Fazekas, Pázsy: Athén közeleg

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.11.27. 22:46
Címkék
Egyelőre több mint sima az útja Fazekas Máriának Luxembourgban: az egyéni olimpiai selejtező csoportmérkőzéseinek második napján előbb a fehérorosz Logackaját 4:1-re, majd a lengyel Gorowskát 4:0-ra verte, így óriási fölénnyel, veretlenül, mindössze egyetlen játszma elvesztésével, csoportelsőként lépett tovább a verseny második szakaszába.
Fazekas Mária eddig remekelt, remélhetôleg pénteken sem törik meg a lendülete (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fazekas Mária eddig remekelt, remélhetôleg pénteken sem törik meg a lendülete (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fazekas Mária eddig remekelt, remélhetôleg pénteken sem törik meg a lendülete (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fazekas Mária eddig remekelt, remélhetôleg pénteken sem törik meg a lendülete (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fazekas Mária eddig remekelt, remélhetôleg pénteken sem törik meg a lendülete (Fotó: Meggyesi Bálint)
Fazekas Mária eddig remekelt, remélhetôleg pénteken sem törik meg a lendülete (Fotó: Meggyesi Bálint)
Persze ez tőle remélhető is volt, hiszen vele szemben – miként azt Tarján András a válogatott szakvezetője a selejtező előtt megfogalmazta – az athéni kvalifikáció megszerzése a követelmény. Igaz, messze még a vége, ugyanis a 32-es táblára kerülők közül vasárnap estére mindössze 11-en mondhatják majd magukat olimpiai résztvevőnek, de egy fontos lépéssel mindenképpen közelebb került az ötkarikás játékokhoz.
Éppen úgy, mint Pázsy Ferenc, aki a nyitó napi két győzelme után joggal reménykedhetett abban, hogy továbbjuthat a csoportjából. Csütörtök délelőtt a francia Eloi-val szemben ugyan a szetteken belül többször is vezetett, de hát a gall nem véletlenül volt tagja az 1998-ban Eb-t nyerő válogatottnak: a rutinjával egy játszmát leszámítva fordítani tudott, így összességében magabiztosan győzött. Az eredmények ismeretében az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszott egymással Pázsy és Baggeley, bár a magyar játékosnak volt egy kis könnyebbsége: neki már két játszma biztosan a továbbjutást jelenthette, míg a britnek mindenképpen nyernie kellett az ahhoz, hogy megmaradjanak az athéni álmai. Nos, a Németországban profiskodó Pázsy nem bízott semmit a véletlenre, már az első három szettet megnyerte, majd kényelmesen hátradőlhetett. Igaz, közben a csoport másik meccsén a szlovén Ignjatovic szerzett vezetést Eloi-val szemben, sőt végül 4:3-ra nyerni is tudott, s ez egy pillanatra megkavarta a csoportot, de szerencsére csak egy pillanatra: gyors számolgatás után kiderült, hogy a körbeverésből így is Eloi jött ki legjobban, mögötte a Baggaleyt végül 4:2-re verő Pázsy léphetett tovább, míg Ignjatovic a bravúrja ellenére kiesett a további küzdelmekből.
Nem járt sikerrel Demeter Lehel és Zwickl Dániel sem: előbbi a fehérorosz Scsetyinyintől, utóbbi pedig a dán Bentsentől kapott ki, tegyük hozzá, a papírformának megfelelően. Igaz ugyan, hogy Demeter alaposan megszorongatta az Európa-bajnoki címvédő fehérorosz válogatott klasszis védőjét – olyannyira, hogy a kecskemétiek válogatottjának a hetedik szettben 10:7-nél három meccslabdája is volt –, de az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Scsetyinyin 3:1-es vezetésnél már biztos továbbjutónak számított, ezután akár ki is kaphatott volna. Ez utóbbi megjegyzésből amúgy az is következik, hogy Demeternek elméletileg még az utolsó csoportmérkőzésen is volt esélye kiharcolni a továbbjutást a pénteken kezdődő egyenes kieséses szakaszba, Zwickl számára viszont már teljesen érdektelen volt a Bentsen elleni derbi. Miként a dánnak sem kellett attól tartania, hogy egy esetleges vereséggel "elszáll”, így egy békés 4:1-es meccset játszott egymással a két játékos, persze a négy nyert szett a világranglistán jóval előrébb álló Bentsen neve mellett díszelgett.
Maradt tehát Fazekas Mária és Pázsy Ferenc, akik pénteken már az egyenes kieséses főtáblán folytathatják harcukat az athéni olimpiai részvételért. Ám miután a szervezők igyekeztek a lehető legigazságosabb lebonyolítást kitalálni, ezért a főtáblán vereséget szenvedők nem esnek ki azonnal, hanem egy második táblára kerülnek, az onnan kipottyanók pedig egy harmadikra, s mindhárom ágról van esély a kvalifikáció kiharcolására: az első és a második tábláról az első négy, a harmadikról pedig az első három válthatja meg athéni repülőjegyét. A nőknél már el is készítették a sorsolást: Fazekas a bolgár Gatinska ellen kezd, majd a Melnyik (orosz)–Safran (szlovén) mérkőzés győztesével játszhat, s amennyiben ezt az akadályt is sikerrel veszi, úgy várhatóan vagy az olasz Negrisolival, vagy a szerb-montenegrói Erdélyivel kell megküzdenie az egyik athéni helyért.

Egyéni olimpiai selejtező, Luxembourg
Csoportmérkőzések
Férfiak. Egyes. J-csoport.
Eloi (francia)–Pázsy 4:1 (8, 7, –9, 6, 9), Ignjatovic (szlovén)–Loulergue (monacói) 4:0), Pázsy–Baggaley (brit) 4:2 (10, 11, 8, –7, –7, 8), Ignjatovic–Eloi 4:3. A csoport végeredménye: 1. Eloi 3 győzelem (7:5), 2. Pázsy 3 (5:4), 3. Ignjatovic 3 (4:7), 4. Baggeley 1, 5. Loulergue 0. K-csoport. Bentsen (dán)–Zwickl 4:1 (9, –11, 4, 5, 9), Kuzmin–Perry 4:0. A csoport végeredménye: 1. Bentsen 3, 2. Kuzmin 2, 3. Perry 1, 4. Zwickl 0. P-csoport. Scsetyinyin (fehérorosz)–Demeter 4:3 (–4, 8, 4, 2, –8, –9, 11), P. Saive (belga)–Apolonia (portugál) 4:1. A csoport végeredménye: 1. Scsetyinyin 3, 2. P. Saive 2, 3. Demeter 1, 4. Apolonia 0
Nők. M-csoport. Fazekas–Logackaja (fehérorosz) 4:1 (10, –9, 2, 7, 5), Gorowska (lengyel)–Gao Jingyi (ír) 4:3, Fazekas–Gorowska 4:0 (6, 9, 11, 4), Logackaja–Gao Jingyi 4:0. A csoport végeredménye: 1. Fazekas 3, 2. Logackaja 2, 3. Gorowska 1, 4. Gao Jingyi 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik