A kis ember nagy diadala

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.15. 23:05
Címkék
Az idei első hegyiszakasz után csütörtökön is rázós etap várt a karavánra, a Saint Flour és Figeac közötti 164 kilométeres útvonalon jó néhány hosszabb-rövidebb emelkedőt meg kellett mászni. Ideális terep a szökéssel kísérletezőknek, de nem alkalmas az összetett esélyeseinek a támadásra  éppen ezért csupán az volt kérdéses, hogy melyik akcióra mond igent a karaván.
Jens Voigt szökési kísérletére nem mondott igent. Pedig a német menő már a legelején megpróbált meglépni, s aztán újra és újra próbálkozott. A mezőny a nagy tempóban többször is megnyúlt, s egy időre ketté is szakadt, az élbolyban tekertek a "nagyok", Armstrong, Ullrich, Hamilton és Mayo, míg a sárga trikós Voeckler a második csapatban ragadt. Néhány kilométerrel később már újra összerázódott a mezőny, de a próbálkozások nem maradtak abba. Az idei Tour legaktívabb kerekese, a piros rajtszámot viselő dán Piil is próbálkozott, majd újra Voigt percei következtek, de a mezőny ezeket a kísérleteket veszélyesnek ítélte. Ötven kilométer után következett az első hegyi hajrá, amelyet a pöttyös trikós Virenque nyert meg, igen jó úton jár, hogy hetedszer is ő legyen a Tour de France hegyek királya – tegyük hozzá: mintha mást nem is érdekelne ez a cím a mezőnyből, a franciának egyelőre nincs ellenfele.

Moncoutie szorgos vízhordóból egy napra ünnepelt sztár lett, ez volt az eredményhirdetésnél könnyeivel küszködô kerekes legboldogabb napja
Moncoutie szorgos vízhordóból egy napra ünnepelt sztár lett, ez volt az eredményhirdetésnél könnyeivel küszködô kerekes legboldogabb napja
Moncoutie szorgos vízhordóból egy napra ünnepelt sztár lett, ez volt az eredményhirdetésnél könnyeivel küszködô kerekes legboldogabb napja
A hajrá után a spanyol Martinez és a francia Moncoutie próbált megszökni, majd a spanyol Flecha is hozzájuk csapódott – a mezőnyben dühöngő Voigt szomorúan vette tudomásul, hogy ezt a próbálkozást már útjára engedte a karaván.
Ezek után megnyugodott a tempó, a szökevények szorgosan növelték előnyüket, hátul pedig legfeljebb az úton kószáló tehenek okoztak riadalmat. (Virenque egy nappal korábban a győzelméért egy marhát is kapott a helyiek felajánlásából, a hírek szerint a termetes állat nem fért fel a Quick Step buszára, így nem tudni, eljut-e a párizsi Champs-Elysées-re…)
Féltávnál már több mint hat perccel vezettek Flecháék, s a továbbiakban sem csökkent jelentősen a külöbség, így a szökevények maguk között dönthették el a szakaszelsőség sorsát. A két spanyol (vagyis a spanyol és a baszk) nem tudott megegyezni, ennek Moncoutie örült a legjobban, a 29 esztendős francia kilenc kilométerre a célvonaltól gond nélkül faképnél hagyta két riválisát és jelentős előnnyel meg is nyerte az etapot. A Cofidis vízhordója 1997 óta profiskodik, eddigi legjelentősebb sikerét 1999-ben érte el, amikor megnyert egy szakaszt a Dauphine Liberén, ezúttal viszont minden kerékpáros álmát váltotta valóra: győzött a legrangosabb viadalon. Csapatának is jól jött a sikerélmény, a francia együttes ugyanis az elmúlt hónapokban elsősorban a doppingbotrányok miatt került a lapok címoldalára, több versenyzője (köztük az időfutam-világbajnok David Millar) ellen vizsgálat folyik, a frissen igazolt mezőnyverseny-világbajnok, a spanyol Igor Astarloa pedig néhány hét után elhagyta új klubját.
A pontversenyben érdekelt sprinterek csatája érdekessé tette a mezőnybefutót is, ezúttal Hushovd volt a leggyorsabb, a norvég megelőzte Zabelt és McEwent, így még szorosabb lett a zöld trikóért zajló verseny.
Pénteken persze nem ők lesznek majd főszerepben, végre a hegyimenők csatája következik.

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

---- VIRENQUE ÜZENETE. A pettyes trikós Virenque a szerdai befutónál két karját a magasba emelve mutatott az ég felé, győzelmét a közelmúltban elhunyt nagymamájának, illetve egykori főnökének, Joel Chabironnak ajánlotta. A Festina menedzserét a klub akkori gyúrója, Willy Voet könyvében azzal vádolta, hogy ő dolgozta ki a csapat doppingprogramját. Chabironnak már nem áll módjában védekezni…

MERCKX DÜHÖS. Axel Merckx 134 kilométeren keresztül volt szökésben Virenque oldalán, de a francia menő a Col du Pas de Peyrol emelkedőjén lerázta egykori csapattársát. "Abban állapodtunk meg, hogy ő viszi el a hegyihajrákért járó pontokat, s a befutónál eldöntjük, melyikünk a jobb. Richard nem tartotta a szavát, akkor támadott, amikor nem számítottam rá" – legyintett dühösen a "kis" Merckx, aki végül 6:18 perccel Virenque mögött ért célba.

SÉRÜLÉSEK. A 10. etapon történt bukása miatt a francia Hinault és a német Kessler is kénytelen volt feladni a versenyt. Hinault sérülései komolyabbak, a röntgenvizsgálatok során megállapították, hogy az egyik csigolyája megrepedt, de az idegek nem sérültek meg. Kessler még teljesítette a távot, de éjszaka kiderült, mindezt már törött bordával tette, rá is hosszabb pihenő vár.

LEIPHEIMER ATHÉNBAN. Az amerikai szövetség eldöntötte, hogy Armstrong megüresedett helyén a Rabobankban tekerő Leipheimer vehet részt az athéni olimpián. Az is eldőlt, hogy a nyári játékok egyéni időfutamában Hamilton és Julich képviseli majd az amerikai színeket, míg a mezőnyversenyben Hincapie és McCartney jut még szóhoz.

VOECKLER BOLDOG. A francia bajnok Voeckler lassan egy hete feszíthet az összetett legjobbjának járó sárga trikóban, de a Brioches menője minden nyilatkozatában kiemeli, aligha tartana itt csapattársai segítsége nélkül. A francia együttes versenyzői egyébként éppen egy nagy esélyest, Belokit segítették volna – ha a klub vezetői gyenge formája miatt nem bontanak szerződést a 2002-es Tour második helyezettjével…

HINCAPIE PAPA LESZ. Armstrong egyik hűséges segítője, George Hincapie hamarosan apa lesz, kedvesével, Melanie-vel novemberre várják első csemetéjük érkezését.

BUKÁSOK. Nemcsak a profik mezőnyére jellemző a sok bukás, a Tour nyílt szakaszán is a szokottnál több volt a baleset. A 240 kilométeres amatőr-versenyen az egykori világbajnok, Tony Doyle járt a legrosszabbul, több bordája és a kulcscsontja is eltörött. ---- 11. szakasz, St. Flour–Figeac (164 km): 1. David Moncoutie (francia, Cofidis) 3:54:58, 2. Flecha (spanyol, Fassa Bortolo) 2:15 p h., 3. J. A. Martinez (spanyol, Euskaltel) 2:17 p h., 4. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 5:58 p h., 5. Zabel (német, T-Mobile) azonos idővel, 6. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) a. i., …9. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i., …13. Ullrich (német, T-Mobile) a. i., 14. Voeckler (francia, Brioches) a. i. Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler 46:43:10, 2. O’Grady (ausztrál, Cofidis) 3:00 p h., 3. Casar (francia, fdjeux.com) 4:13 p h., 4. Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 6:52 p h., 5. Piil (dán, CSC) 7:43 p h., 6. Armstrong 9:35 p h., …17. Ullrich (német, T-Mobile) 10:30 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen 210 pont, 2. Zabel 201, 3. Hushovd 195. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque 84 pont, 2. Merckx (belga, Lotto-Domo) 57, 3. Bettini (olasz, Quick Step-Davitamon) 36. A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 138:04:01, 2. Alessio (olasz) 2:23 p h., 3. Brioches (francia) 4:16 p h.

HATNAPOS PÁLYAVERSENY, FIORENZUOLA (Olaszország). A végeredmény: 1. Giovanni Lombardi (olasz), Samuele Marzoli (svájci) 200 pont, 2. Marvulli (svájci), Keisse (belga) 197, 3. Villa, Quaranta (olasz) 200 (1 kör hátrány), 4. Liska, Zabka (szlovák) 156 (1 k h.), 5. Bongiorno (argentin), Van Zyl (dél-afrikai) 136 (3 k h.), 6. Frey (német), Donadio (olasz) 76 (5 k h.)



A következő akadály

Eljött az idő! A kerékpáros-rajongók szabadnapot vettek ki, s megigazították a műholdas antennákat, pénteken ugyanis már az idei viadal összetett végeredménye szempontjából döntő szakaszra kerülhet sor. A Castelsarrasin és La Mongie közötti 197.5 kilométeres etap végén két első kategóriás hegy nyújt kitűnő lehetőséget a támadásra, az első, a Col d’Aspin (1489 méter) 12.5 kilométeren keresztül átlagosan 6.3 százalékos szintemelkedésű, míg a tekintélyes La Mongie (1715) 6.8 százalékos emelkedéssel keseríti meg a kerekesek életét. A befutó a La Mongie csúcsán lesz, pontosan ott, ahol két esztendővel ezelőtt Lance Armstrong megnyerte Joseba Belokival vívott csatáját. A spanyol ezúttal nincs a mezőnyben, de az amerikai így sem marad méltó ellenfelek nélkül…
Tv: Eurosport, 14.00 (élő); ZDF, 14.00 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik