Éledő olasz remények

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.16. 23:05
Címkék
Eljött a nap, nem biztos, hogy mindenki örömére&A Tour de France mezőnye végre a hegyekbe ért, régen volt arra példa, hogy majdnem két hetet kellett várni erre. Az első pireneusi szakaszon két első kategóriás hegycsúcs tornyosult a mezőny előtt, ráadásul mindkettő az utolsó 30 kilométeren, várható volt, hogy kibújik a szög a zsákból, fény derül rá, kik vannak Tour-formában, s kiket kell kihúzni az esélyesek listájáról.
Mivel a 197.5 kilométeres etap nagy része majdnem sík volt, várható volt, hogy néhányan megpróbálnak előnyt szerezni a hegyek lábáig, arra azonban kevesen számítottak, hogy mindjárt az első szökés sikeres lesz: a francia Finot, a svéd Ljungqvist, a luxemburgi Kirchen és a belga Vansevenant ellenállás nélkül szakadhatott el a mezőnytől. A szökevények nem tudtak igazán jelentős előnybe kerülni, pedig a mezőny nem izgatta magát különösen, hátul az volt a legfontosabb, hogy a menők gond nélkül cserélhessenek kerékpárt. Többen is éltek ezzel a lehetőséggel, a spanyol Mayo nyitotta a sort, majd Hamilton, sőt, a sárga trikóban tekerő Voeckler is gépet váltott az emelkedők előtt, vélhetően könnyebb bringát állítottak össze számukra a szerelők.
A rajtnál még vakító napsütés és 30 Celsius-fokos meleg ígért igazi forróságot, de a Col d’Aspin lábánál már igen hűvös, esős idő fogadta a karavánt. A hirtelen időjárásváltozás a leginkább a német Ullrichot viselte meg, a T-Mobile menője már az első emelkedővel is nehezen birkózott meg, a hegycsúcson pedig a legjobbak közül egyedül ő vette fel az esőkabátját.
A Col d’Aspen csúcsára egyébként a dán Rasmussen ért fel elsőként, míg a pöttyös trikós Virenque honfitársával, Moreau-val csatázott a részhajrá pontjaiért. Hosszú és meredek lejtő következett, amelyen szétrázódott az élboly, Ullrich egy időre magára hagyta Armstrongot, de a nagy száguldás közben az amerikainak sikerült felzárkóznia.
Az utolsó emelkedő a híres-hírhedt Tourmalet-ra vezetett fel, ám nem egészen a csúcsig, hanem a hegy kétharmadánál fekvő La Mongie síparadicsomig. A kerekesek – élve a szabály adta lehetőséggel – az utolsó tíz kilométerre megszabadultak a bukósisaktól, s megkezdődött az igazi ütközet. Az élbolyban tekert Armstrong mellett Voeckler, Ullrich, Mayo, Mercado, Virenque, Mancebo, Simoni, Hamilton, Rubiera, Azevedo, Basso és Klöden is, aztán legnagyobb meglepetésre Hamilton az elsők között szakadt ki a bolyból, már hét kilométerre a céltól megadta magát. A US Postal versenyzői óriási tempót diktáltak, s ezt ezúttal Ullrich sem bírta, a németek nagy reménysége szégyenszemre Voeckler és Virenque társaságában próbált valahogy feljutni a célig.
Elöl a fiatalok szorongatták Armstrongot, a T-Mobile "B-terve", a német bajnok Klöden meglehetősen jól tartotta magát, míg a korábbi U23-as világbajnok Basso gond nélkül bírta az ekkor már segítők nélkül tekerő Armstrong tempóját. Az amerikai többször is megpróbált ritmust váltani, de Bassót sehogy sem tudta lerázni, sőt, a befutónál már képtelen volt újra támadni.
A CSC 27 esztendős csapatkapitánya pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el (persze, viselte ő már a legjobb fiatalnak járó fehér trikót a Touron), ezzel megerősítette klubja első helyét a csapatversenyben, de ami lényegesebb, ott maradt az összetettben Armstrong nyakán. Élednek az olasz remények, hogy Marco Pantani 1998-as sikere után újra versenyben lesz egy olasz kerekes a hegyekben is…
A viadal előtt Armstrong legnagyobb ellenfelének tartott Ullrich két és fél perces hátránynyal ért célba, Mayo egy, Simoni és Aitor Gonzalez másfél, Heras három, Hamilton három és fél percet kapott – az első jelek tehát azt mutatják, sima lehet az út a hatodik diadalig.
A versenyből azonban még hátra van nyolc – nem is akármilyen – szakasz, elég csak a szombati szintrajzra pillantani.
Még nincs vége…

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?

Írja be az itt látható számot!
---- 91. Tour de France
12. szakasz, Castelsarrasin–La Mongie (197.5 km): 1. Ivan Basso (olasz, CSC) 5:03:58, 2. Armstrong (amerikai, US Postal) azonos idővel, 3. Klöden (német, T-Mobile) 20 mp h., 4. Mancebo (spanyol, Banesto) 24 mp h., 5. Sastre (spanyol, CSC) 33 mp h., 6. Pereiro (spanyol, Phonak) 50 mp h., …9. Mayo (spanyol, Euskaltel) 1:03 p h., …12. Simoni (olasz, Saeco) 1:32 p h., …20. Ullrich (német, T-Mobile) 2:30 p h.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler (francia, Brioches) 51:51:07, 2. Armstrong 5:24 p h., 3. Casar (francia, fdjeux.com) 5:50 p h., 4. Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 6:20 p h., 5. Klöden 6:33 p h., 6. Basso 6:33 p h., …16. Ullrich 9:01 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 210 pont, 2. Zabel (német, T-Mobile) 201, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 195. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque 95 pont, 2. Merckx (belga, Lotto-Domo) 57, 3. Moreau (francia, Crédit Agricole) 43. A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 153:18:56, 2. Brioches (francia) 12:19 p h., 3. US Postal (amerikai) 12:47 p h.

A következő akadály

Ez még a péntekinél is keményebb lesz! Az idei Tour de France egyik legnehezebb szakasza következik (véleményünk szerint ez lesz a 91. Francia körverseny királyetapja), a Lannemezan és a Plateau de Beille közötti 205.5 kilométeres etap során hat jelentősebb emelkedőt kell majd megmászni, a Col des Ares 9 kilométeren átlagosan 3.8 százalékos szintemelkedésű, a Col de Portet d’Asp 10 kilométeren 5.4, a Col de la Core, 14.5 kilométeren 5.8, a Col de Latrape 18 kilométeren 3.3, a Col d’Agnes 9.5 kilométeren 8.4 százalékos emelkedővel riogatja a kerekeseket, míg az utolsó hegyre – amelynek csúcsán a befutó található –, az 1780 méter magas Plateau de Beille-re 18.5 kilométeres, 6.4 százalékos meredekségű emelkedő vezet fel. Annak, aki az összetettben győzni akar, ezen a napon produkálnia kell…
Tv: Eurosport, 13.00 (élő); ZDF, 13.00 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr ---- Ezúttal az amerikaiak korábbi nagy Tour-menője, a háromszoros (1986, 1989, 1990) győztes Greg LeMond "találta meg" Armstrongot, LeMond a francia Le Monde hasábjain azt nyilatkozta, képtelenség, hogy honfitársa tiltott szerek használata nélkül képes évről évre ilyen kiemelkedő teljesítményre. "Az igazat szeretném látni, amikor nézem a Tourt – fogalmazott Greg LeMond. – Lance bármire képes, hogy titokban tartsa a módszereit, de fogalmam sincs, meddig tudja elhitetni, hogy ártatlan." LeMond szerint a kerékpársport drasztikusan megváltozott az elmúlt 15 év során, az áttétes hererákból felépült Armstrong esete pedig mesébe illő. "A kerékpársportban nincsenek ilyen csodák. Amikor vadászat közben balesetet szenvedtem, két évig tartott, amíg viszszatérhettem, s már sohasem tudtam olyan jól szerepelni, mint korábban."
Az ötszörös Tour de France-győztes Armstrong egy texasi lap újságírójának kommentálta LeMond mondatait: "Fiatal versenyzőként Greg volt a példaképem, az volt az igazi csoda, amit ő művelt a Champs Elysées-n 1989-ben. Az Egyesült Államokban rengeteget tett ezért a sportágért, sokkal többet, mint bárki más, sokat köszönhetek neki én is, nem értem, mi vitte rá, hogy most rám támadjon."
Az amerikaira a média más területéről is kíváncsiak, a France 3 TV stábja hajnaltól kamerázta a US Postal szállodáját. "Néhány teljesen felületes kérdést tettek fel nekem a kerékpársportról, de amikor elhagytuk a szállodát, elkérték a recepción a szobabeosztást. Nem csodálkoznék, ha elrejtenének ezt-azt, aztán lefilmeznék, mit fedeztek fel. Az elmúlt öt év során azonban már az ilyenekhez is hozzászoktam" – mondta bosszúsan Armstrong.
Hugues Huet, a France 3 riportere kikérte magának az amerikai kerékpáros vádjait.
Mellesleg nem ez volt az első nyílt támadás Armstrong ellen, néhány hete a US Postal egykori masszőrnőjének vallomása jelent meg az LA-ügyirat című könyvben, amelyben ugyancsak doppingszerek rendszeres használatával vádolták a texasi sportolót.
Ilyen körülmények között nem lehet könnyű a hegyekre koncentrálni… ---- Zaniniék maradhatnak

A Tour szervezői pénteken két kerekes kizárását kezdeményezték, ám a nemzetközi szövetség (UCI) vezető testülete ebbe nem egyezett bele. A két érintett, a cseh Padrnos és az olasz Zanini diszkvalifikálását azok után indítványozták, hogy csütörtökön egy olasz bíróság jelezte: gyanúsítottként kell megjelenniük októberben a 2001-es Giro d’Italia doppingügyének tárgyalásán. A Tour szervezői az év elején olyan határozatot fogadtak el, amely szerint nem indulhat az a versenyző, aki ellen doppingolás gyanújával nyomoznak.

Kopasz mester

Francis Van Londersele, a Cofidis edzője beváltotta ígéretét: "Megfogadtam, ha O’Grady győzelme után David is nyer egy szakaszt, leborotválom a hajam" – magyarázta mosolyogva az edző. David Moncoutie hosszú szökés végén nyerte meg a 11. szakaszt, s győzelmét – akárcsak egy nappal korábban Virenque – a nagymamája emlékének ajánlotta, Moncoutie két nappal pályafutásának legnagyobb diadala előtt veszítette el nagymamáját.

Hamilton kínjai

Tavaly Tyler Hamilton törött kulcscsonttal teljesítette a táv nagy részét. "Most sokkal nagyobb fájdalmak kísérnek majd végig" – mondta szomorúan a Phonak csapatkapitánya, akinek kutyáját, a Tugboat nevű arany labradort két napja kellett rákos daganatok miatt elaltatni. Az amerikai kerekes szeretne jó eredménnyel búcsúzni a családtagnak számító ebtől, akinek kis piros azonosító medálját a párizsi befutóig nyakában viseli majd.

Brandt nyomoz

Az idei Tour eddigi egyetlen doppingesete Christophe Brandt nevéhez fűződik, akinek vizeletében methadon nyomait mutatták ki. A belga kerekes többször kijelentette, nem fogyasztott semmilyen tiltott szert, s most igazát bizonyítani is akarja. A Lotto-Domo kerekese májproblémáira szedett egy készítményt, amelyet egy belga gyógyszerész készített. Brandt ügyvédjével, egy doktor és egy tanú társaságában felkereste a gyógyszerészt, aki kijelentette: az adott időpontban methadonnal is dolgozott, az véletlenül kerülhetett Brandt gyógyszerébe. A Tourról kizárt kerekes reménykedik benne, hogy az új fejlemények ismeretében felmentik a doppingvádak alól.

Bäckstedt befejezte

Az Alessio svéd kerekese hátfájdalmai miatt csütörtökön feladta a versenyt, a szakasz nagy részét már a csapat buszából nézte végig. Magnus Bäckstedt az ötödik szakaszon sikeres szökés részese volt, s napokig az összetett verseny negyedik helyén állt.

McEwen nagyot sprintelt

A zöld trikós Robbie McEwen a csütörtöki befutó előtt 500 méterrel kis híján bukásba keveredett, ám hatalmasat hajrázva, több mint harminc kerekest megelőzve végül közvetlenül legnagyobb riválisa, Erik Zabel mögött ért célba. "Kellemetlen helyzet volt, az előttem tekerő versenyző majdnem elesett, én pedig megpróbáltam elkerülni az ütközést, mindkét lábam kirántottam a pedálból. Alig ötszáz méter volt hátra, mindent beleadtam, ha azt nézzük, hogy harminc helyet dolgoztam le a célig, elégedett lehetnék. A hátam viszont az egész szakasz alatt nagyon fájt, többször is úgy éreztem, nem bírom tovább. Ha nincs mellettem a csapattársam, Thierry Marichal, már máson van a zöld trikó…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik