Deák Bárdos – negyedszer is?

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.06.25. 21:22
Címkék
Bár a ruhadarab nem kifejezetten jellemző a sportág küzdelmeire, a magyar kötöttfogásúaknak jó alaposan fel kell kötniük a gatyájukat, hiszen a szombathelyi Magyar Nagydíj idén is bombaerős nemzetközi mezőnnyel büszkélkedhet.
A 10. alkalommal megrendezett, A-kategóriás verseny a négy helyszínből álló Grand Prix-sorozat része. Ráadásul az utolsó versenyek egyike, ahol a világ legjobbjai – huszonöt ország versenyzői – Athén előtt felmérhetik, hol is tartanak a felkészülésben.

Deák Bárdos Mihály egy év kihagyás után ismét a dobogó tetejére szeretne állni (fotó: Farkas József)
Deák Bárdos Mihály egy év kihagyás után ismét a dobogó tetejére szeretne állni (fotó: Farkas József)
Deák Bárdos Mihály egy év kihagyás után ismét a dobogó tetejére szeretne állni (fotó: Farkas József)
A magyar különítmény, Komáromi Tibor kiválasztottai a múlt héten tértek haza a tíznapos isztambuli edzőtáborozásból. "Tökéletes körülények között készülhettünk – idézi fel a törökországi napokat a szakágvezető. – Harminc-negyven török birkózóval, valamint a teljes bolgár válogatottal edzhettünk, és a remek ellenfelekkel sikerült igazán minőségi munkát végeznünk. Ez reméljük meglátszik majd a birkózásunkon a Magyar Nagydíjon is, de persze az athéni forma időzítése az első számú cél. A kemény munka mellett azért egy kis isztambuli nézelődés, boszporuszi sétahajózás is belefért a programba. A munkát aztán idehaza folytattuk, hiszen a Magyar Nagydíjon, hazai szőnyegen különösen szeretnénk bizonyítani."
Az előzetes nevezések szerint három olimpiai, tíz világ- és tíz Európa-bajnok lép szőnyegre. Itt lesz például a kubai Filiberto Azcuy, Atlanta bajnoka, legnagyobb névnek pedig a kétszeres olimpiai és világ-, hatszoros kontinensbajnok Armen Nazarjan ígérkezik.
A szintén ötkarikás aranyérmesnek, az ezúttal 96 kilóban induló török Hamza Yerlikayának Bárdosi Sándor nem tud visszavágni sydneyi döntőbeli vereségéért, törlesztenivalóját egy másik törökön, Nazmi Avlucán vezetheti le. Ellene is akad bőven indoka a szépítésre, a haparandai Eb elődöntőjében ugyanis ő állította meg a végül bronzérmes Bárdosit.
Tavaly két győzelemnek örülhettünk a Magyar Nagydíjon: a fentebb emlegetett Bárdosi, illetve Majoros István révén. Utóbbi ezúttal nem fogyaszt be az 55 kilós súlycsoportba, hanem egy kategóriával feljebb indul, így akár össze is futhat az éremhalmozó Armen Nazarjannal, akit a 2000-es moszkvai Eb fináléjában sikerült legyőznie.
A nehézsúlyúaknál Deák Bárdos Mihály tavaly vereséget szenvedett az elődöntőben az amerikai Dremiel Byerstől, s ezzel megszakadt hároméves sikersorozata. Idén a bolgár Murejko, a kubai Mijain Lopez, az iráni Barzi és a litván Mizgaitis lesznek legnagyobb ellenfelei.
Július közepén a válogatott a varsói Pytlasinski-emlékversenyen, majd egy hétre rá a brassói Román Nagydíjon ellenőrizheti formáját Athén előtt. A hét végén azonban még egyértelműen Szombathelyen a világ, de legalábbis Európa szeme.

10. Kötöttfogású Magyar Nagydíj, Szombathely
A program

Június 26., szombat
8.30–13.30 Csoportmérkőzések
16.00–20.00 Csoportmérkőzések,
negyeddöntők
Június 27., vasárnap
9.00–11.00 Elődöntők,
mérkőzések a 3. helyért
11.00–13.30 Döntők ---- S ---- 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik