Armstrong nem indul többé?

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.23. 21:58
Címkék
A meglehetősen eseménytelen pénteki etap során is volt miről beszélni: egyes sajtótermékek ugyanis már tudni vélik: ha Lance Armstrong pályafutása során hatodszor is megnyeri a Francia körversenyt, nem tér vissza többé a Tour de France mezőnyébe.
Lance Armstrong még meg sem nyerte a hatodik Tourt, máris a jövôje a legfôbb téma
Lance Armstrong még meg sem nyerte a hatodik Tourt, máris a jövôje a legfôbb téma
Lance Armstrong még meg sem nyerte a hatodik Tourt, máris a jövôje a legfôbb téma
Lance Armstrong még meg sem nyerte a hatodik Tourt, máris a jövôje a legfôbb téma
Lance Armstrong még meg sem nyerte a hatodik Tourt, máris a jövôje a legfôbb téma
Lance Armstrong még meg sem nyerte a hatodik Tourt, máris a jövôje a legfôbb téma
Ezt a Tour egyik, önmagát megnevezni nem kívánó szervezője árulta el az amerikai újságíróknak. A hírt Johan Bruyneel, a US Postal csapatfőnöke nem erősítette meg: "Lance is tagja lesz jövőre az új Discovery Channel nevű csapatunknak, de ezt a témát egyelőre tegyük félre, előbb legyen meg a hatodik! A jövő évi programunkról még egyébként sem tudnék beszámolni, hiszen nem készítettük el" – magyarázta Bruyneel. Armstrong is elhárította a kérdést, mondván, most a Párizsba vezető útra kell koncentrálnia, néhány szót azonban kibökött: "Bizonyos szempontból más versenyeket is meg kellene néznem, hiszen még sok mindent el akarok érni a kerékpársportban". Tegyük gyorsan hozzá: a tekintélyes La Gazzetta dello Sport egykori kerékpáros-szakírója, Angelo Zomegnan ragyogó kapcsolatot ápol Armstronggal, rebesgetik, hogy ez a barátság is hozzájárulhat az amerikai jövő májusi vendégszerepléséhez. Armstrong 12 évvel ezelőtt éppen Olaszországban, Marosticában nyerte meg pályafutása első profiversenyét.
Az amerikai egyébként pénteken meghúzta magát a mezőnyben, kedélyesen és felszabadultan cseverészett a csapattársaival és ellenfeleivel, miközben csapata kézben tartotta az irányítást. A karaván szemet hunyt a Flecha, Joly, Garcia Acosta, Fofonov, Mercado, Lotz összetételű csoport szökése felett, csendesen csordogált a verseny, egészen Simeoni szökési kísérletéig. Ekkor Armstrong rendkívül ideges lett, rátapadt az olaszra, és addig üldözte, míg az meg nem adta magát. A nyugalom helyreállt a karavánban, de nem mindenki értette, mi történt.
Az ügy jóval korábban kezdődött, amikor Simeoni az olasz bíróság előtt Ferrari doktor ügyében vallomást tett. Az olasz kerekes azzal vádolta a híres-hírhedt orvost, hogy doppingszerekkel segíti az őt megfizető kerekeseket, mire Armstrong – aki évek óta kezelésre jár Ferrari doktorhoz – a sajtóban hazugnak nevezte őt. A hírek szerint Simeoni ez ügyben is bírósághoz fordult, százezer eurót követel Armstrongtól a hazugozásért.
A cyclingnews.com közvetítése szerint a szökevények egyike elárulta, amikor Armstrong melléjük ért, megjegyezte: ha Simeoni oldalán próbálnak szökni, az egész US Postal ellenük fog dolgozni.
Egy izgalmas szakasz során ezt a kis összezörrenést talán észre sem lehetett volna venni, ezúttal azonban nem lehetett szó izgalmakról.
Ha hiszik, ha nem, még az utolsó helyért is nagy a harc a Touron, a rajt előtt még a francia Jimmy Casper foglalta el a 147. pozíciót, neki már egyszer "sikerült", 2001-ben ő volt a Tour mezőnyének leglassabb kerekese, ám ezúttal honfitársa, Sebastian Joly nagy veszélyt jelentett rá, hiszen mindössze másfél perc volt kettejük között. Igen ám, de Joly a sikerre ítélt szökésbe keveredett, így immár bizonyosan le kell mondania az utolsó helyről. Mielőtt túlzott cinizmussal vádolnák a krónikást, erről maguk az érintettek beszéltek, mondván: nincs rosszabb, mint az utolsó előtti hely. Azon egyszerű oknál fogva, mert az utolsót minden évnél megemlítik a Tour de France történelemkönyvében…
Nos, Joly elöl sem járt sikerrel, a hajrára két spanyol, Mercado és Garcia Acosta faképnél hagyta a többieket, s a páros csatájából végül Bodrogi László klubtársa, Juan Miguel Mercado jött ki győztesen. Az összetettben (eltekintve Joly "előrelépésétől") nem történt jelentős változás, szombaton azonban még egyszer átrendeződhetnek a helyezési számok. ---- Ullrich a riválist védi

Az 1997-es győztes Jan Ullrich (T-Mobile) honfitársa, Jens Voigt (CSC) védelmére kelt. A 15. szakaszon Ullrich először támadta Armstrongot, már több mint egyperces előnye volt az amerikaival szemben, amikor az ugyancsak szökésben lévő Voigt megállt, bevárta csapattársait, és a US Postal kerekeseivel összefogva üldözte Ullrichot. A német szurkolók azóta több transzparensen is Júdásnak csúfolták Voigtot, az ügyben Ullrich a T-Mobile honlapján hallatta hangját: "Jens azt tette, amit az összes többi versenyző tett volna ebben a helyzetben. A sportágunkban van egy íratlan szabály, mely szerint mindig meg kell várnod a csapatkapitányodat, ha a verseny komolyra fordul, Basso számára pedig veszélyessé vált a szökésem. Jens, tedd azt, amit tenned kell!"

Beloki csapatot talált

A két évvel ezelőtti Tour de France második helyezettje, a tavaly bukás miatt heteket kórházban töltő spanyol Joseba Beloki azért nem indulhatott az idei körversenyen, mert csapata, a Brioches az utolsó pillanatban szerződést bontott vele, gyenge formájára hivatkozva. Beloki pénteken új csapatot talált magának, az év hátralévő részében a spanyol Saunier Duval színeiben teker majd.

Millar bajban

Valószínűleg megfosztják a tavalyi, kanadai országúti világbajnokság egyéni időfutamversenyében szerzett aranyérmétől a brit David Millart, mivel bevallotta, hogy a viadal idején doppingszert használt. A 27 éves kerekes a július 1-jén kezdődött vizsgálat során elismerte, hogy 2001-ben és 2003-ban már használta az erythropoietin (EPO) nevű doppingszert. Az ellene folyó doppingeljárás miatt nem indulhatott a Tour de France-on sem. ---- 91. Tour de France

18. szakasz, Annemasse–Lons-le-Saunier (166.5 km): 1. Juan Miguel Mercado (spanyol, Quick Step-Davitamon) 4:04:03, 2. Garcia Acosta (spanyol, Banesto) azonos idővel, 3. Fofonov (kazah, Cofidis) 11 másodperc hátrány, 4. Joly (francia, Crédit Agricole) a. i., 5. Lotz (holland, Rabobank) a. i., 6. Flecha (spanyol, Fassa Bortolo) a. i. Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 78:20:28, 2. Basso (olasz, CSC) 4:09 p h., 3. Klöden (német, T-Mobile) 5:11 p h., 4. Ullrich (német, T-Mobile) 8:08 p h., 5. Azevedo (portugál, US Postal) 10:41 p h., 6. Mancebo (spanyol, Banesto) 11:45 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 238 pont, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 227, 3. Zabel (német, T-Mobile) 221. A hegyi pontversenyben: 1. (pötytyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 226 pont, 2. Armstrong 172, 3. Basso 119. A csapatversenyben: 1. T-Mobile (német) 233:03:45, 2. US Postal (amerikai) 5:12 p h., 3. CSC (dán) 10:49 p h.

A következő akadály

A kiírásnál még úgy gondolták, a sárga trikó sorsa szempontjából döntő etapra kerül majd sor július 24-én, a Tour 19. szakaszán viszont már csak a másik két dobogós helyért lesz nagy küzdelem: az olasz Basso, a német Klöden és honfitársa, Ullrich csatázik majd ezekért. A papírforma ezúttal is Lance Armstrong győzelmét ígéri, de a jelentős előnyben lévő amerikainak már nem kell "meghalnia" a pályán – így a kétszeres világbajnok Jan Ullrich lehet a befutó.
Tv: Eurosport, 13.45 (élő); ZDF, 14.00 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik