Armstrong újra sárgában

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.20. 22:56
Címkék
"Lance erősebb, mint tavaly volt, de nem olyan jó, mint két vagy három évvel ezelőtt. Azt hiszem, a riválisok gyengébbek, mint máskor, csak ez lehet az oka annak, hogy Armstrong ennyire kiemelkedik a mezőnyből"  magyarázta Johan Bruyneel a Tour második pihenőnapján megtartott sajtótájékoztatón.
Az NSO ajánlja:

Fotógaléria a Tour de France második harmadáról:


A 2004-es Tour menetrendje
A Tour összes indulója: csapatlisták
A 2004-es útvonal térképe
A Tour korábbi dobogósai
A Tour legjei
A Tour múltja
A Tour legnagyobbjai

Mindent a Tourról


Lance Armstrong hatodik?

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?



Ki nyer?

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

Az NSO ajánlja:

Fotógaléria a Tour de France második harmadáról:


A 2004-es Tour menetrendje
A Tour összes indulója: csapatlisták
A 2004-es útvonal térképe
A Tour korábbi dobogósai
A Tour legjei
A Tour múltja
A Tour legnagyobbjai

Mindent a Tourról


Lance Armstrong hatodik?

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?



Ki nyer?

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

A US Postal direktora hozzátette: akárhogy is áll az összetett verseny, a Tourból egy hét még hátravan, ráadásul az Alpokban még bármi megtörténhet. "Nem szabad megfeledkezni Ullrichról, mindig ő volt Lance legfőbb ellenfele, ráadásul Jan általában a Tour utolsó hetében futja legjobb formáját. Éppen ezért nem vagyunk bánatosak, hogy ilyen nagy hátrányba került" – jegyezte meg Bruyneel, akinek szavait Ullrich kedden megpróbálta nyomatékosítani. A T-Mobile csapatkapitánya az első alpesi szakaszon – hosszú idő után először – támadásba lendült, a nap mégis Armstrong győzelmével ért véget.
Nem ígért könnyű túrát a 91. Tour de France első szakasza az Alpokban, a Valréas és Villard-de-Lans közötti 180.5 kilométeres távon hét jelentősebb emelkedőt is meg kellett másznia a karavánnak. A kemény terepen már az első kilométereken heves támadások indultak, talán a pöttyös trikós Richard Virenque volt a legaktívabb, ezen a napon ugyanis meg akarta erősíteni első helyét a hegyi pontversenyben. A Quick Step-Davitamon rutinos francia menője az első két próbálkozásra kudarcot vallott, de harmadjára sikerrel járt, egy kisebb szökevénycsapatot tudott utolérni.
Időközben a főmezőnyben Andreas Klöden bukása okozott kisebb riadalmat, a német bajnok nadrágja kiszakadt, a forgóján pedig szép kis seb díszelgett, de folytatni tudta a versenyt.
Már az első nagyobb hegy, a Col des Limouches emelkedőjén kisebb csoportokra szakadt a mezőnyt, ám a nap egyetlen első kategóriás emelkedőjén, a Col de l’Echarassonon már csak a legjobbak tudtak az első bolyban maradni. Elöl öt szökevény tekert, őket Armstrong bolya üldözte, amelyben a sárga trikó várományosa mellett két csapattársa diktálta a tempót, velük "utazott" Sastre és Basso a CSC-ből, Ullrich és Klöden a T-Mobile-ból és Leipheimer a Rabobankból.
Ekkor következett Ullrich támadása.

Az amerikai Lance Armstrong ezen a Touron már másodszor szerezte meg a sárga trikót – s a párizsi befutóig már aligha adja át másnak
Az amerikai Lance Armstrong ezen a Touron már másodszor szerezte meg a sárga trikót – s a párizsi befutóig már aligha adja át másnak
Az amerikai Lance Armstrong ezen a Touron már másodszor szerezte meg a sárga trikót – s a párizsi befutóig már aligha adja át másnak
A német sztár – aki pályafutása során nyert már olimpiát, világbajnokságot, 1997-ben Tour de France-, 2000-ben pedig Vuelta a Espana-győztes volt – az elmúlt években sokszor beszélt arról, mikor és hogyan támadja majd, vagy éppen miért nem támadta Armstrongot, ezúttal végre a tettek mezejére lépett. A sors iróniája, hogy a bátor kísérletet éppen egy német kerekes segítségével verték vissza: a CSC szökésben lévő versenyzője, Voigt rádión utasítást kapott, hogy várja be csapattársait, Bassót és Sastrét, majd segítsen Ullrich üldözésében. Hátul tehát összefogott az idei Tour két főszereplője, Armstrong és Basso, s a két csapat közös erővel hamarosan szétforgácsolta Ullrich előnyét.
Az élboly nem sokkal később a szökevényeket is befogta, majd az utolsó emelkedőn az amerikai pillanatai következtek: a célegyenesben Armstrong kikerülte Ullrichot és Bassót, majd nagyot csapott öklével a levegőbe – ez volt a US Postal kapitányának 18. Tour-szakaszgyőzelme. Miután a tíz napig sárgában feszítő francia Thomas Voeckler ezúttal már nem bírta a hegyimenők tempóját, Armstrong az összetettben is átvette a vezetést – és ezt az első helyet aligha adja már át másnak. ---- MAYO IS FELADTA. Az előzetesen az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Iban Mayo feladta a versenyt. Az Euskatel spanyol klasszisa a keddi szakasz előtt közölte, nem folytatja, erről a vezetőkkel folytatott beszélgetés után döntött. "Tudtuk, hogy nem tudná befejezni a keddi etapot, ezért nem lett volna értelme annak, hogy elinduljon. Elfogyott az ereje, s lehet, hogy vírus is kínozza" – mondta Miguel Madariaga, az idei Touron meglehetősen gyengén szereplő Euskaltel igazgatója.

ARMSTRONG CSODARUHÁBAN. A Nike fejlesztőcsapata a Tour de France cronóira speciális időfutamruhát készített Lance Armstrongnak, aki a csütörtöki hegyi egyéni időfutamon már ebben teljesíti a távot. "A különleges igényekhez alkalmazkodva kivételesen könnyű és lélegző versenyruhát alkottunk, légterelő elemeket alkalmaztunk a versenyruhánál, hogy a legjobb hűtőhatást érjük el, de emellett megmaradjon a komfortérzet is" – magyarázta Nate Demarest, a fejlesztőcsapat tagja. A mezen bizonyára semmi sem múlik majd…

DEKKERÉK ATHÉNBAN. A Tour mezőnyéből négy kerekes is bekerült az athéni olimpián induló holland válogatott csapatba, amelynek első embere Görögországban a US Postal kerekese, Max van Heeswijk lesz. A sprintert Erik Dekker, Michael Boogerd, Karsten Kroon és Servais Knaven támogatja majd az ötkarikás játékok országúti mezőnyversenyében. Az egyéni időfutamban Thomas Dekker képviseli majd a holland színeket, ő egyébként a pályás 4000 méteres üldözőcsapat tartalékja is.

A LOTTO AGGÓDIK. Claude Criquielion, a Lotto-Domo egyik edzője elárulta, nagyon tartanak a szerdai hegyi időfutamtól, a szigorú időlimit miatt ugyanis veszélybe kerülhet Robbie McEwen zöld trikója. A szabályok szerint a 15.5 kilométeres cronó során McEwen legfeljebb 13 percet veszíthet a győztessel szemben, ehhez pedig a ragyogóan sprintelő, ám a hegyekben leginkább küszködő kerekesnek már a rajtnál be kell gyújtania a rakétákat.

BRUYLANDTS LEBUKOTT. A Chocolade Jacques nevű belga együttes nem kapott meghívást az idei Tour de France-ra, így a 28 éves Dave Bruylandts esete sem kap olyan nagy visszhangot: a belga kerekest még áprilisban, egy olasz versenyen ellenőrizték, s a vizeletében az A- és a B-próba is EPO használatára utaló jeleket mutatott ki. A versenyző legfeljebb kétéves eltiltásra számíthat. ---- 15. szakasz, Valreas–Villard-de-Lans (180.5 km): 1. Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 4:40:30, 2. Basso (olasz, CSC) azonos idővel, 3. Ullrich (német, T-Mobile) 3 másodperc hátrány, 4. Klöden (német, T-Mobile) 6 mp h., 5. Leipheimer (amerikai, Rabobank) 13 mp h., 6. Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 48 mp h.
Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 67:13:43, 2. Basso 1:25 perc h., 3. Klöden 3:22 p h., 4. Mancebo (spanyol, Banesto) 5:39 p h., 5. Ullrich 6:54 p h., 6. Azevedo (portugál, US Postal) 7:34 p h., …8. Voeckler (francia, Brioches) 9:28 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 225 pont, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 213, 3. Zabel (német, T-Mobile) 212. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque 177 pont, 2. Armstrong 102, 3. Rasmussen (dán, Rabobank) 95. A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 199:34:26, 2. T-Mobile (német) 55 mp h., 3. US Postal (amerikai) 6:41 p h.

A következő akadály

Különleges szakaszra kerül sor szerdán, a Tour történetének egyik legismertebb emelkedője, az Alpe d’Huez csúcsára vezető út lesz a színhelye a 15.5 kilométeres hegyi egyéni időfutamnak, amelynek során Lance Armstrong megerősítheti első helyét az összetettben. Az átlagosan 7.9 százalékos szintemelkedésű úton a hírek szerint már a hét elején sem lehetett szabad helyet találni, százezrek szurkolnak majd a Tour-menőknek. Az etap legnagyobb esélyese Armstrong, aki képes lehet az akkoriban fénykorát élő Marco Pantani 37:35 perces "pályacsúcsát" is megdönteni.
Tv: Eurosport, 14.15 (élő); ZDF, 14.30 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik