A norvég ifjú újra villant a Touron

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.11. 22:23
Címkék
A rajtlistán szereplő 188 kerékpárosból 176-an sorakoztak fel a vasárnapi rajthoz a nyugat-franciaországi Lamballe városka főterén.
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Ezen a napon viszonylag rövid, 168 kilométeres táv szerepelt a programban, négy hegyi hajrával – ám egyelőre nagyobb hegyek nélkül. A szakemberek igazi "bretagne-i" időt jósoltak erre a napra: az északnyugati szélben folyamatosan permetező esővel.
A rajtnál mindebből még keveset érezhettek a karaván tagjai, akik közül a francia Christophe Moreau volt a legaktívabb: az összetett versenyben is az esélyesek közé sorolt, de immár jelentős hátrányban lévő kerékpáros közvetlenül a rajt után szökésre vállalkozott, de néhány kilométerrel később már újra a mezőnyben tekert. A többször próbálkozó német Jens Voigt sem járt sikerrel, a riválisok viszszaverték a támadásait – a dán Jakob Piil ellenben tovább fickándozhatott, a legaktívabb kerekesnek járó piros rajtszámot viselő bringás sokadik szökését kezdte el az első részhajrá után.
Erre a hajrára érdemes egy mondat erejéig kitérni: a sprintben a norvég Hushovd volt a leggyorsabb, míg a második helyen áthaladó ausztrál McEwen a pontoknak köszönhetően zöld trikósnak érezhette magát.

Visszatérve Piilhez: a dán az olasz Tosatto és a német Scholz társaságában lógott meg a többiektől, s a trió nagy összhangban dolgozott majdnem a befutóig – bár az előnye féltávnál már majdnem hatperces volt, 139 kilométernyi szökés után, mindössze kilenc kilométerre a befutótól befogta őket a mezőny.
Időközben történt azért egy s más, többek között elkezdett permetezni az eső az Atlanti-óceán felől fújó szélben, Bettini pedig pontot "ajándékozott" a hatszoros pöttyös trikós csapattársnak, Richard Virenque-nek. Az olasz örökmozgó egyébként sem bírt magával, a sprintbefutóhoz száguldó élbolyból próbált megszökni, vesztére éppen az ausztrálok kitűnő sprintere, McEwen tapadt rá, így elmaradt a Bettini-bravúr. A szakaszgyőzelem végül a norvég bajnok Thor Hushovdnak jutott, aki így meglehetősen gyorsan kárpótolta magát a sárga trikó elvesztéséért (Hushovd a harmadik etap végén húzhatta fel a nemes ruhadarabot, de már másnap, a bukások napján elveszítette).
A negyedikként célba érő McEwen is boldog volt, hiszen visszaszerezte a legjobb sprintert illető zöld trikót honfitársától, Stuart O’Gradytől, a pöttyös trikó viszont maradt eddigi gazdájánál, Paolo Bettininél. Az összetett versenyben nem hozott jelentős változást a vasárnapi etap, így továbbra is a francia Thomas Voeckler viselheti az első helyezettnek járó sárga trikót. A Brioches fiataljának hétfőn sem kell izgulnia, a mezőny ugyanis jól megérdemelt pihenőjét tölti. Ez lesz az idei viadal első pihenőnapja, amelynek során a versenyzőket repülőgéppel Quimperből Limoges-ba szállítják, a 9. szakasz kedden Saint Léonard-de-Noblat-ból rajtol majd. ----

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

1. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 3:54:22, 2. Kirchen (luxemburgi, Fassa Bortolo) azonos idővel, 3. Zabel (német, T-Mobile) a. i., 4. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) a. i., 5. Klöden (német, T-Mobile) a i., 6. Boonen (belga, Quick Step-Davitamon) a. i. Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler (francia, Brioches) 33:03:36, 2. O’Grady (ausztrál, Cofidis) 3:01 p h., 3. Casar (francia, fdjeux.com) 4:06 p h., 4. Backstedt (svéd, Alessio) 6:27 p h., 5. Piil (dán, CSC) 7:09 p h., 6. Armstrong (amerikai, US Postal) 9:35 p h., …20. Ullrich (német, T-Mobile) 10:30 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen 158 pont, 2. O’Grady 149, 3. Zabel 148. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Paolo Bettini (olasz, Quick Step-Davitamon). A csapatversenyben: 1. CSC (dán)
Következik: a hétfő pihenőnap. Tv: Eurosport, 16.30 (összefoglaló). Internet: www.letour.fr ----

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?

WÜST A NAPPALIBAN. Az egyik legjobb német sprinter, Marcel Wüst 2000-ben egy nagy bukás miatt elveszítette fél szemét, s be kellett fejeznie kerékpáros-pályafutását, de azóta sem szakadt el szeretett sportágától. Wüst a Tour során a német ARD tv-társaság kommentátoraként dolgozik. "Én vagyok az a fickó, aki megpróbálja az események hátterét megvilágítani. Megpróbálok eljutni a nappalikba, hogy a nézőkkel minél jobban megismertethessem ezt a csodálatos világot."

BRANDT GYANAKVÓ. A 91. Tour de France első doppingesetének főszereplője, a belga Christophe Brandt szerint hiba történhetett az ellenőrzése vagy a laboratóriumi vizsgálat során. "Tucatnyi ellenőrzésem volt ebben az évben is, és mind negatív eredményt hozott. Nem használtam tiltott szereket, és mielőbb vissza akarok térni, mert a kerékpársport az életem" – mondta Brandt, akit az A-próba eredménye után (a sportoló vizeletében a tiltott listán szereplő metadont mutatták ki) csapata már nem engedett rajthoz állni.

MAYO KÓRHÁZBAN. A baszk Deia nevű újság értesülése szerint a viadal egyik esélyesének tartott Iban Mayo péntek éjjel kórházban járt, ahol megröntgenezték a könyökét. A spanyol kerekes még amatőrkorában eltörte ezt a karját, a pénteki szakaszon történt bukás során pedig nagyon beütötte a könyökét. A vizsgálat nem mutatott ki újabb törést, így Mayo folytathatta a küzdelmet.

PETACCHINAK MÉG FÁJ. Egy bukás során szenvedett sérülései miatt adta fel a verseny Alessandro Petacchi. Az idei Giro d’Italián kilenc etapgyőzelemig jutó olasz sprintert azóta Olaszországban alaposan megvizsgálták. Az orvosok szerint a vállát és bal karját továbbra is fájlaló kerekes sérülései szerencsére nem súlyosak, Petacchi néhány napos pihenő után újra nyeregbe szállhat.

LEBLANC BÚCSÚZIK. A Tour de France igazgatója, Jean-Marie Leblanc hamarosan elbúcsúzik a viadaltól. Az ismert sportvezető 2007-ben visszavonul, de már jövőre átadja a helyét a versenyigazgatói autóban Christian Prudhomme-nak, így az utódja indítja majd el az egyes szakaszokat. A francia sportdiplomata a tervek szerint egy héttel a Tour befutója után Magyarországon vendégeskedik majd, s megtekinti a Tour de Hongrie utolsó két szakaszát.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik