási lehetőség előtt állok. Az ankarai Eb óta jó formában vagyok, a magyar bajnokságot is sikerült megnyernem. Már néhány hónapja titkon elkezdtem reménykedni, hogy eljuthatok Athénba, aztán a lengyel versenyen nagyon boldog voltam, hogy sikerült, de még alig akartam elhinni.
- Ki közölte hivatalosan, hogy ön az utazó?
- Gulyás István és a többiek már a helyszínen, Katowicében gratuláltak, de utána még egy hétig izgulhattam. Csak amikor egy tévéműsorban Hegedüs Csaba, a szövetség elnöke bejelentette az utazók névsorát, akkor lettem teljesen biztos a dolgomban.
- Az Eb-n hetvennégy kilóban szerepelt, most viszont egy súlycsoporttal lejjebb, hatvanhat kilóban kell majd helytállnia. Nem lesz gond a fogyasztással?

Hatos Gábor

Született: 1983. október 3., Eger
Klubja: Haladás–Force
Edzôje: Veréb István
Legjobb eredményei: Eb-12. (2004, Ankara), Eb-14. (2001, Budapest); junior vb-3. (2003, Isztambul), kadett Eb-5. (2000, Pozsony), országos bajnok (2004)
- Nem hiszem. Hetvenöt-hetvenhat kilós vagyok fogyasztás nélkül, hatvannyolcra könnyen lemegyek, a maradék két kilót meg akkor is lekínlódom, ha vért kell izzadnom. Az olimpiáért érdemes. Különben a világban ma már egyáltalán nem kirívó tíz-tizenkét kilót leadni.
- A szabadfogású versenyek csak huszonhetedikén kezdődnek, a csapat huszonötödikén ül repülőre. Nem sajnálja, hogy lemarad a megnyitóünnepségről?
- Persze sokan mesélték, hogy nagyszerű élmény a megnyitó, de sokkal fontosabb, hogy szőnyegre léphetek. Én szeretek dolgozni, céltudatosan élni, nem a külsőségek fontosak. Higgye el, amikor megtudtam, hogy mehetek Athénba, nem a megnyitón való lófrálás jutott először eszembe, hanem hogy helytálljak .Meg aztán a záró ünnepségen azért ott lehetek. Remélem, sikeres szerepléssel a hátam mögött.
- Mit ért sikeres szereplésen?
- A lényeg, hogy szépen, nyugodtan sikerüljön a fogyasztásom, és ha elcsípek egy közepes sorsolást, ha összejön a lendületes birkózás, akkor a csoportból való továbbjutás sem elképzelhetetlen. Szeretnék meglepetést szerezni Athénban, de nem kiabálnék el semmit.
- Játszadozzunk el a gondolattal: ha sikerül pontszerző helyen végeznie, kit hívna fel örömében először telefonon?
- Édesapámat. Ô az, aki egyengeti a pályafutásomat, aki mindig mellettem áll. Régen asztaliteniszezett, most tanárként dolgozik, azaz egykori sportolóként és pedagógusként is tanácsot tud nekem adni. Most, hogy kiderült, olimpikon leszek, ő is athéni lázban ég: képzelje, velem együtt fogyaszt! Azt mondja, amennyit nekem le kell fogynom, annyi kilót ő is lead a feleslegéből.

A meglepetés sincs kizárva

"Hatos már négy éve, junior kora óta tagja a bővebb felnőttkeretnek, hozzáállása, munkavégzése példaértékű - értékel Gulyás István szakágvezető. - Ha ránéz az ember, laikusként is megállapíthatja, hogy ez a fiú bizony megdolgozott az izomzatért. Állóképessége kiemelkedő, védekezése megbízható, magas szinten védi lábait. Technikailag még bőven van benne tartalék, elsősorban a támadását kell fejlesztenie, nem szabad pusztán kivárásra birkóznia. Ha ezt a területet is világszínvonalúra fejleszti, szép jövő vár rá. Nem csodálkoznék, ha egy-két világsztárt sikerülne megvernie, és kellemes meglepetést szerezne Athénban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik