Póta Georgina bravúros győzelemmel nyolcaddöntős

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.11.21. 21:36
Címkék
Póta Georgina téma lett.A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség internetes honlapján, a svéd nemzetközi bajnokság pénteki játéknapjának legnagyobb meglepetését szerző versenyzőjeként említik a Statisztika ifjú kiválóságát, s bizony az efféle dicséretet nem osztogatják ingyen.
Nos, Póta alaposan megdolgozott az elismerésért: a Malmőben zajló versenyen előbb a szerb-montenegrói Gajicsot verte meg – ebben még nincs semmi váratlan – majd ezt követően az egykoron kínai színekben sikert sikerre halmozó, ám mostanság már amerikaiként versenyző Wang Chent is legyőzte. A magyar játékos természetesen ez utóbbi győzelmével hívta fel magára a figyelmet, hiszen kínai-amerikai ellenfele jelenleg 30. a világranglistán, azaz 58 hellyel van előrébb rangsorolva nála, már biztos olimpiai résztvevő, és – az eddigiekből ez következik – a papírforma alapján sokkal esélyesebb is volt. A december közepi ifjúsági világbajnokságra készülődő Pótát azonban mindez nem érdekelte, szenzációs játékkal, játszmaveszteség nélkül (!) gázolt át Wang Chenen, s ezzel Pro Tour-versenyen pályafutása során először, ám vélhetően nem utoljára tudta beverekedni magát a nyolcaddöntőbe.Hasonlóan cselekedett egyébként az egy héttel ezelőtti dán nemzetközi bajnokságon döntőt játszó Tóth Krisztina is, bár tőle a nyolcaddöntős szereplés már korántsem számít bravúrnak. Még akkor sem, ha ezúttal nem volt könnyű dolga, ugyanis a dán Bomann elleni bemelegítés után a japán Fudzsitával szembeni összecsapás már korántsem ígérkezett egyszerűnek. A Németországban profiskodó ötszörös Európa-bajnoknőnek azonban sikerült átmentenie az aarhusi formáját, így követte Pótát a nyolcaddöntőbe. Nem jutott viszont tovább Bátorfi Csilla, akinek Tóthhoz hasonlóan japán vetélytárs jutott, ám ő elbukott ezen az akadályon, így Bátorfinak már csak a Tóth Krisztinával alkotott páros maradt. A szombati folytatásban árnyaltan fogalmazva is nehéz feladat vár a mieinkre: Póta a kínai Niu Csia-feng, míg Tóth az ugyancsak kínai Kuo Jen ellen lép asztalhoz, s – kell-e mondani – a papírforma nem a mieink sikerét ígéri. Bár az is igaz – miként azt Póta példája is bizonyítja –, hogy a papírformát bármikor fel lehet rúgni…ITTF Pro Tour, 10. állomás, svéd nemzetközi bajnokság, Malmö (a pénzdíj: 90100 dollár)
Nők. Egyes. A 32 közé jutásért.
Nők. Egyes. A 32 közé jutásért.
Póta–Gajics (szerb-montenegrói) 4:1 (11, 7, 3, –10, 9), Tóth–Bomann (dán) 4:1 (–5, 3, 1, 9, 4), Bátorfi–Hage (norvég) 4:2 (4, –5, –5, 3, 11, 7). A 16 közé jutásért. Póta–Wang Chen (amerikai) 4:0 (9, 11, 7, 9), Tóth–Fudzsita (japán) 4:1, Hirano (japán)–Bátorfi 4:2
Páros. Selejtező. 1. forduló. Póta, Gajics (magyar, szerb-montenegrói)–Rohdin, Sjogren (svéd) 3:0 (4, 5, 9). 2. forduló. Jonsson, Olsson (svéd)–Póta, Gajics 3:1 (9, 5, –8, 7)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik