Európában már felért a csúcsra

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.07.02. 22:44
Címkék
Visszaszámolunk, hiszen egyre közelebb a nagy nap: Athénban augusztus 13-án kezdődnek az ötkarikás játékok küzdelmei. A kvalifikációt szerző versenyzők már készülnek, és mi is angolunk, szeretnénk bemutatni azokat a magyar sportolókat, akikre nagyon is érdemes lesz odafigyelni a görög fővárosban, akik pontszerzők lehetnek, érmet nyerhetnek, sőt akár az aranyéremre is pályázhatnak. Megkérdezzük őket, miként vélekednek saját esélyeikről, a Nemzeti Sport szakértője is elemzi az adott versenyszámot, bemutatjuk a legnagyobb ellenfeleket, az olimpiai programból kiderül pontosan, mikor is kell szurkolnunk nekik, felidézzük a Sydney óta eltelt négy év világversenyeinek végeredményét, és ismereteink alapján megpróbáljuk megtippelni, hogy kik állhatnak majd az athéni dobogón. Vegyük számba a több mint kétszáz tagú magyar olimpiai csapat reménységeit!
Kétszeres Európa-bajnok – hatalmas szó a mai mezőnyben, amikor súlycsoportonként legalább tíz exszovjet küzd az elsőségért. A világbajnokságokon azonban nem jön ki neki a lépés, Sydneyben pedig 19. lett. Vajon sikerülhet-e Ritter Árpádnak Athénben érmet szereznie?
– Kétszeres Európa-bajnokként nem lennék elégedett a pontszerző hellyel, reális célom, hogy dobogóra kerüljek, de bevallom, leginkább arról szoktam álmodni, hogy olimpiai bajnok leszek Athénban. Persze valószínűleg tízen-tizenketten dédelgetünk hasonló álmokat a súlycsoportban. Ha a felkészülés jól sikerül, odaérhetek az első helyre – vall a magyar szabadfogás zászlóvivője.
– Ha jól tudom, megjárt már havat és kánikulát is az eddigi felkészülés során.
– Igen, Szlovákiában a Csorba-tónál alapoztunk, tíz napig nem birkóztunk, csakis futottunk, erősítettünk. A hab a tortán az volt, amikor fel kellett futnunk az egyik közeli hegy 2000 méteres csúcsára, ahol még májusban is térdig érő hóban kellett átverekednünk magunkat. Aztán néhány hétre rá máris Kubában találtuk magunkat a negyven fokban. A havannai edzőtáborban már a szőnyegmunkáé volt a főszerep, de ez sem volt leányálom…
– A hőség miatt?
– Legjobban talán a magas páratartalom kínzott meg, a kánikulában 80 perces szuperintenzív edzéseket tarthattunk csak a kubai válogatottal karöltve. Húsz perc után már fogcsikorgatva vettük a levegőt. Az első két hetet még élveztem is, a harmadik már nem esett jól. De kell a jó erőnlét, ez taktikám egyik legfontosabb része, van egy-két ellenfelem, akiket elsősorban állóképességgel győzhetek le.
– Maradjunk is a legnagyobb ellenfeleinél…
– Legalább tíz hasonló képességű birkózó van a súlycsoportomban, hogy ki nyer közülünk, az az aznapi formától, a sorsolástól függ, kis túlzással az dönt majd, hogy ki milyen lábbal kel fel az ágyból. Ha választhatnék, a kemény fogyasztás utáni első ellenfelemnek persze a két szabadkártyás valamelyikét, az angol vagy a szenegáli versenyzőt választanám, és hát van két-három "kemény dió", akiket jó lenne elkerülni. Másfelől meg mindegy, hogy kivel kerül össze az ember a csoportjában, aki bajnok akar lenni, annak mindenkit le kell győznie.
– Nevesítsük a kemény diókat!
– Buvajsza Szajtyijevet még nem sikerült legyőznöm, de ennek is véget kell vetni egyszer. A sötét bőrű amerikai, Joe Williamsszel még nem birkóztam, de ő is nehéz ellenfélnek tűnik. Meg aztán ott vannak a régi jó ismerőseim, a fehérorosz Gajdarov, a kazah Lalijev…
– Beszélgessünk egy kicsit a Sydney óta eltelt négy évről! Kíméletlenül a közepébe is vágnék: két bravúros Eb-arany mellett miért nem sikerültek a vébék?
– Úgy vettem észre, hogy jobban megy a birkózás, ha hoszszabb a felkészülés. Egy Eb-re szinte négy hónapot készülünk, januártól áprilisig, míg a vébé előtt ősszel, jó ha összejön két, két és fél hónapos felkészülés. Most, Athén előtt meglesz a négy hónap, épp ezért optimista vagyok.
– Mi volt a baj Teheránban, illetve New Yorkban?
– Igazából Sydney óta három vébé is volt már, és egyikről sem tértem haza kellemes emlékekkel. Szófiában 2001-ben a négy közé kerülésért birkóztam a koreai Mun Euj Dzsaéval. Tizennégy másodperccel a vége előtt csináltam rajta két pontot, amivel nyertem volna, ám a bírók, noha először beírták a két pontot, visszanézték az esetet, és végül csak egy pontot adtak, a hosszabbításban meg újabb csalással a koreait juttatták nyolc hetes győzelemhez. Egy évre rá Teheránban rosszul sikerült a birkózásom, kapkodtam, más stílust birkóztam, és kiestem, a csoportomban Gajdarovtól és a kubai Gonzaleztől is kikaptam. Tavaly New Yorkban a negyeddöntőben meg a kazah Lalijev győzött le az utolsó pillanatban. Talán kicsit elégedett voltam, hogy megvan a kvóta, de utána nagyon el voltam keseredve.

Ritter Árpád

Született: 1975. június 12., Budapest
Klubja: Csepel BC
Edzője: Gulyás István
Legjobb eredményei: vb-5. (2001, Szófia); 2x Európa-bajnok (2002, Baki, 2003, Riga); Eb-3. (2001, Budapest), Eb-4. (1998, Pozsony), Eb-5. (2000, Budapest), Eb-6. (1997, Varsó), 8x magyar bajnok (1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004); serdülő-világbajnok (1991, Almati, kötöttfogás)
– Gondolom, a kontinensbajnokságok már jóval kellemesebb emlékek. Baki vagy Riga a kedvenc?
– Baki. Talán azért is, mert az volt az első nagy sikerem, meg szakmailag is szerintem jobb voltam. Ha jól emlékszem, egyetlen meccsemen sem volt holtpontom, míg Rigában nem éreztem, hogy olyan jól ment volna. Bár Rigára is büszke vagyok, hiszen megvédeni sokkal nehezebb, mint megnyerni.
– Beszélgettünk sikerekről, kudarcokról. Mi lehet a tanulság, hogyan hangzana ön szerint a sikerrecept Athénre?
– Maximális erőbevetéssel felkészülni. Ott pedig többet támadni, irányítani a meccseket. Sokkal jobban kell harapnom, mint Sydneyben, ott finoman szólva nem sikerült odatenni magam. Ha jól átvészelem a fogyasztást, összejöhet. Össze kell jönnie! ---- Árpi is jó lehet egy olimpiai éremre

A hetvennégy kilósok szabadfogású mezőnyéből az orosz Buvajsza Szajtyijev emelkedik ki, és ő a legnagyobb esélyes, már ha sikerül csúcsformába hoznia magát. Igaz, négy éve, Sydneyben is toronymagas esélyesnek számított, aztán a csoportjában ragadt – ennyire kiegyensúlyozott a mai élmezőny. Buvajsza és van egy öccse, Adam is, aki szintén világbajnok, igazi "vadállatok" a szőnyegen, küzdőszellemből, agresszivitásból tehát nincs hiány. De Buvajsza csodálatos dolgokat művel, kifinomult érzéke van a birkózáshoz. Rajta kívül van még hat-nyolc versenyző, akik azért reális eséllyel pályáznak az aranyra, dobogóra – köztük van a mi Ritter Árpink is. Hatalmas dolog a mai kaukázusiakkal, törökökkel elárasztott mezőnyben, hogy kétszer is Eb-t tudott nyerni. Az Európa-bajnokságokon is sokáig rossz sorozata volt, aztán kétszer is aranyérmet szerzett. Remélem és hiszem, hogy a vébék és olimpiák rossz sorozata is megszakad egyszer, s ez az alkalom Athénben lesz. Megérdemelné, hogy dobogóra állhasson, a vébék rossz szériáját pedig reméljük a jövő évi budapesti vébén szakítja meg. Kapaszkodásban nagyon jó, és remekül alkalmazza a főként kötöttfogású elemekre és kivárásra, kontrákra épülő taktikáját. Nem szabad, hogy közelharcba, rizikós szituációkba bonyolódjon. Anélkül, hogy jó nagy terhet akasztanék a nyakába, szerintem komoly esélyei vannak az éremszerzésre.

Sike András (Szöul olimpiai bajnoka, a junior kötöttfogású válogatott edzője) ---- BUVAJSZA SZAJTYIJEV (OROSZORSZÁG)
A mezőny kiemelkedő versenyzője.
1995-ben kezdte meg az éremhalmozást, azóta öt világ- és öt Eb-aranyig jutott, Atlantában olimpiai bajnok lett (Sydneyben bakizott, "csak" 9. lett),.Birkózása változatos és kiismerhetetlen, lábmunkája, akcióelőkészítése félelmetes. Az utóbbi években fogy az előnye a többeikkel szemben (elsősorban fizikailag), talán már túl van pályafutása zenitjén, de még mindig ő az első számú esélyes. Mérlege Ritterrel: 4:0.

MURAD GAJDAROV (FEHÉROROSZORSZÁG)
Az igazán nagy sikerrel még adós, hiszen "csak" ezüst- és bronzérmei vannak világversenyekről, az utóbbi három évben azonban mindig tűzközelben (értsd dobogón) volt. A sportágra jellemző, hogy orosz és azeri válogatottság után, most a fehérorosz csapatot erősíti. A védekezés mestere, stabilan lezárja a támadásokat, szinte az összekapaszkodásra játszik. Nagy taktikus, a színészkedéstől sem riad viszsza. Mérlege Ritterrel: 1:2.

GENNAGYIJ LALIJEV (KAZAHSZTÁN)
Szintén oroszként látta meg a napvilágot, viszont felnőttként már kazahként végzett negyedik helyen a sydneyi olimpián és a 2002-es teheráni vb-n. Félelmetesen robbanékony, lábratámadásai életveszélyesek. A New York-i vb-n meglepte Rittert, és egy mögékerüléssel 2:1-es pontozással nyert ellene. A magyar esélye, hogy az első percekben lezárja Lalijev támadásait, és kondicionálisan őrli fel a meccs végére. Mérlege Ritterrel: 2:2.

JOE WILLIAMS (EGYESÜLT ÁLLAMOK)
A súlycsoport élvonalából azon kevés birkózók egyike, aki ellen Ritter Árpád még nem birkózott. A színes bőrű, robbanékony amerikai gyakorlatilag folyamatosan támad, hosszú végtagjait előszeretettel használja ki. Sokak szerint az athéni olimpián is ott lehet a legjobbak között ezzel a harcmodorral. Lábratámadásokat, dobásokat is szívesen alkalmaz, jobbára sikeresen. Ott van a legjobbak között, azonban nem tartozik a biztos éremesélyesek közé. Mérlege Ritterrel: –

IVAN FUNDORA (KUBA)
A szintén színes bőrű kubai a robbanékonyság mintaképe. Viszonylag kevés szabadfogású elemet variál birkózásában, azokat viszont igen hatékonyan alkalmazza. A magyar szabadfogású válogatott kubai edzőtáborozása során kóstolgatták egymást Ritterrel. Az edzésen általában a kubai nyert, de aztán élesben, a minszki Medvegy-emlékversenyen Ritter Árpád győzedelmeskedett. Ha Athénban találkoznak, Ritteré a lélektani előny. Mérlege Ritter ellen: 0:1.

Az NS athéni tippje
1. Buvajsza Szajtyijev (Oroszország)
2. Murad Gajdarov (Fehéroroszország)
3. Ritter Árpád (Magyarország) ---- 2000, Sydney, olimpia (76 kg, a súlycsoportok határai 2002 januárjában változtak meg)
1. Slay (Egyesült Államok), 2. Mun Euj Dzsae (Dél-Korea), 3. Bereket (Törökország), …18. Ritter Árpád (Az első helyen végző Leipoldot doppingvétség miatt utólag kizárták.)
2001, Szófia, világbajnokság (76 kg)
1. B. Szajtyijev (Oroszország), 2. Mun Euj Dzsae (Dél-Korea), 3. Williams (Egyesült Államok), …5. Ritter Árpád
2001, Budapest, Európa-bajnokság (76 kg)
1. B. Szajtyijev (Oroszország), 2. Gocsev (Bulgária), 3. Ritter Árpád
2002, Teherán, világbajnokság (74 kg)

1. Hadzsizadeh (Irán), 2. Iszagasijev (Oroszország), 3. Gülhan (Törökország), …26. Ritter Árpád
2002, Baki, Európa-bajnokság (74 kg)
1. Ritter Árpád (Magyarország), 2. Gajdarov (Fehéroroszország), 3. Iszagasijev (Oroszország)
2003, New York, világbajnokság (74 kg)
1. B. Szajtyijev (Oroszország), 2. Gajdarov (Fehéroszország), 3. Lalijev (Kazahsztán), …7. Ritter Árpád
2003, Riga, Európa-bajnokság (74 kg)
1. Ritter Árpád (Magyarország), 2. Leipold (Németország), 3. Gajdarov (Fehéroroszország)
2004, Ankara, Európa-bajnokság (74 kg)
1. Kokajev (Oroszország), 2. Gajdarov (Fehéroroszország), 3. Betinidisz (Görögország) ---- (Helyszín: Ano Liosszia-csarnok. A súlycsoportban 21 induló lép szőnyegre, hét hármas csoportba sorsolják őket. A legnagyobb mázlista az alsó ág csoportgyőztese lesz, aki közvetlenül az elődöntőbe jut, míg a többi csoport nyertesére még egy meccs vár a négy közé jutásért. Az elődöntők győztesei az aranyért, a vesztesei a bronzéremért csapnak össze. Az időpontokat magyar idő szerint jelöltük.)
Augusztus 28.:
8.30–10.30: csoportmérkőzések
16.30–20.30: csoportmérkőzések
Augusztus 29.:
8.30–11.00: selejtezők, a négy közé jutásért
13.00–15.30: helyosztók az 5. helyért, a 3. helyért és döntő ---- Gulyás István, a szabadfogású válogatott szakágvezetője, Ritter edzője a Csepelben:
– Ritter az elmúlt hat világversenyen igazolta, hogy komolyan kell vele számolni Athénben is. Kellő önbizalommal vágunk neki a versenynek, nagyot szeretnénk alkotni. Igaz, a vébék és olimpiák eddig nem sikerültek neki, de az Európa-bajnokságokon is sokáig csak tízben végzett, aztán áttört a gát, reméljük, most Athénben áttörik a következő is.
Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású világbajnok (1979):
– Szívből remélem, hogy az én vébéaranyam után újabb nagy szabadfogású sikernek örülhetünk Ritter révén, ezúttal az olimpián. Benne van a nagy siker, bár igaz, tízen pályáznak legalább a dobogóra. Az olimpián mindenki igyekszik csúcsformában lenni, az ötkarika mindenkiből a legjobbat hozza ki, úgyhogy pokolian nehéz lesz. Igaz, Árpinak szerintem bátrabban, nyíltabban kellene birkóznia, fiatalként igazi virtuóz volt, most meg beszűkítették a repertoárját kivárásra, kontrázgatásra.
Deák Bárdos Mihály, kötöttfogású Európa-bajnok, négyszeres vb-ezüstérmes athéni résztvevő:
– Árpival nem sűrűn vagyunk kapcsolatban, de csak jót tudok mondani róla. Nem csak remek birkózó, hanem rendes, kedves embernek ismertem meg. Abszolút képesnek tartom arra, hogy odaérjen a csúcsra, és szorítok is neki. Persze, az ő súlycsoportjában is legalább nyolc-tíz ember van, aki olimpiai bajnok lehet. Ha Árpi fogyasztása jól sikerül, és kondicionálisan is a topon lesz, és tudja majd alkalmazni kontráit, akkor nagyot alkothat.
Hegedüs Csaba, a Magyar Birkózószövetség elnöke, München olimpiai bajnoka:
– Két egymást követő évben megnyerni az Európa-bajnokságot – nem akármilyen teljesítmény! E két sikernek megnyugvást kell jelentenie Árpinak, persze megelégedettséget nem: arra kell hogy ösztönözze, hogy most már nyugodtan összpontosítson az olimpiára, a vébékre. Képességei alapján, mind technikai tudását, erőnlétét, tapasztalatát figyelembe véve a dobogón a helye. Ô maga is ezzel tisztában van, és maximális profizmussal, mintaértékű hozzállással készül a nagy megméretésre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik