Bekele Gebrénél is jobb hajrás

MÁTAY ANDREA jelenti PárizsbólMÁTAY ANDREA jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2003.08.27. 23:48
Címkék
A párizsi világbajnokság ötödik versenynapja után nem panaszkodhattunk arra, hogy nem jelennek meg a porondon újabb és újabb tehetségek, akiket a világ könnyen a szívébe zárhat. Hiszen a hétpróbában győztes svéd Carolina Klüft mindössze húszesztendős, s máris övé minden idők harmadik legjobb eredménye, míg a nála mindössze egy évvel idősebb etióp, Kenenisa Bekele nem mást hagyott faképnél a férfi 10 000 méter döntőjének hajrájában, mint a szám négyszeres világbajnokát, a táv világcsúcstartóját, Haile Gebrselassie-t.
Szinte minden kanyarba az „öreg” fordult be elsôként, de a befutó a fiatal társé volt
Szinte minden kanyarba az „öreg” fordult be elsôként, de a befutó a fiatal társé volt
Szinte minden kanyarba az „öreg” fordult be elsôként, de a befutó a fiatal társé volt
Szinte minden kanyarba az „öreg” fordult be elsôként, de a befutó a fiatal társé volt
Szinte minden kanyarba az „öreg” fordult be elsôként, de a befutó a fiatal társé volt
Szinte minden kanyarba az „öreg” fordult be elsôként, de a befutó a fiatal társé volt
Haile Gebrselassie-t, aki tíz évvel ezelőtt, a stuttgarti világbajnokságon nyerte meg első világbajnoki aranyát. Akkor arról panaszkodott, hogy milyen nehéz dolga van, mert a kenyaiak, hárman egy ellen, könnyen taktikáznak. Nos, hiába volt egyenlőtlen ez a küzdelem, Gebre éveken át uralta a mezőnyt, négy aranyérmet szerzett, s időközben honfitársai is csatlakoztak hozzá a világ élvonalába. A kanadai Edmontonban ugyan kicsúszott az etiópok kezéből a szám aranyérme, de a győztes mögött a második, harmadik és negyedik helyen is az ő ftóik végeztek.
Párizsban semmit sem bíztak a véletlenre. Immár az etióp hármas – Gebrselassie, Kenenisa Bekele és a juniorkorú Sileshi Sihine – volt az, amelyik együttes erővel elbánt a kenyaiakkal. Ehhez persze futni is kellett, mégpedig fergetegesen.
A három atléta elképesztő iramot diktált, 61-62 másodperces köröket mentek, a második ötezret pedig az elsőnél is jobban megnyomták. A táv második felén elért idejük jobb, mint az ötezren fenálló világbajnoki csúcs (12:58.13), a későbbi győztes Bekele 12:57.23 percet futott. Nem csoda, hogy mindhárman a 10 000-es világbajnoki csúcson belül értek célba. Ám Gebrselassie-nak meg kellett elégednie a második hellyel. Mégsem volt elkeseredve.
,,Emlékeznek, milyen szégyen esett meg velünk Edmontonban? Egy kenyai megvert! Ez itt nem fordulhatott elő. Csak az volt a lényeg, hogy lerázzuk ellenfeleinket. Amikor ez sikerült, a helyezésekről magunk között dönthettünk. Amúgy az embernek tudomásul kell vennie, hogy a fiatalok előbb-utóbb megelőzik. Már néhány kör után éreztem, hogy Bekelének ez ma sikerül. Ám olyan időt mentem (26:50.77 – A szerző), ami alapján kétlem, hogy a karrieremet be kellene fejeznem. De azt hiszem, hosszabb távon versenyzek majd. Jóllehet úgy vélem, jó sprinter vagyok, Bekelével már nem veszem fel a harcot.”
A 21 éves futó győzelme egyáltalán nem volt váratlan. Tavaly is, az idén is mindkét távon bajnok lett a mezei világbajnokságon, s az év elején Hengelóban legyőzte már 10 000 méteren Gebrselassie-t.
,,Akkor döntöttem úgy, hogy Párizsban tízezren elindulok – mondta Bekele, akinek szavait Gebre fordította angolra. – Egyébként ez a kedvenc távom, jobban szeretem, mint az ötezer métert. Hogy azon rajtolok-e, az nem tőlem függ, majd a csapatvezetők eldöntik. Hogy leszek-e olyan nagy futó, mint Haile? Ahhoz még nagyon sokat kell tennem, sok mindent kell elérnem… ”
,,Emberek! Keressenek egy másik tolmácsot, nekem úgysem hiszik el, hogy ez a fiú itt mellettem azt állítja, hogy én vagyok a világ legnagyobb futója” – mosolygott szokásához híven Gebre.
,,Szerintem – folytatta immár a saját nevében Gebre – Bekele képes arra, hogy kövesse Miruts Yifter példáját, és a tízezer után ötezren is győzzön.”
Az etiópok a nők versenyében is diadalmaskodtak, igaz, itt a dobogó harmadik fokát átengedték a kínai Szun Jing-csiének. A győzelmet Berhane Adere szerezte meg, mégpedig a világ harmadik legjobb eredményével (30:04.18). Első világbajnoki aranyát nyerte, ám Bekelétől eltérően ő már nem fiatal, 30 éves. És azzal a hittel is szakíthatunk, hogy az afrikai csodafutók mind szegény családok gyermekei: Adere kimondottan gazdag farmer negyedik lányaként született.
,,Edmontonban négy századmásodperccel kaptam ki, azóta rengeteget edzettem – mondta. – Ötezer méteren is indulok, és győzni fogok.”
A második helyezett Werknesh Kidane még csak 21 éves, de már hét éve a nemzetközi mezőnyben versenyez. 1999-ben mezei futásban junior-világbajnokságot nyert, Sydneyben 5000 méteren hetedik volt.
Az etiópok hosszútávfutásban egyre jobban állnak, úgy tűnik, hosszú távra átveszik az irányítást a kenyaiaktól.

A svéd hétpróbázó nyilatkozni is tud

El-Guerrouj megállíthatatlan

A csütörtöki program – Vaszi, Szabó indul

Budapest bemutatkozott

PÁRIZS. Egy-egy világbajnokságon mindig bemutatkoznak a következő események helyszínei, rendezői. Így volt ez Párizsban is, ahol a márciusi budapesti fedett pályás világbajnokság szervezői próbálták felhívni a figyelmet a rendezvényre. A kongresszus helyszínén felállított standon az érdeklődők megismerhették a viadal helyszínét, a Budapest Sportarénát, videofilmet láthattak hazánkról és Budapestről. Nagy sikert aratott a Tokaji aszú, s bemutatták a rendezvény szponzorait, a MOL-t, a Westelt, az OTP-t, a Szerencsejáték Rt.-t, a sportminisztériumot, a Magyar Turizmus Rt.-t és a Volánt. A szervezőkre izgalmas napok várnak, hiszen szeptember 7-én Szombathelyen rendezik a Grand Prix-döntő kalapácsvetőszámát, ezt követően pedig egymást érik majd a hozzánk érkező delegációk, amelyek mind azt ellenőrzik, rendben megy-e a felkészülés a világbajnokságra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik