Kirsipuu húzta be az elsőt

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.04. 21:13
Címkék
A mezőny tagjai ugyan mindent megtettek, de úgy történt, ahogyan az borítékolható volt: a Fassa Bortolo együttese egyben vitte el a célig a mezőnyt.
A kék-fehér mezes olasz gárda két legyet akart ütni egy csapásra: megőrizni a svájci Fabian Cancellara sárga trikóját, no és győzelemre segíteni az új sprinter-üstököst, az idei Giro d’Italián kilenc etapsikerig jutó Alessandro Petacchit. Csak apró hiba csúszott a számításba…
A Tour de France első szakaszán négy negyedik és egy harmadik kategóriás hegy megmászása is szerepelt a programban, így várható volt, hogy máris megkezdődik a harc a pöttyös trikóért. Az idei Francia körverseny első szökése a francia Beneteau nevéhez fűződik, sikerrel azonban néhány perccel később Paolo Bettiniék jártak: az olasz menő a német Voigt, az észt Tombak, a francia Renier és az osztrák Eisel oldalán lépett el a mezőnytől, s a hegyi hajrákon össze is gyűjtött annyi pontot, hogy megszerezte a piros petytyest. A szakasz második felében hegyekkel már nem találkozott a karaván, amelyet a Fassa Bortolo a hajrára szépen összerázott.

Az észt Jaan Kirsipuu (jobbra) nyerte a sprinterek háborúját
Az észt Jaan Kirsipuu (jobbra) nyerte a sprinterek háborúját
Az észt Jaan Kirsipuu (jobbra) nyerte a sprinterek háborúját
S akkor a már említett apró számítási hiba: az olasz klubnál arra talán nem gondoltak, hogy Petacchin kívül ezúttal közel tucatnyi ragyogóan hajrázó kerekes pályázik a szakaszgyőzelemre, s a sprinterek háborújában valósággal "megették" a fiatal olaszt. A célegyenesben az ausztrál McEwen nem túl szabályos mozdulattal tolta arrébb Petacchit, ezzel mintegy ki is zárta a győzelemre esélyesek közül, a Fassa Bortolo menője olyan rossz pozícióba került, ahonnan már nem tudott kitörni. McEwen kis híján a győzelmet is megszerezte, de az észtek rutinos sprintere, a 35 esztendős Jaan Kirsipuu jobban lökte be gépét a célba – ez volt az AG2R menőjének negyedik Tour de France-sikere.
Ami az összetett versenyt illeti: az időjóváírásokat szorgosan gyűjtő Cancellara megőrizte az első helyet, de az előnye csupán két másodpercnyi a vasárnap remeklő, egykori U23-as világbajnok norvég Hushovd előtt. A nagymenők kényelmesen utaztak a 202.5 kilométeres etap során, Armstrong, Ullrich és a többi esélyes egyaránt megőrizte pozícióját.
Armstrongék helyzete várhatóan hétfőn sem változik, a második szakaszon ugyanis mindössze két negyedik kategóriás hegy "magasodik" – Cancellarának viszont igyekeznie kell…

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

---- Mindenkit vizsgálnak

A fokozódó doppingellenes harc jegyében minden eddiginél több, 210 ellenőrzés lesz a július 25-ig tartó viadalon, a szakaszgyőzteseket és az összetettben élen álló versenyzőt minden esetben tesztelik. A vizsgálatok közül 30 alkalommal vért, a többi 180 esetben pedig vizeletmintát vesznek, mintegy száz ellenőrzés a csaló kerékpárosok között népszerű EPO kimutatását célozza. Tavaly 142 doppingellenőrzés volt a Touron, és egy hozott pozitív eredményt.

A túrót!

Patrice Clerc, a Tour főnökét kihozták a sodrából az újságírók, amikor a sajtótájékoztatón szóba került: a sok kerékpáros doppingügy miatt félbe kellene szakítani a viadalt. "Már megbocsássanak, de ez hülyeség. Az olimpiai játékokat sem törlik azért, mert lebuktak az amerikai atléták és az autópályákat sem zárják le, mert előfordulnak balesetek. A mi sportágunk teszi a legtöbbet a doppingellenes harcban, a Tour szervezői pedig minden egyéb sportesemény szervezőinél többet vállalnak a sport megtisztításáért."

Cipollini

Akkor csodálkoztunk volna inkább, ha az extravagáns SuperMario Cipollinit nem bírságolják meg mindjárt a prológ után… Az utolsó Tourján induló 2002-es világbajnok "természetesen" nem az előre meghatározott versenymezben, hanem az általa tervezett lila-kék felszerelésben állt a nagyvilág elé, ezért ő 200, csapata pedig 250 svájci franc-nal lett vékonyabb. ---- 91. Tour de France
1. szakasz, Liege–Charleroi (202.5 km):
1. Jaan Kirsipuu (észt, AG2R) 4:40:29, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) azonos idővel, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) a. i., 4. Hondo (német, Gerolsteiner) a. i., 5. J-P. Nazon (francia, AG2R) a. i., 6. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) a. i. Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Fabian Cancellara (svájci, Fassa Bortolo) 4:47:11, 2. Hushovd 4 mp h., 3. Armstrong (amerikai, US Postal) 10 mp h., 4. Voigt (német, CSC) 15 mp h., 5. J. I. Gutierrez (spanyol, Banesto) 16 mp h., 6. Pereiro (spanyol, Phonak) 19 mp h., …16. Ullrih (német, T-Mobile) 25 mp h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Thor Hushovd. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Paolo Bettini (olasz, Quick Step-Davitamon)
Következik: 2. szakasz, Charleroi–Namur (197 km). Tv: Eurosport, 14.00 (élő), ZDF, 14.00 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik