Robbie McEwen győzött

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.05. 22:45
Címkék
Ritkán látni boldogan mosolygó második helyezettet, a Francia körverseny második szakasza után ezt is megértük: az etapgyőztes ausztrál Robbie McEwen mögött másodikként célba érkező norvég Thor Hushovd fülig érő szájjal fogadta a gratulációkat.
A skandinávok újabb büszkesége győzött már az U23-as világbajnokságon, sőt két éve Bourgen-Bresseben Tour-szakaszt is nyert, alighanem hétfőn ért el pályafutásának eddigi legmagasabb pontjára: felhúzhatta a Tour legjobbjának járó sárga trikót, ő az első norvég, aki ezt megtehette.
A fentiekből már kiolvasható: az olasz Fassa Bortolo együttese ezúttal egyik célját sem tudta megvalósítani, nem tudta megvédeni a prológgyőztes Fabian Cancellara összetett első helyét és nem tudta győzelemre vezetni sprinterét, Alessandro Petacchit. Utóbbiról inkább a fiatal olasz csillag tehet, aki – akárcsak vasárnap – ezúttal sem helyezkedett jól, riválisai kizárták, így esélye sem volt a győzelemre. Igaz, ugyanígy járt az ötszörös zöld trikós Zabel vagy a két évvel ezelőtti világbajnok, Cipollini is.

A Tour de France második szakaszának végén Robbie McEwen emelhette a magasba karjait, az ausztrál sprinter ezúttal mindenkinél gyorsabb volt
A Tour de France második szakaszának végén Robbie McEwen emelhette a magasba karjait, az ausztrál sprinter ezúttal mindenkinél gyorsabb volt
A Tour de France második szakaszának végén Robbie McEwen emelhette a magasba karjait, az ausztrál sprinter ezúttal mindenkinél gyorsabb volt
Ami azt illeti, a 197 kilométeres etap során nem csak a befutó izgalmai jelentettek eseményt. A legjobb hegyimenőnek járó
pettyes trikót viselő Paolo Bettini már a rajt után meglépett a mezőnytől, s be is gyűjtötte az első hegyi hajráért járó pontokat, így megőrizte a különversenyben kivívott első helyét. Következett a szökevények időszaka: Pineau, Piil, Lang, Édaleine, Scanlon és Mengin hagyta ott a karavánt, a vízhordók jó ideig élvezhették a rájuk irányuló figyelmet, ám 23 kilométerrel a célvonal előtt – ahogyan az várható volt – a sprinterek csapatai visszaverték a támadást, így a mezőny együtt érkezhetett a befutóhoz.
Az egész napra ideges hangulat volt jellemző, jó néhány kisebb-nagyobb bukás történt, a legroszszabbul kétségkívül Gian Matteo Fagnini járt, akit kulcscsonttörés gyanújával szállítottak kórházba. A célegyenesben Casper és Arvesen akadt össze, mindketten hatalmasat estek, de szerencsére nem lett komolyabb bajuk – s a 60 kilométer/órás sebesség fölött száguldó kerekesek egytől egyig ki tudták kerülni őket.
A sprintben diadalmaskodó McEwen az összetettben a harmadik helyre lépett előre, míg Hushovd helyet cserélt Cancellarával, de összességében nem sokat változott a kép – ahogyan várhatóan kedden sem változik majd: az újabb sík etap ismét a sprinterek háborúját ígéri.

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

---- Charleroi–Namur (197 km): 1. Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 4:18:39, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) azonos idővel, 3. J.-P. Nazon (francia, AG2R) a. i., 4. Hondo (német, Gerolsteiner) a. i., 5. O’Grady (ausztrál, Cofidis) a. i., 6. Kirsipuu (észt, AG2R) a. i. Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thor Hushovd 9:05:42, 2. Cancellara (svájci, Fassa Bortolo) 8 mp h., 3. McEwen 17 mp h., 4. Armstrong (amerikai, US Postal) 18 mp h., 5. Voigt (német, CSC) 23 mp h., 6. J. I. Gutierrez (spanyol, Banesto) 24 mp h., …17. Ullrih (német, T-Mobile) 33 mp h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Thor Hushovd. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Paolo Bettini (olasz, Quick Step-Davitamon)
Következik: 3. szakasz, Waterloo– Wasquehal (210 km). Tv: Eurosport, 14.00 (élő), ARD, 14.00 (élő). Internet: www.letour.fr

HEGYIKERÉKPÁROS VILÁGKUPA-sorozat, 6. FUTAM, CALGARY
Cross country. Férfiak (41.9 km): 1. Filip Meirhaeghe (belga) 2:10:35, 2. Sauser (svájci) 3:28 p h., 3. Hermida (spanyol) 4:44 p h. Nők (30.1 km): 1. Gunn-Rita Dahle (norvég) 1:46:28, 2. McConneloug (amerikai) 46 mp h., 3. Stropparo (olasz) 2:20 p h. Downhill. Férfiak: 1. David Vazquez Lopez (spanyol), 2. Berchtold (brazil), 3. Peat (brit). Nők: 1. Celine Gros (francia), 2. Jonnier (francia), 3. Moseley (brit). Four cross. Férfiak: 1. Michal Prokop (cseh), 2. Rinderknecht (svájci), 3. Carter (amerikai). Nők: 1. Sabrina Jonnier, 2. Kinter (amerikai), 3. Llanes (amerikai) ---- BÚCSÚZÓ. A Tour de France 188 fős mezőnyétől elsőként a korábbi ausztrál bajnok, Nick Gates vett búcsút, a Lotto-Domo versenyzője az első szakasz során bukott és több mint fél órás hátránnyal ért célba. Hiába küszködött, öt perccel túllépte a meghatározott limitidőt…

GYÁSZ. Fekete karszalagot viseltek hétfőn a Lotto-Domo kerekesei, ezen a napon temették el ugyanis a klub egykori versenyzőjét, Stive Vermaut-t. A korábban a US Postalban is megforduló kerekes elvesztése rettentő szomorú, még 29 esztendős sem volt.

SÁRGA DOBOZ. A mezőny valamennyi kerekesének gépén elhelyeztek egy apró sárga dobozt (a hátsó tengely mellett található), az ebben lévő chip segít azonosítani a célban a kerekest. Természetesen a hivatalos eredményt továbbra is a célfotó alapján közlik, előfordul ugyanis, hogy géphiba miatt menet közben kerékpárt kell cserélni.

NAMUR. Negyedszer volt befutó helyszíne a Maas folyó partján fekvő Namur városa, 1952-ben Diederich, 1955-ben Bobet, 1959-ben pedig Favero győzött, azóta várták vissza a Tour-karavánt. Mellesleg a folyó túlsó partján fekvő Jambes-ban már négyszer járt a körverseny, de az a város másról is nevezetes: itt lakik az egyik leghíresebb belga sportoló, a tenisz-világelső Justine Henin-Hardenne.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik