Faragói magasságokban

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.11.13. 20:30
Címkék
Az asztalnál mostanában ritkábban érnek el igazán nagy sikereket a magyar asztaliteniszezők, a sportdiplomáciában viszont más a helyzet. Itt van például Faragó Judit esete. Nem is olyan régen még a Bp. Spartacusban, a 31. sz. Építőkben és a HCM-ben játszott, közben pedig a Magyar Távirati Iroda sportszerkesztőségében is dolgozott, majd 1994-ben a Magyar Asztalitenisz-szövetségbe hívták. Ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé a pályája, 1996-ban az európai szövetség (ETTU), három évvel később pedig már a nemzetközi szövetség (ITTF) elnökségi tagja lett, hogy aztán az idén tavasszal az ITTF egyik alelnökévé válasszák meg. Olyan magasságokba került ezzel, ahová csak kevés magyarországi sportvezető jutott el saját sportágában.
Faragó Judit játékosként már nem, sportvezetôként viszont segítheti kedvenc sportágát (Fotó: Farkas József)
Faragó Judit játékosként már nem, sportvezetôként viszont segítheti kedvenc sportágát (Fotó: Farkas József)
Faragó Judit játékosként már nem, sportvezetôként viszont segítheti kedvenc sportágát (Fotó: Farkas József)
Faragó Judit játékosként már nem, sportvezetôként viszont segítheti kedvenc sportágát (Fotó: Farkas József)
Faragó Judit játékosként már nem, sportvezetôként viszont segítheti kedvenc sportágát (Fotó: Farkas József)
Faragó Judit játékosként már nem, sportvezetôként viszont segítheti kedvenc sportágát (Fotó: Farkas József)
– Szép asztal. Nem hiányzik róla valami?
– Isten ments! Már így is tele van papírokkal és elintézésre váró ügyek dossziéival. Miért, mit hiányol innen?
– Egy pingponghálóra gondoltam…
– Ja, így már értem. Nem, azt most nem hiányolom, így is van elég dolgom. Meg egyébként is, ha kikapcsolódásra vágyom, mostanában inkább teniszezem, épp eleget foglalkozom munkaidőben az asztalitenisszel.
– Munkaidőben? Az mikor van?
– Jó, igaza van, ezt nehéz lenne így behatárolni. Ha belegondolok, hogy valamikor négyórás munkára jelentkeztem a szövetségbe… Már nem is tudom, milyen az.
– Megbánta?
– Dehogyis. Sőt, sokat köszönhetek a sportágnak és persze a szövetség vezetőinek, Juhos József technikai igazgatónak és társainak. Bízott bennem, igazából ő "tett rá” erre a pályára, és azóta is nagyon sok segítséget kapok tőle.
– Miután befejezte az aktív versenyzést, az MTI-ben dolgozott újságíróként. Meglehetősen éles váltásnak számít a sajtóból egy szakszövetség nemzetközi titkárának lenni. Mi vonzotta a mostani munkahelyére?
– Szeretném gyorsan leszögezni, hogy újságíróként is nagyon jól éreztem magam, felejthetetlen élményekkel gazdagodhattam: számtalan világversenyről tudósítottam a helyszínről, a csúcs természetesen az 1992-es és az 1994-es téli olimpia volt. De mindezek ellenére úgy éreztem, váltanom kell, és kapóra jött a szövetség ajánlata.
– Klasszikus sportdiplomáciai utat futott be, most ön a nemzetközi szövetség egyik alelnöke. Ha ez eszébe jut, büszkeség tölti el?
– Büszkeség? Nem, ez nem jó szó, én nem így mondanám. Kétségtelenül jó érzés, de nem úgy kelek és fekszem, hogy én a nemzetközi szövetség egyik alelnöke vagyok.
– Pedig volna mire büszkének lennie. Kérem, mondjon pár szót erről a szervezetről!
– A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetségnek jelenleg 195 ország a tagja, ezáltal azt hiszem, hogy a hatodik legnagyobb sportszövetség a világon, a sportágunk stabil tagja az olimpiai családnak, és világszerte egyre népszerűbb, amit jelez, hogy egyre több a pénzdíjas verseny, s maguk a pénzdíjak is egyre magasabbá válnak.
– Csak éppen az egyik legfontosabb elem, a televízió nem akarja megkedvelni…
– Ez egyrészt igaz, másrészt azért vannak ellenérveim. Kínában például nincs olyan nap, hogy valamelyik televíziós csatorna ne közvetítene asztaliteniszt. Az igazi gond Európában van, ahol valóban csökken a versenyzők és a klubok száma, és a tévé sem érdeklődik annyira a sportág iránt.
– A nemzetközi szövetség alelnökének véleménye szerint mi lehet ennek az oka?
– Az ok egyértelmű: a már-már nyomasztó kínai fölény. Ez olyannyira zavaró, hogy már maguk a kínaiak is próbálnak tenni ellene, mert bár az asztalitenisz továbbra is a toplisták élén van, az érdeklődés például egy-egy világbajnokság iránt ott is érezhetően lanyhul. Ezért is van, hogy időnként meghívnak Európából néhány tehetséges játékost közös edzőtáborozásra.
– Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy megpróbálnak segíteni abban, hogy esélyesebbek legyenek velük szemben az európaiak?
– Nagyon leegyszerűsítve igen, bár nyilvánvalóan ezzel nem az a céljuk, hogy legyőzzék őket.
– A tavasszal a párizsi világbajnokságon mégis sikerült, mégpedig egy osztráknak, Werner Schlagernek, aki aranyérmet szerzett. Egy-egy ilyen siker segíthet az európai népszerűsítésben?
– Feltétlenül. Információim szerint Ausztriában például valóságos nemzeti hősként tisztelik Schlagert, s úgy hallottam, a hatására mostanában egyre több fiatal választja a pingpongot Ausztriában.
– Ez egyike a kedvenc témáinak…
– Az elmúlt években az európai szövetség elnökségi tagjaként az ifjúsági bizottság vezetője voltam. Természetesen egy kicsit hozzám nőtt ez a terület, hiszen ha itt rendben van minden, akkor a sportág jövőjével sem lehet gond. A nemzetközi szövetség alelnökségével viszont annyi feladat szakadt a nyakamba, hogy ezt nem tudtam tovább vállalni, átadtam a helyemet másnak, viszont az ITTF-en belül is ezt a feladatot kaptam.
– Tekinthetjük ezt egyfajta elismerésnek?
– Ha valamit csinálok, azt csakis teljes erőbedobással teszem, fél gőzzel képtelen vagyok bármit is tenni. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, de úgy gondolom, az eddigi munkám alapján nyugodt szívvel rám bízhatták ezt a területet a nemzetközi szövetségnél is.
– Elégedett azzal, hogy alelnök?
– Ezt hogy érti?
– Vágyik feljebb? Még feljebb?
– Jelenleg a kanadai Adam Sharara a nemzetközi szövetség elnöke, s nem csak én mondom, hogy nagyon jó vezetője a sportágnak. Nem hinném, hogy a közeljövőben bárki is reális alternatívát jelenthetne vele szemben. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az én kinevezésem egyelőre még csak annak a döntésnek köszönhető, hogy mindenképpen akartak egy női alelnököt.
– Igaz, de választhattak volna mást is…
– Tudom. Ezzel csak azt akartam mondani, korántsem biztos, hogy ha nincs ez a döntés, én most alelnök vagyok. Így viszont odakerültem, van lehetőségem bizonyítani, és a két év múlva esedékes következő választásokon – amikor már nem lesz kötelező érvényű a női alelnökre vonatkozó határozat – eldől, hogy megállom-e a helyemet.
– Mit gondol: a mostani kinevezése Faragó Juditnak vagy a magyar asztaliteniszsportnak szólt?
– Szerintem a kettőt nem lehet különválasztani. Úgy gondolom, a sportág hagyományai, az eddigi eredményeink alapján mindenképpen ott a helyünk a vezérkarban, és az sem mellékes, hogy éppen jókor voltam jó helyen: a magyar szövetség elkezdett menedzselni, és talán én is megfeleltem a követelményeknek. Szóval sok minden kellett ahhoz, hogy most ott legyek, ahol vagyok.
– Onnan, ahol most van, tud segíteni a magyar asztalitenisznek?
– Elsősorban a sportág érdekeit kell szem előtt tartanom, ám az nem baj, ha ezek esetleg egybeesnek a magyarok érdekeivel. De azt tudni kell, hogy adott esetben lobbizhatok bármiért, vagy dönthetünk bármit, az asztalnál úgysem tudom beütni a győztes poént.
– Biztos benne?
– Na jó, maga ellen még biztosan sikerülne, de a profikkal szemben már nem vállalnám. Tudja, már régen volt, amikor a Szpariban vagy a 31-es Építőknél versenyeztem

ITTF Pro Tour, 9. állomás, dán nemzetközi bajnokság, Aarhus (a pénzdíj: 90100 dollár)
Férfiak. Egyes. Selejtező. 13. csoport.
Zwickl–Simoncik (cseh) 4:1 (–7, 8, 11, 7, 5), Mansson (svéd)–Zwickl 4:2 (–9, 8, 2, –7, 3, 9). Végeredmény: 1. Mansson 2 győzelem, 2. Zwickl 1, 3. Simoncik 0. 18. csoport. Varga–Ansnes (norvég) 4:0 (4, 8, 10, 13), Fejer-Konnerth (német)–Varga 4:0 (9, 3, 4, 7). Végeredmény: 1. Fejer-Konnerth 2, 2. Varga 1, 3. Ansnes 0. 19. csoport. Pázsy–Pace (amerikai) 4:0 (8, 6, 6, 3), Li Jung Vu (dél-koreai)–Pázsy 4:1 (4, 5, –7, 9, 3). Végeredmény: 1. Li Jung Vu 2, 2. Pázsy 1, 3. Pace 0. 23. csoport. Jakab–Grigorjev (orosz) 4:2 (9, –9, 14, –9, 8, 4), Jakab–Vyborny (cseh) 4:3 (4, –5, 9, 7, –8, –7, 4). Végeredmény: 1. Jakab 2, 2. Vyborny 1, 3. Grigorjev 0. 25. csoport. Marsi–Bratanov (belga) 4:1 (–8, 7, 3, 9, 4), Mizutani (japán)–Marsi 4:3 (9, 11, –8, –8, –9, 6, 8). Végeredmény: 1. Marsi 1 (7:5), 2. Mizutani 1 (7:7), 3. Bratanov 1 (5:7). 29. csoport. Demeter–Bast (luxemburgi) 4:0 (8, 4, 12, 4), Klasek (cseh)–Demeter 4:1 (8, 2, –9, 9, 7). Végeredmény: 1. Klasek 2, 2. Demeter 1, 3. Bast 0. 36. csoport. Fazekas–Urh (szlovén) 4:0 j.n., Such (lengyel)–Fazekas 4:3 (–9, 11, –7, 5, 10, –14, 3). Végeredmény: 1. Such 2, 2. Fazekas 1, 3. Urh 0. 39. csoport. Mitamura (japán)–Lindner 4:2 (–6, –5, 8, 9, 4, 7), Zoogling (svéd)–Lindner 4:1 (–10, 9, 7, 7, 1). Végeredmény: 1. Miutamura 2, 2. Zoogling 1, 3. Lindner 0. 48. csoport. Németh–Torrens (spanyol) 4:2 (–9, 7, –6, 5, 6, 6), Süss (német)–Németh 4:1 (–7, 5, 6, 7, 5), Németh–Pedersen (dán) 4:0 (7, 6, 9, 7). Végeredmény: 1. Süss 2 (7:5), 2. Torrens 2 (6:7), 3. Németh 2 (5:6), 4. Pedersen 0. A főtáblára jutásért. Jakab–Miramori (japán) 4:3 (4, 11, –10, –3, 4, –4, 6), Cabestany (francia)–Marsi 4:1 (–6, 8, 11, 3, 9)
Páros. Selejtező. 1. forduló. Ju Szi Hjuk, Li Jung Vu (dél-koreai)–Demeter, Fazekas 3:1 (8, 13, –7, 9). 2. forduló. Csoj Hjun Jin, Jun Dzsae, Jung (dél-koreai)–Pázsy, Lindner 3:2 (9, 8, –11, –6, 9), Marsi, Németh–Closset, Delobbe (belga) 3:0 j.n., Simoner, Varga (osztrák, magyar)–Ciociu, Crisan (román) 3:2 (6, –12, 6, –8, 7), Jakab, Zwickl–Hogsberg, Wenzell (dán) 3:1 (–8, 10, 6, 4)
Nők. Egyes. Selejtező. 3. csoport. Nilsson (svéd)–Fazekas 4:3 (5, 4, 5, –8, –8, –6, 7), Fazekas–Ramirez (spanyol) 4:0 (9, 5, 12, 4). Végeredmény: 1. Nilsson 2, 2. Fazekas 1, 3. Ramirez 0. 9. csoport. Póta–Potapova (orosz) 4:0 (2, 8, 5, 5), Póta–Grundisch (francia) 4:2 (6, 4, 10, –9, –10, 6). Végeredmény: 1. Póta 2, 2. Grundisch 1, 3. Potapova 0. 10. csoport. Kertai–Berglund (svéd) 4:1 (5, 5, –9, 6, 10), Strbiková (cseh)–Kertai 4:0 (13, 5, 4, 4). Végeredmény: 1. Strbiková 2, 2. Kertai 1, 3. Berglund 0. 11. csoport. Lovas–Shaban (jordániai) 4:1 (8, 9, –2, 7, 4), Lovas–Bobetic (horvát) 4:2 (7, 3, –4, –3, 10, 10). Végeredmény: 1. Lovas 2, 2. Bobetic 1, 3. Shaban 0. 12. csoport. Éllő–Ping (amerikai) 4:0 (7, 5, 5, 5), Ivanova (orosz)–Éllő 4:2 (–10, 12, 5, –0, 9, 9). Végeredmény: 1. Ivanova 2, 2. Éllő 1, 3. Ping 0. 19. csoport. Molnár–Bollmeier (német) 4:0 (8, 8, 3, 9), Molnár–Nordenberg (svéd) 4:1 (–7, 11, 5, 6, 7). Végeredmény: 1. Molnár 2, 2. Bollmeier 1, 3. Nordenberg 0
Páros. Selejtező. 1. forduló. Lovas, Póta–Gourin, Grundisch (francia) 3:0 (8, 8, 10)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik